Reprezentantii autoritatilor de reglementare in domeniul protectiei datelor personale din UE si din Statele Membre, adica "Grupul de lucru pentru Articolul 29 - WP29) s-au reunit pentru a discuta modul de aplicare a Deciziei Curtii Europene de Justitie privind "Dreptul de a fi uitat" pe internet. Ca rezultat, a fost stabilit ca va fi intocmit un set de criterii comne pentru a solutiona cererile venite din partea cetatenilor.

Practic, va fi infiintata o retea de persoane de contact la nivelul autoritatilor europene si nationale care va dezvolta acest set de criterii si va furniza autoritatilor urmatoarele informatii:

- un istoric comun al deciziilor luate in prinvinta acestor solicitari
- un tablou comparativ pentru a ajuta la identificarea unor cazuri similare precum si unor cazuri noi sau mai dificile.

Vezi comunicatul Comisiei Europene pe acest subiect aici.

Google a transmis ca a primit peste 120.000 de solicitari din Europa de a sterge din bazele de date toate tipurile de informatii, de la caziere juridice pana la fotografii jenante si articole negative din presa.

Gigantul din domeniul Internetului a fost criticat pentru felul in care trateaza solicitarile formulate in baza "dreptului de a fi uitat". Spre exemplu, faptul ca a sters numai informatiile de pe site-urile europene, fapt care l-a adus in atentia autoritatilor.

"Pana acum, am avut impresia ca unele decizii luate de Google nu au fost coerente" a declarat  Isabelle Falque-Pierrotin, reprezentanta autoritatii privind protectia datelor personale din Franta, citata de EurActiv.com.

Citeste articolul EurActiv.com pe acest subiect aici

Legat de acest subiect, Martine Reicherts, recent numita Comisar european pentru Justitie, a explicat intr-un discurs sustinut la Lyon in luna august ca decizia Curtii Europene de Justitie legata de dreptul cetenilor de a solicita stergerea anumitor informatii personale din mediul online nu afecteaza in niciun fel libertatea de exprimare si ca nu conduce la cenzura, asa cum au fost formulate numeroase critici, recent. Context: in luna august unele publicatii, inclusiv Wikipedia, au anuntat ca multe informatii au fost eliminate din motorul de cautare Google, ca urmare a aplicarii deciziei CEJ.