Moscovici este vazut de majoritatea euroscepticilor germani ca un "cal troian" al Comisiei Europene. Europarlamentarul Hanz-Olaf Henkel a oferit un interviu pentru EurActiv Germania in care si-a exprimat punctul de vedere privind negocierea acordului TTIP, numirea lui Moscovici si atitudinea Angelei Merkel fata de nominalizarea acestuia.

* Hanz-Olaf Henkel a fost purtator de cuvant adjunct in cadrul partidului Alternativa pentru Germania (AfD), incepand cu luna martie 2014. Este membru al Parlamentului European, activand ca director adjunct in cadrul Comisiei pentru Industrie, Cercetare si Energie.

Contrar vointei liderului Berbd Lucke, majoritatea partidului Alternativa pentru Germania (AfD) s-a opus in martie negocierilor privind acordul TTIP. Care este opinia dumneavoastra fata de acest tratat? Din cate se pare exista atitudini diferite in cadrul partidului dumneavoastra.
Asa este, exista opinii diferite. Sunt trei temeri principale puse in discutie. Prima se refera la faptul ca negocierile au loc in secret, in spatele usilor inchise. A doua se refera la faptul ca unele standarde privind protectia mediului, cea medicala si cea a consumatorilor din Germania ar putea fi afectate. A treia temere se refera la intentia de a recurge la curtile de arbitraj in cazul in care apar conflicte intre companii si guvernele nationale.
Desigur, aceste temeri sunt toate legitime. Cu toate ca suntem pentru liberul schimb, am declarat ca ne vom opune oricaror adoptari deoarece nu cunoastem termenii acestui acord. Asta inseamna ca AfD nu isi asuma nicio pozitie fata de TTIP.

Beatrix von Storch a declarat ca TTIP ar fi "nedrept" fata de companiile germane. Impartasiti si dumneavoastra acest punct de vedere?
Nu. Ea este la fel de nefamiliarizata cu acest acord, la fel cum sunt si eu. Nu sunt de acord cu un tratat pe care nu-l cunosc. Nici ea nu ar trebui sa fie impotriva unui acord necunoscut.

Comisia Europeana actuala a decis de curand sa nu ia in considerare Initiativa Cetatenilor Europeni impotriva TTIP si CETA (acordul negociat intre Canada si UE). Considerati ca se doreste inlaturarea populatiei si a parlamentarilor de la masa negocierilor?
Ar putea fi asa. In acest caz, si aceasta atitudine este gresita. Consider ca putem sa-i determinam pe cetatenii germani sa accepte o intelegere referitoare la liberul schimb doar in masura in care este asigurata transparenta.
De aceea incurajez mai degraba mai multe discutii decat mai putine in ceea ce priveste continutul acordului. Insa, asa cum am mai spus, noi nici macar nu cunoastem acest continut.
Asadar, nu trebuie sa fim de partea acordului atata vreme cat nu-i cunoastem continutul dar nici nu trebuie sa nu fim de acord in cazul in care ne este necunoscut.
Trebuie sa ne intoarcem la esenta partidului nostru: concentrarea pe politica euro (...) trebuie sa ne concentram pe extinderea pietei interne, pentru dezvoltarea intreprinderilor germane mijlocii si a crearii locurilor de munca. Unde putem gasi acest lucru? Nu in Rusia. Rusia este doar un pitic economic. Insa putem gasi acest lucru in regiuni precum SUA sau Canada.

Aparent, Angela Merkel a sperat ca Gunther Oettinger sa obtina portofoliul comercial in cadrul CE, ocazie cu care Germania ar fi devenit negociatorul principal in cadrul TTIP. Sunteti dezamagit de rezultatele finale?
As dori sa precizez de la inceput ca am un respect deosebit fata de domnul Oettinger. Consider ca a facut o treba foarte buna in functia de comisar pentru politicile energetice iar acum sunt precis ca va face o treaba la fel de buna in cadrul Agendei Digitale europene (...).

Asteptati imbunatatiri din partea noii Comisii?

Va trebui sa asteptam sa vedem acest lucru. Fireste, este o imensa dezamagire, daca nu chiar scandaloasa, numirea domnului Moscovici in functia de comisar insarcinat cu politicile economice si financiare. Este ca si cum ai pune vulpea sa pazeasca pasarile. Prin aceasta miscare, doamna Merkel s-a asigurat ca francezii vor avea propriul "cal troian" in cadrul CE.
Din punctul meu de vedere, aceasta nu este o dezamagire din perspectiva Angelei Merkel. Acesta miscare este fara indoiala in interesul ei si cel al domnului Schauble. Cu cat pactul fiscal, care a succedat Tratatul de la Maastricht, este din ce in ce mai slabit, cu atat interesele noastre sunt puse pe primul loc, lasand la o parte orice urma de aparenta.
Sa va explic altfel. Cu cat Banca Central Europeana (ECB) stanteaza mai multi bani, iar Comisia continua sa dea apa la moara intregului proces, cu atat domnul Schauble trebuie sa ceara Bundestagului mai multe fonduri pentru criza care ingrijoreaza tarile Europei de sud-est.
Eu consider ca este evident ca acestia cred ca actiunea este cea corecta, in ciuda protestelor oficiale afisate. In acest caz, fara indoiala ca vor merge in fata Bundestagului sa ceara mai multi bani. Responsabilitatea Germaniei fata de datoriile viitoare se va extinde dincolo de Bungestag, de Banca Central Europeana si fata de CE. Asta se doreste din punct de vedere politic. (...)

Asta chiar daca guvernul german s-a declarat mai mult sau mai putin impotriva lui Moscovici?
Cred ca au facut asta doar de fatada. O fac destul de des (...)"

Vom respinge fara indoiala nominalizarea domnului Moscovici

Asadar credeti ca acesta nu va fi prea convingator in cadrul audierilor?
Francezii vor avea grija ca germanii sa voteze pentru domnul Moscovici, sau cel putin aceasta este parerea mea. Vorbesc din partea AfD si probabil si din partea conservatorilor si reformistilor europeni (ECR) care reprezinta al treilea grup parlamentar ca marime din cadrul PE.

Interviul integral poate fi cititi pe EurActiv.com (https://www.euractiv.com/sections/eu-elections-2014/henkel-mep-moscovici-trojan-horse-commission-308531 )

Articol tradus de Mihaela Tivda