Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime detinute de Lukoil in tank-urile, conductele de transfer si rezervoarele care apartin sau se afla in custodia Oil Terminal SA, pana la concurenta sumei de un miliard de lei,potrivit HotNews.ro. Premierul Victor Ponta s-a aratat nemultumit de sechestrul impus de procurori in cazul prezumtivei evaziunii de 230 de milioane de euro de la Lukoil, afirmand ca acolo sunt 3.500 de angajati care trebuie sa isi primeasca salariile iar actionarii nu "fugeau cu conductele in Rusia"

Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime detinute de Lukoil in tank-urile, conductele de transfer si rezervoarele care apartin sau se afla in custodia Oil Terminal  SA, pana la concurenta sumei de un miliard de lei, potrivit unui raport transmis de Oil Terminal Bursei Romane de Valori.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (PCA) a efectuat joia trecuta mai multe perchezitii la rafinaria Lukoil intr-un dosar - mamut de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscala, iar 118 milioane de euro din spalare de bani. In urma acestei anchete, vineri au aparut informatii potrivit carora rafinaria Lukoil Ploiesti si-a intrerupt activitatea.

"Oil Terminal informeaza actionarii ca in data de 6.10.2014 Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Ploiesti a trimis catre Oil Terminal ordonanta prin care se dispune instituirea masurii sechestrului asigurator asupra tuturor cantitatilor si stocurilor de materie prima - titei si alte produse energetice (pacura, benzine si motorine) si/sau aditivi, detinute de Petrotel Lukoil SA Ploiesti in spatiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer si rezervoare ce apartin sau se afla in custodia SC Oil Terminal SA pana la concurenta sumei de 1.039.019.829,00 lei", se arata in raportul intitulat "Eveniment important de semnalat" si depus de societate la BVB.

Reactia Premierului
Premierul Victor Ponta s-a aratat nemultumit de sechestrul impus de procurori in cazul prezumtivei evaziunii de 230 de milioane de euro de la Lukoil, afirmand ca acolo sunt 3.500 de angajati care trebuie sa isi primeasca salariile iar actionarii nu "fugeau cu conductele in Rusia".

El a fost intrebat de ziaristi, la o conferinta de presa, cum comenteaza dosarul Lukoil, in care procurorii ancheteaza o prezumtiva evaziune de 230 milioane euro, in care a fost impus sechestru asigurator stocurilor de materii prime detinute de Lukoil in tank-urile, conductele de transfer si rezervoarele care apartin sau se afla in custodia Oil Terminal  SA.

"Totusi aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte ... banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania", a spus Victor Ponta, inainte de a adauga:

"Dar justitia e independenta, isi face datoria si banuiesc ca daca se intampla ceva rau cei 3.500 de oameni or sa vina la mine ca asa e cu justitia".

Victor Ponta a subliniat in cateva randuri ca el nu comenteaza deciziile justitiei si nu intervine in dosar, in conditiile in care "procurorul este suveran".

Dar "procurorul nici nu cred ca e foarte interesat de faptul ca Lukoil are 3.500 de angajati si de faptul ca, de exemplu, Oltchimul cumpara doar de la Lukoil, si de faptul ca au blocat combustibil pe la Oil Terminal si la Conpet, nu stie procurorul si nici nu cred ca e treaba ... sau ma rog probabil nu e treaba domniei sale", a spus primul ministru.

Reactia Ambasedei ruse la Bucuresti

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, se arata "foarte ingrijorat" de evenimentele desfasurate "in jurul rafinariei Petrotel" , care apartine companiei petroliere rusesti Lukoil, precum si de "atmosfera care se creeaza in legatura cu aceasta situatie", in contextul anchetei derulate de procurori.

"O preocupare aparte o provoaca faptul ca in cadrul masurilor de ancheta s-a dispus ca uzina sa opreasca productia, ceea ce a pus in pericol functionarea intregului lant de productie al companiei Lukoil din Romania", precizeaza Oleg Malginov, conform unei declaratii de presa transmise luni de Ambasada Federatiei Ruse in Romania si citata de Agerpres.

Ambasadorul rus sustine ca, de cand activeaza in Romania, compania Lukoil a fost verificata "de multe ori" de catre "organele corespunzatoare de control".

"Ultima verificare s-a terminat anul trecut. (...) Intreprinderile Lukoil au indeplinit intotdeauna toate dispozitiile scrise in adresa lor. Impreuna cu aceasta, vreau sa subliniez in mod special ca, in cursul tuturor verificarilor, intreprinderea nu s-a oprit niciodata si ciclul de productie nu s-a intrerupt niciodata", declara Oleg Malginov.

de Ionut Baias