Comisia Europeana a aprobat o investitie in cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR) pentru dezvoltarea unei infrastructuri de banda larga de peste 3.000 de kilometri in zonele din Romania in care nu exista retele de comunicatii electronice.

Investitia de 69 de milioane de euro, din care 57 de milioane fonduri nerambursabile, va acoperi 783 de localitati in prezent fara acces la internet si astfel ar urma sa contribuie la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale.

In urma implementarii proiectului, un numar de 130.000 de gospodarii cu 400.000 de locuitori, 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice vor beneficia de acces la internet in banda larga.

Comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn, care a semnat decizia, a declarat: "Proiectele de acest tip servesc la crearea unor conditii-cadru imbunatatite pentru mediul de afaceri si cetateni si permit regiunilor mai putin dezvoltate din Romania sa beneficieze de oportunitatile oferite de economia digitala. Acesta este un exemplu perfect privind modul in care politica de coeziune poate contribui, in mod direct, la atingerea obiectivelor definite in agenda UE pentru crestere economica, "Europa 2020", si la dezvoltarea economica a regiunilor.

Investitia are loc in cadrul programului "Cresterea competitivitatii economice", fiind finantata pe axa prioritara - TIC pentru sectoarele privat si public. Proiectul urmeaza a fi implementat pana la sfarsitul anului 2015.

Context: Acesta este un "proiect major", investitia totala (inclusiv TVA) ridicandu-se la peste 50 milioane de euro. Proiectul face astfel obiectul unei decizii speciale a Comisiei Europene, in conditiile in care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel national sau regional. Proiectul RO-NET va veni in completarea infrastructurii de telecomunicatii apartinand operatorilor existenti in regiunile respective si va conferi acces deschis si nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru intreprinderi sau consumatori. Decizia de cofinantare a proiectului se incadreaza in perioada de programare 2007-2013. Romaniei i-au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune in perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, Romaniei ii sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la preturile actuale).