BEC: pana la ora 23.00 au votat 153.677 de romani in diaspora. Probleme la sectiile din diaspora. Cozi uriase de mii de persoane, se asteapta si mai mult de 5 ore la coada. Protest spontan organizat in fata sediului MAE din Bucuresti, din cauza modului cum au fost tratati romanii din diaspora la vot. Colaj foto: EurActiv.ro (foto: site-urile de campanie)

Numaratoare paralela ACL (60% din sectii), ora 01.00: Victor Ponta 37,85%, Klaus Iohannis 31,94%, Calin Popescu Tariceanu 5,63%, Elena Udrea 5,07%, Monica Macovei 4,53%
Numaratoare PSD
(rezultate finale sectiile de vot Romania), ora 01.00:
Victor Ponta, 40,51% Klaus Iohannis 29,52%.

Update BEC, ora 01.00
: 153.677 de romani au votat in diaspora pana la ora 23.00, ora Romaniei. Record de voturi in Italia: 35.508, Spania: 33.053, Rep. Moldova: 21.980.

Exit-poll ora 21.00:
HotNews.ro va prezinta cele patru exit-poll-uri realizate pentru patru televiziuni de stiri la primul tur de scrutin al prezidentialelor. De notat ca rezultatele exit-poll-urilor sint partiale si corespund situatiei de la ora 19.00 si nu cuprind si votul din diaspora.
Romania TV/CSCI: Victor Ponta - 40%, Klaus Iohannis 31- %, Tariceanu - 6 %, Monica Macovei - 5 %, Elena Udrea - 5 %
Realitatea TV/CSOP: Victor Ponta -  38,2%, Klaus Iohannis -  32,1%, Monica Macovei -  6%, Tariceanu -  6%, Elena Udrea -  6%
Digi 24/IRES: Victor Ponta - 41,5%, Klaus Iohannis - 31,2%, Tariceanu - 5,3%, Elena Udrea - 5,1%, Monica Macovei - 4,5%
Antena 3/Sociopol: Victor Ponta - 40%, Klaus Iohannis - 31%, Tariceanu - 6%, Elena Udrea - 5%, Monica Macovei - 4%, Dan Diaconescu - 4%, Vadim Tudor 3%, Melescanu - 1%.

Declaratii candidati, la scurt timp dupa anuntarea primelor exit poll-uri:
Victor Ponta: Ma consider responsabil pentru toti romanii, pentru cei care au venit la vot, pentru cei care nu au venit. Vreau si pot sa fiu presedintele tuturor romanilor.
Klaus Iohannis: Romania are de ales de acum intre Romania lucrului bine facut si Victor Ponta. Sunt singurul candidat ramas in cursa care poate oferi garantia unei Justitii independente.
Calin Popescu Tariceanu: Va trebui, dupa o consultare la nivelul structurilor de conducere, sa luam o hotarare cum sa votam in turul doi.
Monica Macovei: Astazi s-a nascut al treilea pol in Romania. Fara baroni, fara finantari murdare, am aratat ca putem. Rezultatele de dupa numararea voturilor vor arata ca suntem si mai multi.
Elena Udrea: Candidatii nu au dorit nicio confruntare, nu au avut nicio propunere pentru romani, au respins orice solicitare a mea de a avea o infruntare. Locul trei este o tinta pe care am atins-o.

Liviu Dragnea:
Principala cauza pentru care votul s-a desfasurat greu a fost solicitarea Autoritatii Electorale Permanente, Biroului Electoral Central si STS ca toate declaratiile pe propria raspundere sa fie completate, scanate, pentru a nu exista suspiciuni de frauda
ACL, Alina Gorghiu isi expune la ora 23.45 ingrijorarea fata de situatia din diaspora. Considera ca declaratiile lui V. Ponta sfideaza acei romani care au stat la cozi imense pentru a vota in strainatate. Acuza alta gafa a premierului, care a declarat ca ii este scarba de toti cei care s-au adunat in sediul ACL.

