UPDATE 16.45 Corina Cretu, intervievata de Jean-Claude Juncker. Practic, a fost confirmat faptul ca aceasta este nominalizarea oficiala a Romaniei.

UPDATE 20 de candidati intervievati pana acum (ora 14.30). Organigrama (draft) prezentata in exclusivitate de Georgi Gotev (EurActiv.com) miercuri, 3 septembrie, contine o serie de surprize pentru mai multe state membre (vezi INFOGRAFIC detaliat- structura CE). In acelasi timp, presedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker desfasoara interviuri cu candidatii desemnati pentru posturile de Comisari europeni. Vestea buna este ca, in varianta actuala, colegiul comisarilor are suficiente femei (noua, la fel ca in Comisia Barroso) pentru a evita blocarea Executivului la votul din Parlamentul European.

Ioana Morovan

Surprize legate de structura Comisiei:

  • portofoliul pietei interne, detinut in prezent de Michel Barnier, a disparut
  • portofoliul Agendei Digitale, detinut in prezent de Neelie Kroes, a fost inlocuit cu o pozitie de "Vicepresedinte pentru cultura si internet"
  • nu exista niciun comisar pentru extindere
  • a aparut un nou post de Vicepresedinte pentru "Mai buna reglementare"
  • un nou post de Vicepresedinte pentru Uniunea Energetica a a aparut (in completarea portofoliului  pentru energie)
  • a aparut un Vicepresedinte pentru Crestere, Uniune Economica si Monetara, Semestrul European si Dialog social

In privinta culorii politice, noua Comisie Europeana pare destul de echilibrata, arata o analiza realizata de EurActiv.com. Grupul de centru-dreapta (PPE) are 12 portofolii, incluzand doi Vicepresedinti. Socialistii si Democratii au opt portofolii, inclusiv 2 Vicepresedinti iar liberalii (ALDE) au 5 portofolii, cu doi Vicepresedinti.

Nemultumiri principale: Marea Britanie, Franta

Este putin probabil ca premierului britanic David Cameron sa ii placa portofoliul ce ar putea sa-i fie alocat, acela al energiei si schimbarilor climetice, dat fiind ca, practic, este subordonat Vicepresedintelui pentru Uniune Energetica. De asemenea, candidatul Frantei, Pierre Moscovici, ar urma sa primeasca portofoliul concurentei, desi ar fi dorit afaceri economice - care, potrivit draftului, va merge la Finlanda.

Romania si Bulgaria, necastigatoare

In varianta actuala de lucru, Romania, care a incercat sa obtina portofoliul agriculturii mai intai - pentru fostul Comisar Dacian Ciolos si apoi Dezvoltarea Regionala, le-a pierdut pe ambele. Al doilea candidat nominalizat, Corina Cretu, ar urma sa primeasca "Ajutor umanitar". Acest portofoliu a fost detinut de Bulgaria in actualul mandat.

Bugaria se poate considera "victima" a sosirii in cursa, pe ultima suta de metri, a polonezei Bienkowska. Comisarul desemnat, Kristalina Georgieva, ar fi putut obtine portofoliul Bugetului, insa i-a fost "suflat" de Polonia, asa ca ii va fi alocat, se pare, portofoliul Taxelor si luptei impotriva fraudei, pierzand postul de Vicepresedinte.

"Norocosii"

Candidatul Croatiei, Neven Mimica (S&D) ar urma sa obtina,. potrivit acestei variante de lucru, portofoliul mult ravnit (inclusiv de catre al Politicii Regionale. Austriacul Johannes Hahn ar urma sa obtina portofoliul de "Vecinatate", cu importanta strategica deosebita in contextul crizei din Ucraina.

Numele grele de politicieni au obtinut promovare

Candidatii care au detinut functii importante la nivel national vor obtine, se pare, positii privilegiate in organigrama Juncker. Astfel, Alenka Bratusek (prim ministru al Sloveniei) va fi Vicepresedinte, la fel si Valdis Dombrovkis, fost premier al Letoniei si Andrus Ansip, candidatul Estoniei, cel mai longeviv sef de guvern european (2005-2014).

Fara surprize

Candidatul Germaniei, Gunther Oettinger, fost Comisar european pentru energie, va obtine portofoliul pe care il vizeaza, acela al Comertului - ceea ce inseamna ca va deveni negociator sef pentru controversatul Parteneriat Transatlantic.

Citeste mai multe detalii in analiza EurActiv.com

Numar suficient de femei

Vestea buna, in tot acest context, este ca numarul de 9 femei, atins in urma anuntarii (neoficiale deocamdata) a candiatului din partea Belgiei - Marianne Thyssen - asigura "trecerea" Executivului la votul din Parlamentul European.

Citeste analiza pe acest subiect pe EurActiv.com

Infografic realizat de EurActiv.com:

 

Nominalizarea candidatului din partea Romaniei, "top secret" pana la ora 16:45 (ora Romaniei)

Purtatoarea de cuvant a lui Jean-Claude Juncker, Presedintele viitorului Executiv european, declarat in cadrul conferintei de presa care a avut loc la pranz, la Bruxelles ca decizia asupra portofoliilor nu a fost luata si ca lista finala a Comisarilor va fi transmisa Consiliului Uniunii Europene, dupa interviurile individuale. Legat de candidatul Romaniei, aceasta nu a confirmat la acel moment (inainte de interviu) cine este candidatul final.

Citeste articolul integral si vezi VIDEO - declaratiile Natashei Bertaud