Un studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca (Eurofound), care ia in calcul date din ultimii 5 ani, arata ca tinerii din Europa se confrunta in continuare cu dificultati majore de patrundere pe piata muncii. Concluzia analizei realizata pe date din 2011 si 2012, in mare parte, arata ca somajul este mai redus in tarile cu tranzitie mai rapida de la scoala la locul de munca. Corelativ, aceasta tranzitie este mai redusa in tarile in care tinerii parasesc casa parinteasca mai de timpuriu. In Romania, tinerii parasesc tarziu casa parinteasca si putini dintre cei care isi incheie studiile isi gasesc loc de munca in decurs de un an.

Ioana Morovan

La nivelul statelor membre au fost identificate sapte tipare, din punct de vedere al comportamentului tinerilor. La un capat al spectrului, modelul "nordic" si cel "al uceniciei" (Austria si Germania) sunt caracterizate de tranzitii mai rapide catre varsta adulta si de la scoala la munca. La celalalt capat al spectrului, in cadrul modelelor "Europa de Est" si "mediteraneean", tranzitia dificila si problematica de la scoala la munca este asociata cu o tranzitie foarte lenta si tarzie catre independenta si autonomie. In general, tarile in care exista o legatura mai stransa intre scoala si munca, datorita programelor de ucenicie sau datorita faptului ca un numar mai mare de tineri combina eficient scoala cu experientele timpurii de pe piata muncii parcurg o tranzitie mai lina si mai rapida de la scoala la munca.


In ciuda diferentelor uriase dintre statele membre cu privire la cifrele legate de somaj, de la inceputul crizei 18 tari au inregistrat cele mai ridicate rate ale somajului in randul tinerilor, noua dintre ele inregistrand aceasta valoare maxima in 2013.
In plus, avand in vedere faptul ca in 2012 15,9 % din populatia totala cu varsta intre 15 si 29 de ani nu era
incadrata profesional si nu urma niciun program educational sau de formare (categorie denumita NEET - Not in Employment, Education or Training), pierderea suferita de economiile europene de pe urma unui procent atat de mare de NEET a fost estimata la 162 miliarde EUR Ê o crestere de aproape 10 miliarde EUR comparativ cu 2011.

Romania se remarca, in studiul Eurofound, printr-o serie de particularitati, precum: 
- cea mai mica rata de contracte temporare, la tinerii de 15-29 de ani, la nivelul UE (5,8%) - (datele folosite fiind din anul 2012)
- Varsta la care 50% dintre barbati parasesc casa parinteasca este de 30,2 ani, una din cele mai ridicate din UE (in linie cu Malta si Slovacia), pe cand cea medie a femeilor este de 25,4 ani ; in schimb varsta la care acestia devin parinti este in linie cu tarile UE, chiar mai scazuta decat in majoritatea acestora, adica 31,8 ani la barbati si 28,8 ani la femei.
- Romania inregistreaza unul dintre cele mai reduse procente din punct de vedere al tinerilor care combina scoala cu munca, (indiferent de nivelul de educatie): mai putin de 10%. Oricum, procentul este in linie cu alte tari precum Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Slovacia. Tarile nordice inregistreaza cele mai ridicate procente la acest capitol. 
- In schimb, aceleasi tari cu numar redus de studenti care lucreaza inregistreaza cel mai mare numai de ore efectiv lucrate. Romania se afla pe primul loc la numarul de ore muncite de acesti tineri
- De asemenea, Romania este pe ultimele locuri din punct de vedere al procentului de tineri care isi gasesc un loc de munca in decurs de un an de la finalizarea studiilor: 51,6%, comparativ cu 66% - media europeana, pentru date disponibile in anul 2011.