Johannes Hahn, comisarul desemnat pentru politica de vecinatate (fostul portofoliu al extinderii UE), a fost audiat marti, 30 septembrie, in comisia de Afaceri Externe din Parlamentul European. Acesta a vorbit despre relatiile Ucraina, cu Rusia, despre viitorul negocierilor cu Turcia si a prezentat viziunea sa pe urmatorii 5 ani. Hahn a spus ca "trebuie sa invatam lectia din ultimii ani: Daca o tara devine membra a UE sa fie la viteza de croaziera inca de la inceput. Stim din experienta cu Romania si rata de absorbtie; ar fi bine sa nu treaca si celelalte tari prin acelasi proces si inceputul sa fie mai bun pentru un parcurs durabil."

Ioana Morovan


Din declaratiile lui Johannes Hahn, la audierile din Parlamentul European:

  • "O prioritate pentru mine in Est o reprezinta sa contribuim la o solutie pentru criza din Ucraina. In sudul UE trebuie sprijinita o solutie politica la criza din Siria, cu atentie sporita, de asemenea, la evolutiile din Libia"
  • Kosovo este o zona de interes deosebit pentru mine; situatia de acolo, zero progrese de multi ani, nu este aceea pe care ne-o dorim"
  • In privinta negocierilor cu Turcia: Abordarea fostului comisar Fule a fost una corecta; insa avem conditii foarte concrete si atata timp cat nu sunt indeplinite inseamna un impediment in deschiderea unor noi capitole. Tocmai m-am intalnit cu noul Ministru al afacerilor europene din Turcia care mi-a prezentat un nou plan al negocierilor cu UE
  • Legat de ajutorul financiar pentru Ucraina:

Intrebare: "Ucraina primeste sustinere financiara de 11 miliarde euro. Va primi acesti bani de la UE si alte institutii internationale. Cum va asigurati ca vor fi cheltuiti pe principiile bunei guvernante astfel incat auditorii europeni sa nu aiba critici?"

Raspuns: Nu pot da o garantie in acest sens, banii sunt alocati pe mai multi ani si nu provin doar de la UE. Fiecare dintre donatori are propriile instrumente de monitorizare si audit. Acelasi lucru este valabil si pentru banii cheltuiti din bugetul UE iar fondurile europene din vecinatate sunt cheltuite prin delegatiile noastre din statele respective. Asadar e vorba de mecanisme bine rodate de cheltuire a acestor fonduri.

  • Legat de Rusia: "Este foarte important sa raman in dialog, sa pastram deschise canalele de comunitare si sa le demonstram ca politica de vecintatate nu este menita sa puna in pericol Rusia, ca este bine pentru toata lumea sa se imbunatateasca relatia. 
  • Intrebare legata de negocierile cu Turcia: s-a negociat ani in sir fara a se ontine nimic, credeti ca este un candidat real pentru aderarea la UE? Ce s-ar putea face pentru inchiderea capitolelor?

Raspuns: Eu sunt un tip pragmatic. Va spun foarte clar, este un partener important si noi suntem pe departe cel mai important parterner pentru Turcia,. Are o situatie in care ar trebui sa aiba un interes vadit in a-si cultva relatiile cu UE, a se indrepta spre un viitor comun. Pe de alta parte, avem un cadru pentru negocieri. Decizia Consiliului trebuie respectata. Este importants a putem relua si continua discutiile. Dar asigurarea drepturilor omului fundamentale trebuie sa fie un aspect de baza in negocierile de aderare.

  •  Intrebare - eurodeputatul Andi Cristea: Este rezonabil sa vorbim despre statutul de stat candidat si o eventuala aderare la UE a Republicii Moldova dupa acesti 5 ani?  
  • Raspuns:

"Si pentru Moldova este valabil cee ace este valabil si pentru alte tari. Acolo unde populatia a aratat ca doreste sa se apropie de UE dorim sa sprijinim aceste eforturi. A fost prima tara pentru care s-au eliminate restrictiile de circulatie. Facem un pas, inca un pas, trebuie sa fim consecventi si sper ca alegerile din noiembrie vor transmite un semnal foarte clar de continuarea a drumului pe care a pornit"

  • Intrebare Ramona Manescu: Veti analiza Republica Moldova individual sau veti aborda la pachet cu Ucraina si Georgia?
  • Raspuns: Vom trata fiecare tara in mod individual. Ceea ce ne dorim este sa avem o situatie in care putem invata din lectiile din ultimii 5 ani. Daca o tara devine membra a UE sa fie la viteza de croaziera inca de la inceput. Stim din experienta cu Romania si rata de absorbtie; ar fi bine sa nu treaca si celelalte tari prin acelasi proces si inceputul sa fie mai bun pentru un rezultat mai durabil

Vezi raspunsurile la intrebarile adresate lui Hahn in scris, inaintea audierii si inregistrarea video a audierii