Meciul de calificare dintre Serbia si Albania pentru Campionatul European de Fotbal, desfasurat in data de 14 octombrie, in timpul caruia o drona a fost trimisa pe terenul de fotbal, arborand steagul "Albaniei Mari", a fost anulat in minutul 42. Incidentul a produs o mare agitatie in randul publicului si tensiuni in ceea ce priveste relatiile dintre cele doua tari implicate, facilitand astfel speculatiile cu privire la motivele politice care s-ar ascunde de fapt in spatele acestui eveniment, mai ales daca tinem cont de viitoarele vizite planuite de presedintele rus si premierul albanez in Serbia. Ca raspuns la acest incident, UE a declarat ca politica nu trebuie facuta pe stadioane.

Evenimentul a punctat din nou problema sensibila a reconcilierii dintre cele doua natiuni in ciuda eforturilor depuse de autoritatile celor doua state. UEFA a declarat ca va demara procedurile disciplinare necesare impotriva asociatiilor de fotbal din cele doua tari.

Potrivit presei, exista suspiciunea ca insusi fratele premierului albanez, Olsi Rama ar fi fost implicat in incidentul produs pe stadion. Dupa eliberarea acestuia in urma interogatoriului la care a fost supus, Olsi Rama a negat cu vehementa orice legatura cu acest incident, parasind Serbia imediat.

Presedintele FIFA, Sepp Blatter, si cel al UEFA, Michael Platini au insistat ca fotbalul sa nu serveasca scopul politicului.

Echipa nationala de fotbal a Albaniei s-a intrunit in Belgrad pentru prima oara dupa 1967 iar premierul albanez Edi Rama urma sa viziteze Serbia saptamana viitoare, fiind primul sef de stat albanez care se intoarce in aceasta tara dupa aproximativ sapte decenii.

Totusi, incidentul de pe stadion a periclitat imaginea acestei vizite, care trebuia sa imbunatateasca cooperarea regionala si relatiile dintre cele doua tari. Primarul Spend Ahmeti, l-a sfatuit astfel pe premierul albanez sa renunte la calatoria in Belgrad, ca urmare a incidentului petrecut.

In Albania, precum si in celelalte tari in care exista comunitati albaneze, in special cele din Kosovo, anularea meciului a fost privita si celebrata drept o victorie.

Ministrul de externe sarb, Ilir Bochka, a estimat ca acest eveniment a fost meticulos planificat, data fiind prezenta dronei cu steagul albanez in cadrul unui meci de fotbal cu un risc cunoscut si a subminat grav eforturile construirii unei relatii de incredere si cooperare in aceasta regiune. Potrivit declaratiilor oficiale, ambasadorul ablanez a spus ca se asteapta ca oficialii sa condamne clar incidentul, fapt ce ar preintampina aparitia altor speculatii pe viitor.

Premierul sarb Aleksandar Vucic si presedintele Tomislav Nikolic sustin ca scopul primordial al incidentului din 14 octombrie a fost sa provoace instabilitatea din aceasta regiune. Vucic a declarat ca aceasta este cea mai grava provocare politica care are la baza trei obiective : incercarea de a umili natiunea sarba, provocarea unei instabilitati de durata in Serbia si zona Balcanilor si influentarea politicii Serbiei. Vucic a mai declarat ca nu exclude faptul ca acest incident sa fi fost orchestrat de fapt de presedintele rus, Vladimir Putin, care-si pregateste, la randul sau vizita in Serbia.

La randul sau, Edi Rama a declarat ca incidentul din cadrul Campionatului EURO 2016, a fost o demonstratie de violenta si rasism. Acesta a sustinut ca "fotbalul nu poate servi drept instrument al politicului", lasand totusi vizita din Belgrad un subiect deschis. Acesta a exclus organizarea unor evenimente asemanatoare in tara lui, deoarece "Albania si albanezii nu se coboara la acest nivel".

Ministrul albanez de externe, Ditmir Bushati, a spus este mult mai regretabil faptul ca oficialii de top din Serbia nu au avut curaju sa se distanteze si sa condamne actele de violenta si de ura aratate in mod deschis fata de simbolurile nationale albaneze si ale NATO.

UE: Politica nu trebuie sa se desfasoare pe stadioane
Potrivit purtatorului de cuvant al Inaltului Reprezentant al UE, Maja Kocijancic, Uniunea Europeana este "dezamagita de anularea meciului dintre Serbia-Albania din cauza acestei provocari" si considera ca autoritatile sarbe au demonstart profesionalism in gestionarea acestei situatii. UE a reiterat importanta cooperarii regionale si vizita programata a premierului albanez in Serbia si, "ceea ce este mai important (UE)considera ca politica nu trebuie sa se desfasoare ca urmare a provocarilor de pe stadioane".

Totodata, Maja Kocijancic a subliniat ca UE respinge orice acuzatii aparute in anumite publicatii potrivit carora ar fi avut vreun rol in acest incident.

De asemenea, si Ambasada SUA a negat orice implicare, sustinand ca nu au avut niciun rol in ceea ce priveste retinerea lui Olsi Rama, care dupa cate speculeaza presa detinea un presupus pasaport american.

Articol semnat de EurActiv Serbia (https://www.euractiv.rs/vesti/7923-match-overshadowed-by-politics)

M.T.