Federica Mogherini, ministrul italian al afacerilor externe in varsta de 41 de ani, va conduce politica externa europeana pentru urmatorii cinci ani. Sefii de stat si de guverne europene au desemnat-o pe Mogherini sambata, 30 august, in functia de Inalt Reprezentant al politicii externe si securitatii europene.

Luna trecuta liderii UE nu reusisera sa se puna de acord asupra candidaturii Federicai Mogherini, in special din cauza faptului ca Tarile Baltice si Polonia o vedeau lipsita de experienta (aceasta a obtinut portofoliul afacerilor externe italiene abia in februarie 2014 !) si prea „blanda” in ceea ce priveste atitudinea fata de politica Rusiei. Criticile si acuzatiile aduse italiencei au fost contracarate  de Franco Venturini, de la Corriere della Sera, care au catalogat atacurile drept nefondate: „La urma urmei, Angela Merkel vorbeste in mod regulat cu Putin si nimeni nu-i reproseaza nimic. Mogherini nu a facut nimic diferit fata de dna. Merkel” a declarat Venturini.

Unii lideri europeni i-au reprosat ministrului de externe italian faptul ca dupa discutii purtate cu Kremlinul pe 9 iulie 2014, Italia si-a aratat sprijinul fata de dialogului energetic dintre Rusia si UE, in vederea implementarii proiectului gazoductului South Stream.

Intr-o perioada de criza cu care se confrunta politica europeana, cand Rusia face demonstratii de forta, Europa are nevoie de cineva cu un puternic background, care sa inteleaga provocarea Rusiei, insa este tot atat de adevarat ca Inaltul Reprezentant al politicii externe a UE nu va dicta si politica UE. Membrii UE, in special Germania, vor continua sa joace un rol fundamental in acest sens.

„Insa numirea persoanei potrivite poate aduce un consens intre statele membre, obligandu-le sa ramana la declaratiile lor anterioare, ramanand o voce puternica care sa promoveze valorile si interesele europene, in cadrul unui continent pasnic si liber” a declarat analistul Thomas Wright de la  Brookings.

Intr-un interviu acordat Deutsche Welle, membrul PE, Elmar Brok, seful Comisiei pentru Afacerile Externe, a precizat ca UE nu are o strategie unificata a politicii externe: „Cum putem noi, de exemplu, sa gasim o solutie la criza din Ucraina, daca intr-un sens mai amanuntit, nu avem o strategie comuna referitoare la Rusia?  Nu stim cum sa reactionam in fata dictatorilor si islamistilor din lumea araba si islamica. In plus, fata de chestiunile presante referitoare la inarmarea kurzilor si criza ucraineana, cred ca ministrii de externe ar trebui sa dezvolte, in cadrul acestor intalniri informale, o strategie pe baza careia sa decidem cum sa actionam in fata provocarilor din vecinatatea noastra”.

Cine este, mai exact, Mogherini?

In varsta de 41 de ani, Frederica Mogherini este cu doi ani mai in varsta decat premierul Matteo Renzi, fiind printre cei mai tineri politicieni ai Partidului Democratic din Italia. Dintre mebrele grupului cabinetului Renzi, Mogherini este cea mai apropiata de premierul italian. Inaintea numirii in functia de ministru de externe de acum sase luni, Mogherini era foarte putin cunoscuta, insa a atras atentia opiniei internationale ca fiind a treia femeie din Italia, care a ocupat acesta functie, dupa Emma Bonino si Susanna Agnelli.

Absolventa a Universitatii Sapienta din Roma, Mogherini si-a obtinut diploma in stiinte politice cu o teza referitoare la politica islamista, pe care a finalizat-o in Aix le Provence, in Franta, in perioada unui stagiu Erasmus.

Membra a parlamentului italian, din 2008, Mogherini a ocupat o serie de functii in cadrul grupului de politica externa. Experienta sa in acest domeniu, consta in reprezentarea Italiei in cadrul adunarilor parlamentare ale NATO si ale Consiliului European, din partea German Marshall Found.

Descrisa drept un „politician tipic de centru-dreapta, al generatiei sale”, Mogherini a trecut de la dreapta radicala si campaniile sale anti-rasiste si anti-xenofobe la ceea ce reprezinta astazi.

Dupa numirea in noua functie in cadrul CE, Mogherini a declarat ca spera sa combine energia noii generatii  de lideri europeni  pe care o reprezinta cu lunga si solida traditie europeana, in vederea obtinerii unor rezultate favorabile in fata provocarilor vremii. Federica Mogherini a mai subliniat ca principala ei sarcina este sa „lucreze in interesul tuturor statelor membre, in parte si al tuturor cetatenilor europeni in parte”, pentru a propune cele mai bune actiuni si solutii in acest sens.

Mai multe detalii pe acest subiect puteti accesa pe EurActiv.ro 

M.T.