Marti la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat Acordul de Asociere UE- Ucraina, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (DCFTA). Simultan, Acordul a fost ratificat si de Parlamentul ucrainean la Kiev. Acordul va crea o asociere politica cuprinzatoare si o integrare economica intre UE si Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piata, arata un comunicat de presa al PE.

Deputatii europeni au votat in favoarea acordului cu 535 de voturi pentru, 127 impotriva si 35 de abtineri.

Prin aceasta ratificare, mai arata comunicatul Parlamentului European, "alegerea europeana a Ucrainei va fi institutionalizata si va intari legatura puternica dintre viitorul UE si cel Ucrainei. Societatea ucraineana a platit cel mai mare pret pentru aspiratiile sale europene, pretul numeroaselor victime si al ocupatiei teritoriale de catre Rusia, trecand printr-o situatie economica tot mai dificila. Prin aceasta ratificare, UE da Ucrainei cel mai mare semnal de sprijin, in ciuda propunerii regretabile de amanare a implementarii acordului", potrivit declaratiei raportorului pe acest subiect din PE.

El a adaugat ca acordul nu a fost "obiectivul final al relatiilor UE - Ucraina" si a subliniat ca viitorul comun al UE si al Ucrainei trebuie sa fie protejate acum de agresiunea Rusiei prin introducerea aunor sanctiuni tot mai severe pana cand costul pentru Rusia va fi mult prea mare pentru a mai sustine politica saa.


"Este un moment istoric", a spus presedintele PE Martin Schulz in cuvantul sau catre deputatii din Parlamentele de la Strasbourg si Kiev, legate prin conexiune video. "Faptul ca doua parlamente au decis in mod liber sa voteze astazi simultan acest acord arata democratia libera, opusa democratiei controlate. Parlamentul European a aparat mereu integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si va face acest lucru in continuare", a spus presedintele PE.

"Ucrainienii au intors din drum trenul expres care mergea spre est si sper ca si votul de astazi va confirma acest lucru. Ratificarea simultana va fi un prilej de bucurie nu numai pentru Ucraina, ci si pentru Europa pentru ca fara Ucraina, nu exista Europa unita", a spus presedintele Ucrainei Petro Porosenko inainte de ratificarea acordului in Parlamentul ucrainean. "As vrea sa multumesc Europei pentru sprijinul pe care ni l-a dat in momente dificile. In acelasi timp, as dori sa ma adresez guvernului nostru : UE cere doar un lucru in schimb de la noi: reforme. Va cer sa nu le intarziati in niciun fel."

Ce presupune acordul?

Acordul presupune o asociere politica si comert liberalizat. Prevederile politice aduc Ucraina cu un pas mai aproape de UE, deschizand noi canale pentru dialogul politic si stabilind reguli fundamentale de cooperare in arii precum energia, transportul si educatia. Ucraina trebuie sa implementeze reforme si sa respecte principiile democratice, drepturile omului si statul de drept.

Printre alte reguli, acordul stabileste si o mai mare mobilitate a lucratorilor, prevede tinte pentru crearea unui regim de circulatie fara vize si aliniaza sistemele de reglementare ale celor doua parti, stabilind calendare detaliate pentru transpunerea legislatiei europene in legislatia ucraineana si intrarea in vigoare a noilor prevederi.

Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (DCFTA) integreaza substantial pietele celor doua parti, desfiintand taxele de import si interzicand alte restrictii comerciale, in ciuda unor limitari specifice si a unor perioade de tranzitie in domenii "sensibile", cum ar fi comertul cu produse agricole. De asemenea, pietele licitatiilor publice sunt si ele integrate partial.

Cand va intra in vigoare?

Ca urmare a votului de astazi din Parlamentul European si cel ucrainean, acordul va fi aplica provizoriu, dar data va fi confirmata de Consiliu. Pentru a intra pe deplin in vigoare, acordul trebuie sa fie ratificat de cele 28 de state membre. Pana acum a fost ratificat de sase state membre, dar poate dura ani pana cand procesul sa fie incheiat in toate statele membre.

Regulile comerciale ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 noiembrie anul acesta, insa vineri, 12 septembrie, UE, Ucraina si Rusia au cazut de acord in cursul negocierilor sa amane intrarea provizorie in vigoare a regulilor comerciale pana la data de 31 decembrie 2015.

Comisia Europeana spune ca va continua sa aplice "prevederile autonome comerciale favorizante" pentru Ucraina, care de fapt deschid unilateral piata UE pentru aceasta tara. Decizia de a prelungi aceste preferinte ulterior va trebuie aprobata de Parlamentul European.


Legaturi externe
Textele adoptate vor fi disponibile aici (16.09.2014)
Inregistrarea dezbaterii 
Inregistrarea conferintei de presa (16.09.2014 de la ora 15.00)
EbS+ 
Declaratiile ministeriale coomune UE, Ucraina si Rusia
Textul Acordului de asociere intre UE si Ucraina