UPDATE BEC:
prezenta la vot la inchiderea urnelor: 52,31%, peste 9,5 milioane de alegatori. Urban: 51,64%, rural: 53,21%
Cea mai mare prezenta la vot:  Ilfov 65,38%
Prezenta redusa la vot (sub 44%): Satu Mare,
Covansa, Maramures
Bucuresti: 54,29% prezenta la vot, cel mai mult in Sectorul 1: 60,77%.


BEC ORA 21.00: Pana la ora 19.00 au votat 120.941 de romania la sectiile de votare de peste hotare.

In ciuda protestelor din tara si din strainatate, sectiile de vot din diaspora au fost inchise la ora programata. Sute de romani au stat la coada mai multe ore si nu au reusit sa-si exercite dreptul la vot.
FADERE solicita demisia ministrului de externe
, din cauza problemelor de la sectiile de votare din diaspora. Presedintele FADARE, Daniel Tecu, a solicitat MAE sa dubleze numarul de sectii de votare din diaspora, conform statisticilor interne legate de prezenta la vot in strainatate.
Cozi mari si la o sectie din New York, conform hotnews.ro.
Romanii intoneaza imnul national in fata unei sectii din Paris.
Chestionat de HotNews.ro daca autoritatile romane pot lua in considerare prelungirea votului peste ora 21.00, in sectiile din strainatate, daca mai raman alegatori la cozi, reprezentati ai MAE au precizat ca numai Biroul Electoral Central poate lua o astfel de decizie. BEC, insa, a subliniat ca nu va prelungi votul, criticand MAE ca nu a organizat suficient d ebine procesul electoral din strainatate.
"Nu vom prelungi votul. Solutia este ca MAE sa organizeze mai bine, data viitoare, sectiile de vot. MAE trebuia sa organizeze mai bine sectiile de vot", a declarat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.
Un alegator roman aflat la Londra care dorea sa voteze la sectia de votare de la ICR (adresa Belgrave Square) a relatat pentru HotNews.ro in jurul orei 18.23 ora Romaniei (16.23 ora Londrei) ca sunt cateva sute de oameni la coada pentru a vota: "Proababil ca dureaza cel putin doua trei ore sa ajungi sa votezi, sunt foarte multi oameni, majoritatea tineri. Nu stiu sincer daca apuc sa votez".
Cozi mari la sectiile de votare din strainatate s-au semnalat aproape in toate tarile europene. In Germania, de pilda, la Munchen, o cititoare HotNews.ro ne-a transmis in jurul orei 17 ca sta la coada de cinci ore si tot nu a reusit sa voteze.
O alta cititoare HotNews.ro care a votat la Bruxelles ne-a transmis in urma cu putin timp ca a stat patru ore la coada pana cand a reusit sa voteze.
Cititoarea a mai semnalat faptul ca niciodata in ultimii zece ani de cand voteaza la Londra nu s-a confruntat cu o situatie similara. Coada se intinde pe doua sute de metri, numarul celor aflati la coada fiind estimat la peste o mie. Intr-un alt centru de votare, la Wembley, un alt cititor semnaleaza ca peste 2000 de romani ar astepta sa voteze.

HotNews.ro, citand stiripesurse.ro: Victor Ponta este pe primul loc, urmat de Klaus Iohannis si Monica Macovei, potrivit sondajelor la iesirea de la urne pana la ora 16.00, emise duminica de cele doua mari blocuri politice rivale, PSD si ACL.
Clasament, potrivit PSD si ACL, ora 16

  • Victor Ponta - 38% (PSD), 38% (ACL)
  • Klaus Iohannis - 28% (PSD), 30% (ACL)
  • Monica Macovei - 7% (PSD), 9% (ACL)
  • Calin Popescu Tariceanu - 7% (PSD), 5% (ACL)
  • Elena Udrea - 5% (PSD), 4% (ACL).

Update BEC: 48,89% prezenta la vot la ora 19:00, aproape 9 milioane de alegatori. Urban: 47,68%, rural: 50,54%
Cea mai mare prezenta la vot:  Ilfov 59,13%
Prezenta redusa la vot (sub 41%): Covansa, Satu Mare, Maramures
Bucuresti: 48,93% prezenta la vot, cel mai mult in Sectorul 1: 54,45%.

Update BEC: 35,10% prezenta la vot la ora 16:00, peste 6, milioane de alegatori. Urban: 34,34%, rural: 36,16%
Cea mai mare prezenta la vot:  Ilfov 40,47%
Prezenta redusa la vot (sub 30%): Covasna, Satu Mare, Maramures, Harghita
Bucuresti: 34,84% prezenta la vot, cel mai mult in Sectorul 1: 39,5%.

Update BEC: 20,78% prezenta la vot la ora 13:00, peste 3,7 milioane de alegatori. Urban: 21,14%, rural: 20,28%
Cea mai mare prezenta la vot: Constanta 24,23%.
Prezenta redusa la vot (sub 16%): Satu Mare, Maramures, Covasna.
Bucuresti: 20,78% prezenta la vot, cel mai mult Sector 1: 23,84 %

Prima informare BEC despre votul in diaspora: 40.206 persoane au votat pana la ora 13.00, in cele 294 de sectii din strainatate. In 4 sectii deja s-a inchis votul.

Update BEC: 6,55% prezenta la vot la ora 10:00, aproape 2 milioane de alegatori. Urban: 6,37%, rural: 6,78%
Cea mai mare prezenta la vot: Teleorman 8,86%.
Prezenta redusa la vot (sub 5%): Covasna, Maramures, Satu Mare.
Bucuresti: 5, 76% prezenta la vot.

Revolta la o sectie de vot din Londra,
unde romanii care s-au saturat sa stea ore intregi la coada, au inceput sa scadeze "vrem sa votam!".
Probleme in Bucuresti din cauza lipsei formularelor pentru declaratiile pe proprie raspundere. MAI: necesarul de formulare a fost stabilit in functie de numarul utilizat la alegerile precedente. Pe parcursul procesului electoral, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare trebuie sa solicite din timp suplimentarea numarului de formulare in momentul in care constata ca acestea sunt insuficiente fata de numarul de alegatori.
Laura Stefan, expert anticoruptie, a declarat ca aceste declaratii pot fi completate de catre fiecare persoana, de mana, nu trebuie neaaparat niste tipizate, atat timp cat se respecta toate cerintele din formular, conform legii si declaratiilor pe care le-a facut si prefectul capitalei, Paul Petrovan.

Ion Tiriac
a incercat sa voteze in aceasta dimineata la Paris, dar din cauza cozilor foarte mari s-a hotarat sa vina in Romania, unde a votat mult mai rapid.
Cea mai mare coada la sectia de vot: Coslada, Spania, unde s-a stat mai mult de o ora la coada. In aceasta localitate au rezidenta peste 17.000 de romani.
Daniel Tecu, presedinte FADERE: Sunt cozi mari in orase unde la alegerile anterioare nu a fost asa mare prezenta la vot. De exemplu in Londra, oamenii insista si stau la coada, pe ploaie. Din pacate sunt insa persoane descurajate de aceste cozi si pleaca fara a mai vota. "Speram ca MAE sa faca o harta corecta a situatiei din acest tur si sa rezolve aceste probleme pentru turul 2".
Vot masiv in strainatate, cozi de peste 100 de persoane in Paris, Londra, Amsterdam, Munchen, Roma, Luxemburg. Multi romani aflati in strainatate incarca pe retele de socializare fotografii cu cozile de la sectiile de votare din dispora.
Prima sectie unde procesul de votare a luat sfarsit este Noua Zeelanda/Auckland, datorita diferentelor de fus orar. Potrivit rezultatelor publicate de stiripesurse.ro, Klaus Iohannis, candidatul ACL, a castigat in preferintele romanilor din Noua Zeelanda, urmat de Monica Macovei si Elena Udrea. Pe locul patru este Victor Ponta, iar ordinea celorlalti candidati in alegerile prezidentiale este Calin Popescu Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar, Teodor Melescanu, Dan Diaconescu si Kelemen Hunor. Mai multe detalii pe hotnews.ro.
Cozi formate la sectiile de votare din Republica Moldova (la Chisinau si Balti).
Aglomeratie mare
(cozi de aproximativ 100 de persoane) si la sectiile din Paris, Roma (unde sunt doar 3 sectii de vot), Madrid. La alte alegeri cozile mari se formau in a doua parte a zilei, nu atat de devreme, declara Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa. Acesta declara si ca au fost mutate sectii din zone cu foarte multi romani, in zone mai putin relevante. In plus, numarul romanilor din diaspora a crescut de la ultimele alegeri prezidentiale cu 20-25%, iar sectiile de votare au fost suplimentate, dar nu cu acelasi procent.

