In aceasta saptamana, europarlamentarii isi pregatesc "munitia" pentru audierile viitorilor Comisari Europeni, o procedura cat se poate de serioasa si de minutios elaborata. Desi "probele orale" sunt programate incepand din 29 septembrie, examenul a inceput deja, prin formularea unor intrebari in scris pentru candidati, la care acestia trebuie sa raspunda inainte de audiere. Vezi in articol care sunt asteptarile europarlamentarilor si ce subiecte principale trebuie sa abordeze Corina Cretu in fata Comisiei Dezvoltare Regionala.

Foto: © European Union 2014 - European Parliament

Ioana Morovan

Audierea din Parlamentul National de luni, 22 septembrie a fost numai o mica sesiune de incalzire pentru Corina Cretu, in  calitate de viitor Comisar european pentru Politica Regionala. Testul principal pe care trebuie sa il treaca este audierea care va avea loc miercuri, 1 octombrie, in cadrul Comisiei de Dezvoltare Regionala din Parlamentul European. Cretu, precum si toti ceilalti 27 de viitori membri ai Executivului de la Bruxelles.

Eurodeputatii consultati de EurActiv au subliniat ca interviurile nu reprezinta doar o formalitate si ca sunt pregatite cu maxim de rigurozitate astfel incat acestia sa obtina toate informatiile necesare despre cunostintele, atitudinea si viziunea viitorului Comisar European. Conteaza multe aspecte, in special cele "tehnice", privind cunostintele de fond legate de domeniul pe care il va gestiona, dar si abordarea politica si - un aspect sensibil - modul in care va colabora cu Parlamentul European pe diferite teme si initiative.

Prima "proba" din examenul pe care candidatii il vor da in fata Parlamentului European o reprezinta raspunsurile in scris la intrebari pe care membrii Comisiei de specialitate le transmit candidatilor in aceasta saptamana.

Intrebari comune si intrebari specifice, pe domenii

Europarlamentarii au confirmat pentru EurActiv.com si EurActiv.ro ca in principiu sunt formulate intrebari de sinteza, care includ mai multe teme si abordari pentru care se asteapta comentariile candidatilor.

Un aspect principal pe care il vor urmari, in cazul tuturor candidatilor, va fi legat de noua structura a Comisiei Europeane, mai exact modul in care candidatii isi vor coordona activitatea impreuna cu vicepresedintii care au atributii pe fiecare domeniu.

"Noua structura a Comisiei ridica mai multe semne de intrebare", a declarat Brando Benifel, europarlamentar social-democrat, pentru EurActiv.com. "Nu numai din cauza suprapunerii de competente intre portofolii si redistribuirea politicilor intre directorate generale, ci din cauza lipsei de claritate in legatura cu ierarhia intre Presedinte, vicepresedinti si ceilalti comisari".

Victor Bostinaru, europarlamentar PSD, membru in comisia Dezvoltare Regionala, unde va fi audiata Corina Cretu, a explicat pentru EurActiv.ro ca doua intrebari comune sunt adresate tuturor candidatilor: "Care sunt elementele care recomanda candidatul" si  "Care este angajamentul privind relatia sa cu Parlamentul European".

Deputatul Iuliu Winkler (UDMR, afiliat Partidului Popularilor Europeni), membru supleant in Comisia Dezvoltare Regionala, a spus, la randul sau, pentru EurActiv.ro ca, spre exemplu, unul din subiectele specifice, sensibile, pe care trebuie sa discute Corina Cretu va fi posibila revizuire a politicii de coeziune in anul 2016 (la jumatatea perioadei de implementare a fondurilor UE 2014-2020), asa numita clauza "mid-term review". (N.r. Practic, pe Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, care incepe in acest an, este prevazuta posibilitatea unor revizuiri din punct de vedere a prioritatilor de finantat si/sau a obiectivelor vizate de Fondurile Structurale si de Investitii).

Subiect delicat, dat fiind ca astfel, cu ocazia eventualei revizuiri, se va redeschide discutia legata de interesele diferite ale Statelor
Membre in raport cu alocarea fondurilor europene.

O alta tema care va fi discutata, potrivit lui Winkler, o reprezinta noua abordare a colaborarii intre Statele Membre si Comisie in privinta Acordurilor de Parteneriat care stau la baza alocarii fondurilor structurale si de investitii 2014-2020. Practic, se asteapta ca noua abordare sa fie bazata in mod real pe principiul de parteneriat si ar trebui sa conduca la o reactie mai rapida in relatia Comisie - stat membru in momentul in care apar diferite aspecte de solutionat, in mecanismul de atragere a fondurilor.

Winkler a subliniat la randul sau ca este foarte importanta atitudinea candidatilor in ceea ce priveste colaborarea cu Parlamentul European. "Dorim sa fim in stricta egalitate cu Consiliul European si sa fim permanent informati despre initiativele Comisiei Europene", a spus Winkler, ca punct de vedere al membrilor Parlamentului European.


Alte aspecte urmarite la interviuri: atributiile in cadrul Comisiei Europene, prioritatile propuse

Brando Benifel a explicat ca deputatii "trebuie sa adreseze intrebarile corecte si trebuie sa sa obtina raspunsurile corecte".

Acesta a mentionat ca va fi testata "noua caracteristica a Comisiei Juncker, aceea de a fi politica - ceea ce inseamna ca
si noi trebuie sa avem o abordare politica". Alte Comisii de specialitate s-au concentrat, in subiectele enuntate, pe intiativele concrete pe care le propun Comisarii pentru perioada mandatului.

Spre exemplu, in cazul lui Marianne Thyssen, Comisarul desemnat pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Abilitati si Mobilitatea foreti de munca. Eurodeputatii o intreaba pe aceasta despre viziunea sa pe domenii precum somajul, discrepanta de venituri intre femei si barbati, drepturile de asistenta sociala si revizuirea Directivei privind timpul de lucru.

Pe langa aceasta, Comisia de Ocupare si Afaceri Sociale din Parlamentul European a trimis doua intrebari si Vicepresedintelui desemnat pentru Joburi, Crestere, investitii si Competitivitate - Jyrki Katainen si Vicepresedintelui pentru moneda Euro si dialog social, Valdis Dombrovskis.

Europarlamentarii i-au intrebat cum isi vor exercita dreptul de a influenta intiativele Comisiei Europene dat fiind ca vor avea drept de veto pe propunerile legislative. De asemenea, li se solicita sa elaboreze asupra legislatiei concrete pe care doresc sa o promoveze.

Audieri "pe bune", dar sustinerea politica este de baza

Victor Bostinaru a copnfirmat ca audierile din Parlamentul European nu sunt o formalitate insa, in urma intalnirilor avut pana in prezent si discutiile avute cu europarlamentarii din majoritatea grupurilor politice, "cu toate masurile de precautie necesare, pot spune ca nu am auzit nicio intentie de a se opune candidaturii si votului. Nu vad riscuri majore, dar niciodata nu poti sa anticipezi rezultatul unui vot", a mai spus Bostinaru, pentru EurActiv.ro.

Victor Bostinaru a fost mentionat ieri, de Premierul Victor Ponta, alaturi de alti doi europarlamentari PSD ca posibili inlocuitori ai Corinei Cretu pentru postul de vicepresedinte al Parlamentului European

Citeste si: "MEPs load their guns for EU commissioner hearings" - EurActiv.com


Scrisoarea "de misiune" transmisa Corinei Cretu de catre Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker