Uniunea Europeana ar putea inaspri sanctiunile impotriva Rusiei daca autoritatile de la Moscova recunosc rezultatele alegerilor din autoproclamatele republici Donetsk si Lugansk, scrie joi cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti. Bruxellesul afirma ca orgnizarea de alegeri este contrara acordului de la Minsk si ca reconoasterea acestora nu contribuie la rezolvarea crizei ucrainene ci la transformarea acesteia in "conflict inghetat".

Ministrul rus al Afacerilor externe, Serghei Lavrov, a calificat alegerile din Donetsk si din Lugansk drept "unul dintre punctele prioritare ale acordului de la Minsk", afirmand ca Moscova va "recunoaste rezultatul, evident".
UE si SUA au precizat insa ca aceste alegeri sunt contrare intelegerilor de la Minsk.

In conformitate cu legea semnata de presedintele ucrainean Piotr Poroshenko si adoptata de parlament in 16 septembrie, alegerile locale urmeaza sa se organizeze la Donetsk si la Lugansk in 7 decembrie. Cu toate acestea, liderii autoproclamatelor republici au anuntat in 23 septembrie ca vor organiza alegeri in 2 noiembrie.

"O sursa informata din UE a lasat sa se inteleaga ca Bruxellesul ar putea sa-si inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei daca aceasta din urma recunoaste rezultatele votului din 2 noiembrie din regiunile Donetsk si Lugansk. Si a adaugat: "UE are inca in arsenalul sau capacitati neepuizate pentru a creste sanctiunile".

Moscova afirma insa ca data aproximativa a alegerilor a fost fixata in scris prin negocierile dintre partile in conflict intr-o anexa a acordurilor de la Minsk. "Anexa nepublicata fixeaza intervalul in care trebuie sa se deruleze alegerile locale din Donbass. 2 noiembrie este inclusa in acest interval. Nu si 7 decembrie. Kievul stie perfect asta", a afirmat o sursa din guvernul rus.

Presedintele rus Vladimir Putin a facut si el aluzie la aceasta intelegere nepublicata: "Putini stiu ca intelegerea prevede posibilitatea de a organiza alegeri in sud-estul Ucrainei inainte de 3 noiembrie. Apoi, in ultimul moment, datele au fost schimbate prin faimoasa lege adoptata de Poroshenko. Fara sa fie intrebat nimeni, fara consultari in sud-est. Alegerile au fost fixate in 7 decembrie dar nimeni nu a cerut pararea reprezenantilor din Donetsk si Lugansk".

Potrivit unor surse din UE, "partile rusa si ucraineana nu au confirmat niciodata diplomatilor occidentali existenta unor anexe secrete sau ne publice in cadrul acordurilor de la Minsk pentru a determinat intervalul organizarii alegerilor in autoproclamatele republici Donetsk si Lugansk". In aceste conditii, Bruxelles va pleca de la ideea ca nu exista niciun acord complementar.

de R.M.