Diana Voicu, secretar de stat la Ministerul pentru Societatea Informationala a declarat pentru EurActiv.ro ca in ultima varianta a Strategiei Nationale privind Agenda Digitala a Romaniei este inclusa o noua abordare a introducerii retelelor ultrarapide de fibra optica [cunoscute sub denumirea de retele de acces de noua generatie (next generation access - NGA)]; ceea ce va ridica necesarul total de investitii la minimum 3,9 miliarde euro in urmatorii 7 ani. Strategia Nationala va fi aprobata de Guvern cel mai probabil pana la sfarsitul acestei luni, fiind una dintre conditionalitatile pentru alocarea fondurilor UE 2014-2020.

Ministerul pentru Societatea Informationala a publicat in septembrie o varianta actualizata a Strategiei Nationale Agenda Digitala. Potrivit secretarului de stat Diana Voicu, cea mai importanta modificare din document se refera la abordarea retelelor "next generation access" - NGA. "

"In variantele anterioare, referitor la introducerea NGA, noi am luat in calcul numai infrastructura <<last mile access>>, adica ultimele puncte periferice din reteaua nationala. Recent, Comisia Europeana  a solicitat ca Statele Membre sa aiba in vedere intreaga infrastructura de comunicatii in Strategie, care sa asigure accesul la servicii de calitate pentru fiecare gospodarie, asa incat a trebuit sa revizuim toata abordarea", a explicat Diana Voicu.

Acest lucru a atras si suplimentarea necesarului de fonduri. "Daca la inceput pe NGA aveam o dimensiune financiara intre 1,2 si 1,7 miliarde euro, acum vorbim de 3,1- 5,4 miliarde necesare numai pentru infrastructura broadband NGA, ceea ce revizuieste automat si dimensiunea totala a bugetului necesar pentru atingerea obiectivelor Strategiei. In total, vorbim de un minim de 3,9 miliarde euro", a mai spus secretarul de stat.

Aceste fonduri vor fi asigurate intr-o mica masura din fonduri structurale - circa 500 milioane euro, o alta suma va fi asigurata prin accesarea programelor comunitare, in plus, mai spune Diana Voicu, vor fi realizate parteneriate cu institutii financiare internationale. "Spre exemplu, am inceput discutii cu Banca Mondiala pentru o solutie de asistenta tehnica pentru a pune bazele arhitecturii Romania Digitala".

Nu in ultimul rand, un procent semnificativ de fonduri ar trebui sa vina din mediul privat.

Potrivit Dianei Voicu, au fost deja initiate demersuri pentru implementarea viitoarei Strategii, spre exemplu Ministerul a depus proiecte pentru finantare prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative; unul dintre proiecte vizeaza fluxul informational al celor 36 de evenimente de viata incluse in strategie.

Background:

Potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene, tehnologiile NGA acopera in Romania putin peste 60% la nivel national (media europeana fiind de 62%) si circa 25% in mediul rural. Per ansamblu, arata studiul, Romania si Bulgaria au in continuare cea mai redusa rata de penetrare a infrastructurii broadband, fara progrese semnificative in anul 2013. Vestea buna este ca in functie de numarul abonamentelor pe tehnologii NGA raportat la totalul abonamentelor pentru broadband, Romania se afla pe locul 2 in UE, dupa Belgia.
In acelasi timp, in Romania s-au constatat dintre cele mai reduse preturi din UE pentru accesul la broadband - o medie de 22 de euro, comparativ cu peste 50 euro (in Ungaria) sua peste 70 euro (in Slovenia).
Citeste studiul integral aici

Citeste aici comunicatul Comisiei Europene referitor la incurajarea introducerii tehnologiilor NGA

Vezi aici - la punctul 7- ultima versiune a Strategiei Nationale (in romana si engleza)

Pagina oficiala de Facebook a Agendei Digitale pentru Romania
- gestionata de MSI.