14.10: Dan Diaconescu (candidat PP-DD)
a votat la sectia corecta (conform adresei de domiciliu), dupa ce initial s-a prezentat la sectia de vot conform vizei de flotant. A intrat in cabina impreuna cu fiica sa (care nu avea stampila si buletin de vot), chiar daca acest lucru este interzis prin lege.
12.15: Monica Macovei (candidat independent) a votat la scoala Tudor Arghezi, Bucuresti. Aceasta a declarat ca "astazi votam pentru visul nostru:dreptate. Ganditi-va ce inseamna DNA pentru voi. Nu opriti visul. Votati visul!"
12.02:
Corneliu Vadim Tudor (candidat PRM) si-a exercitat dreptul de vot la o sectie din capitala.
11.10: Dan Diaconescu
a mers sa voteze la sectia de care apartine conform vizei de flotant, nu adresei de domiciliu. Nu a fost lasat sa-si exercite dreptul de vot in aceasta sectie, fiind trimis la sectia de care apartine conform domiciului de pe buletin.
11.10: Ion Iliescu (presedinte de onoare al PSD) a votat la sectia de votare din cadrul liceului Jean Monnet din Bucuresti. Acesta a venit singur si a declarat ca spera sa intram intr-o stare de normalitate.
11.00: Crin Antonescu (fost candidat al USL) si-a exercitat dreptul la vot.

10.45: Presedintele Traian Basescu a sosit la sectia de votare din cadrul liceului Xenopol din Bucuresti, alaturi de sotia sa. "Este momentul schimbarii unui mod de a fi presedinte. Sa fie un presedinte care sa continue consolidarea statului de drept".

10.07: Victor Ponta (Alianta PSD-PC-UNPR) a venit la sectia de vot (fiind pe listele suplimentare) alaturi de sotia sa, Daciana Sirbu si primarul capitalei, Sorin Oprescu. Dupa ce a votat V. Ponta a declarat ca "dupa 10 ani de razboi si distrugere e timpul sa reconstruim".

10.05: William Branza (Partidul Ecologist Roman) a votat. Initial si-a uitat buletinul acasa si a trebuit sa se intoarca.

09.52: Teodor Melescanu (candidat independent), dupa ce a votat: "A fost greu de gasit numele pe buletinul de vot, scris foarte mic".

09.43: Calin Popescu Tariceanu (candidat independent), dupa ce a votat: "Mi-as fi dorit ca aceasta campanie sa fi fost dedicata mai mult programului fiecarui candidat pentru ca cetatenii sa cunoasca profilul candidatilor, punctele tari si slabe."

09.35: Klaus Iohannis (candidat Alianta Crestin-Liberala) a votat la Sibiu. "Sunt foarte optimist".

09.25 Ministrul afacerilor externe, Titul Corlatean: Am votat cu gandul la fratii nostri din Basarabia.
Titus Corlatean a venit la sectia de votare alaturi de sotie, de fiica sa, de mama sa, precum si de bunica sotiei, in varsta de 84 de ani.
09.10: Elena Udrea (candidat PMP) a votat la Liceul Mihai Eminescu din Capitala. Tot la ora 09.00 a votat si vicepremierul Liviu Dragnea, la Liceul Xenopol.

07.28: Gheorghe Funar (independent) a votat la ora 7.00, el venind la sectia de votare imbracat in costum popular.Funar a votat la sectia de votare amenajata la Liceul "I.L.Caragiale" din Capitala, unde a ajuns imediat ce urnele s-au deschis, fiind primul alegator de la aceasta sectie, dar si primul dintre candidati care si-a exprimat deja dreptul la vot, transmite Mediafax.

