"Sumele (fondurile UE, n.r.) sunt deja alocate si depinde de statul membru sa depuna programe operationale eligibile care sa corespunda interesului cetatenilor/ Un Comisar european reprezinta interesele UE si cred ca interesul Romaniei si cele ale tuturor statelor membre converg in aceasta privinta", a declarat Corina Cretu, desemnata recent Comisar european pentru Politica Regionala dupa audierea de luni, 22 septembrie, in cadrul Comisiilor pentru afaceri europene din Senat si Camera Deputatilor. Aceasta a precizat ca avut numeroase intalniri cu membrii comisiei Dezvoltare Regionala, care o va audia in Parlamentul Europen pe 1 octombrie si va continua aceste intalniri pentru ca doreste sa ii cunoasca personal.

Sursa foto: Facebook/Corina Cretu

"Noi, ca si comisari desemnati si apoi ca membri in Colegiul Comisarilor, trebuie sa facem tot ce depinde de noi, nu pentru a pedepsi statele membre ci pentru a le ajuta sa ne asiguram un nivel de dezvoltare echiliobrat pentru toate statele membre deci pe cele mai putin dezvoltate sa le ajutam sa se dezvolte iar pe cele care au atins un nivel de dezvoltare sa le ajutam sa isi mentina nivelul de prosperitate.

Intrebata daca pentru Romania este un plus faptul ca pe acest portofoliu este un Comisar din tara noastra, Cretu a raspuns:
"Este evident ca toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament, este un cod de conduita pe care toti Comisarii europeni vor trebui sa-l urmeze, este cred in interesul tuturor statelor membre sa indeplineasca criteriile care stau la baza acordarii fondurilor europene, pentru ca aceasta este sansa fiecarui stat membru si a fiecarei regiuni sa se dezvolte. Deci eu vad rolul meu ca un ambasador al politicii regionale in raport cu statele membre, in raport cu regiunile si in raport cu societatea civila si comunitatile locale."

In privinta atragerii fondurilor UE in Romania, in conditiile in care suntem pe ultimul loc intre tarile europene, Cretu a spus ca "sumele sunt deja alocate si depinde de statul membru sa depuna programe oiperationale eligibile care sa corespunda interesului cetatenilor, deci legislatia europeana este foarte clara: un Comisar european reprezinta interesele Uniunii Europene si cred ca interesul Romaniei si cele ale tuturor statelor membre converg in aceasta privinta".

Intrebata daca a fost sunata de Presedintele Traian Basescu dupa alocarea portofoliului de catre Jean-Claude Juncker, Cretu a spus: "Nu, dar vreau sa le multumesc tuturor celor care au contribuit la obtinerea acestui portofoliu important, tuturor grupurilor politice din PE - si stiti bine ca aceasta Comisie Europeana este una eminamente politica, este o alianta intre marile grupuri politice - tuturor colegilor mei europerlamentari. Cu multi dintre acestia am avut o dezbatere constructiva saptamana trecuta la Strasbourg si ma bazez pe sprijinul colegilor europarlamentari pentru a trece cu succes peste toate celelalte etape privind preluarea portofoliului."

La intrebarea EurActiv.ro legata de modul in care se pregateste pentru audierea din Parlamentul European, Corina Cretu a spus: "Maine voi merge la Brux si voi avea intalniri cu Directia DG Regio pentru a ne pregati impreuna, pentru a cunoastre datele exact de la Comisia Europeana. Am avut foarte multe intalniri cu colegii din comisia de Dezvoltare Regionala din PE, si voi continua aceste intalniri pentru ca as vrea sa-i intalnesc personal inainte de audieri pentru a cunoaste in mod direct preocuparile lor si ceea ce asteapta de la viitorul Comisar European".

Cretu a mai fost intrebata: "Ce asteptari aveti privind proiectele din Romania?"
Raspuns: "Am aceleasi asteptari de la toate Statele Membre; criteriile principale vor fi acelea de a produce rezultate, a creea locuri de munca si a indeplini copndiiile care sunt in legislatia UE, si anume Politica de coeziune reformata. Romania este una din primele 16 tari care a semnat deja Acordul de Parteneriat si urmatoarea etapa este cea a Programelor Operationale, evaluarea si monitorizarea Programelor Operationale astfel incat sa contribuie la dezvoltarea regionala."

Aceasta a mai dorit sa faca urmatoarele precizari:
"Sa stiti ca Romania nu este singura tara care se confrunta cu probleme; sigur, ca tara nou venita in UE am fost poate mai putin pregatiti in elaborarea de strategii, dar Romania a facut progrese foarte mari. Inca alte 7 sau 8 tari mai au inca de absorbit peste 50% din alocarea 2007-2013; mai putem face plati pana in 2015. Deci nu consider ca exista tari care pot fi considerate oi negre sau unele foarte bune ; datoria noastra este sa ajutam toate Statele Membre sa depuna proiecte eligibile pentru a aduce CE in situatia de a vira bani."

Legat de modul in care s-a prezentat Corina Cretu la audiere, Anca Boagiu, presedinta Comisiei de afaceri europene din Senat a declarat pentru EurActiv.ro ca prestatia a fost foarte buna.


Declaratiile dinaintea audierii:

Corina Cretu a declarat, inainte de audiere: ”Sunt convinsa ca va fi o dezbatere constructiva in legatura cu acest portofoliu. Sunt prezenta aici in calitate de Comisar European desemnat pentru Politici Regionale si este o mare placere si onoare”.

Anca Boagiu, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat a declarat, inaintea audierii, pentru RFI: ""Va fi o audiere corecta si normala, sper si din partea celorlalti senatori si deputati. Suntem din nou in fata unei situatii in care Victor Ponta este repetent. E repetent si in plan moral si in plan legal. Daca discutam despre moralitate, astazi, ce a cerut Ponta Parlamentului este o actiune care vine doar sa spele o ilegalitate, pe care a facut-o cu ceva timp in urma, prin transmiterea nominalizarilor, pentru ca a trimis doua la momentul respectiv, nominalizarilor ilegale de comisari. Spun ilegale pentru ca nu a trecut prin procedura de audiere prevazuta de lege. Mai mult decat atat, a spus in permanenta ca audierea se va face atunci cand va sti care este portofoliul. Iata ca astazi, audierea a fost solicitata doar catre comisiile de Afaceri Europene, fara a fi chemati la audiere si reprezentantii din celelalte comisii de specialitate, care au de-a face cu portofoliul Dezvoltare Regionala".

Primele informatii legate de posibilii inlocuitori ai Corinei Cretu pe functia de vicepresedinte al Parlamentului European:

La audierea care s-a desfasurat cu usile inchise a participat si premierul Victor Ponta, pentru apriximativ 30 de minute. La iesirea din sala de audieri Victor Ponta a declarat ca numele discutate pentru a o inlocui pe Corina Cretu in functia de vicepresedinte al Parlamentului European sunt Ioan Mircea Pascu, Victor Bostinaru si Catalin Ivan. Dar aceasta se va decide "dupa ce postul va fi eliberat in mod oficial", a spus Ponta.

Ioana Morovan