Incidente. declaratii MAI:

Amenda pentru propaganda electorala in ziua votului: pana la 4500 de lei. O femeie a incercat sa voteze cu pasaportul expirat la sectia de vot din liceul Jean Monnet din Bucuresti. Presedintele unei sectii de vot din Gorj, cercetat penal pentru ca a pierdut stampila de control. In sectia de votarea nr.61 lipseau peste 400 de buletine de vot. Presedintele si vicepresedintele sectiei au fost ridicati de catre procurori.

Patru sesizari primite de MAI pana la ora 11.00. Pana la aceasta ora au fost verificate 504 autovehicule, dintre care 17 autocare, 113 autobuze, 248 microbuze, 126 de autovehicule cu capacitate opt + 1.

32 de sesizari primite la MAI pana la ora 14.00, printre care: Caras-Severin - lipsa a 400 de buletine de vot, cercetari penale, lipsa buletinelor nu impiedica votul, care nu a fost intrerupt in aceasta sectie; Dambovita: o femeie a sesizat ca se ofera bani pentru a se vota un anume candidat; Botosani - unei persoane i s-a deschis dosar penal pentru lovire. A lovit un membru de partid aflat in afara sectiei. Topoloveni - un reprezentant al sectiei a dat doua buletine de vot unui votant. Ilfov - un minor a votat la o sectie de votare. S-a deschis dosar penal.

91 de sesizari primite la MAI pana la ora 17.00, in 21 de situatii se fac cercetari penale. In Bucuresti s-au terminat in mai multe sectii formularele pentru listele suplimentare. Legat de turismul electoral: au fost verificat 1750 de autovehicule. 

176 de sesizari primite la MAI pana la ora 20.00, 71 dintre sesizari nu s-au confirmat, 52 de contraventii si 5 avertizmente scrise. Sunt demarate 26 de cercetari penale. Au fost transmise formulare suplimentare de declaratii pe proprie raspundere pentru alegatorii inscrisi pe liste suplimentare. Obligatia de a anunta terminarea formularelor le apartine presedintilor de sectii.

Liste alegatori internati in spitale: Biroul Electoral Central informeaza, intr-un comunicat transmis duminica dimineata, ca cererile pentru urna speciala sunt formulate personal de alegatori si ca este ilegal ca aceste cereri sa fie facute de personalul medical sau de sefii de institutii unde se afla internati alegatori.

Prima tara unde a inceput votul este Noua Zeelanda, la sectia de votare organizata in Auckland, votul a inceput de sambata, la ora 20.00, ora Romaniei.

MAE: cetatțenii romani cu domiciliul in Romania, care in ziua votarii se afla in strainatate, vor  putea vota si pe baza cartții de identitate, cartții de identitate electronice, cartții de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Prin urmare, pe baza carțtii de identitate se va putea vota in oricare dintre sectiile de votare organizate in strainatate.

Sunt 294 de sectii de votare deschise in strainatate, peste 535 de mii de alegatori in strainatate.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00. Romanii au de ales dintre 14 candidati.
Conform celor mai recente cifre, pentru cei 18.296.567 cetateni cu drept de vot au fost infiintate 18.550 de sectii de votare in tara si 294 in strainatate, pentru scrutin fiind pregatite 20.745.068 de buletine de vot si 94.220 de stampile cu mentiunea "Votat".

Ordinea candidatilor pe buletinele de vot, stabilita de Biroul Electoral Central prin tragere la sorti:

1. Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din Romania)
2. Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala)
3. Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu)
4. Victor Ponta (Alianta PSD-PC-UNPR)
5. William Branza (Partidul Ecologist Roman)
6. Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara)
7. Mirel Mircea Amaritei (Prodemo)
8. Teodor Melescanu (independent)
9. Gheorghe Funar (independent)
10. Zsolt Szilagyi (Partidului Popular Maghiar din Transilvania)
11. Monica Macovei (independent)
12. Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista)
13. Calin Popescu Tariceanu (independent)
14. Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare)

Biroul Electoral Central (BEC) va anunta care este prezenta, de-a lungul zilei, la vot in primul tur al alegerilor prezidentiale, prin cinci informari. Orele la care BEC va anunta public prezenta la vot sunt: 11:30, 14:30, 17:30, 20:30, 22:30.

MAI va avea informari la orele: 8.00, 11.00, 14.00, 17.00, 20.00.

Un articol de Ramona Diaconu