Sectiile de vot din strainatate au fost inchise la ora programata, in ciuda protestelor si a solicitarilor mai multor persoane, inclusiv cea a lui K. Iohannis. UPDATE ORA 23.30: Inca sunt multe persoane care protesteaza in fata MAE si scandeaza: "Indignati, nu manipulati!", "Romania, trezeste-te!", "Corlatean, demisia!", "O dorinta sincera, Romania libera!" Cateva de persoane s-au strans in fata MAE. Protestul este unul pasnic. "Vor sa voteze, lasati-i sa voteze!", "Demisia!", scandeaza protestatarii, conform HotNews.ro Colaj foto: romaniacurata.ro (pagina Mihai Gotiu)

Grupul Uniti Salvam a creat pe Facebook un eveniment in care invita cetatenii sa se adune in aceasta seara, incepand cu ora 20.00, in fata Ministerului de Externe, in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care stau la coada ore in sir ca sa isi exercite dreptul de vot.
Protestul are loc in fata  Biroului Electoral nr. 48, care se ocupa de votul in strainatate - de pe str. Aleea Alexandru nr. 31 (cladirea Eminescu), unde are adresa Ministerul de Externe.

ACL, Alina Gorghiu isi expune la ora 23.45 ingrijorarea fata de situatia din diaspora. Considera ca declaratiile lui V. Ponta sfideaza acei romani care au stat la cozi imense pentru a vota in strainatate. Acuza alta gafa a premierului, care a declarat ca ii este scarba de toti cei care s-au adunat in sediul ACL.

HotNews.ro: Ministrul de Externe Titus Corlatean a avut duminica seara, la Antena 3, o prima reactie la scandalul votului din diaspora, dupa ce sute de cetateni romani au stat ore intregi la coada, la mai multe sectii de votare din strainatate, fara sa poata vota inainte de ora inchiderii urnelor. "Anumite tensiuni se regasesc in anumite sectii de votare. La Paris este bine sa stiti ca in 2009 a fost o singura sectie de votare cu 7 cabine. Acum am organizat doua sectii de votare cu cate 7 cabine de vot, am dublat. Daca a existat o problema, si in general acolo unde au fost probleme, a fost legat de documentele necesare pentru a vota in strainatate. S-a dorit scrupulozitate si evitarea fraudei din 2009, acea declaratie pe propria raspundere ca nu mai voteaza in alta parte", a afirmat Titus Corlatean.

Ministrul Afacerilor Externe a sustinut si ca "Pe langa oamenii de buna credinta care au dorit sa voteze si trebuie sa le respectam acest lucru, au fost si provocatori. Acest sistem securist pe care Traian Basescu l-a mentinut in acesti ani".
Aceste declaratii sunt contrazise de oamenii care au dat declaratii de la fata locului si au afirmat ca erau foarte putine stampile: Paris - 5 stampile.

Victor Ponta,
a declarat ca "De data asta nu se mai fraudeaza voturi. In 2009 s-a furat. Vedeti, la Paris daca nu se fraudeaza, se face coada. Votul romanilor din diaspora nu va mai fi fraudat ca in 2009".

In opinia sa, "organizarea in sectiile de vot apartine Biroului Electoral Central" iar guvernul "asigura doar conditiile".

Reamintim ca in cursul acestei zile au fost foarte mari probleme in majoritatea sectiilor de votare din diaspora.

La ambasada Romaniei din Paris a fost chemata politia, din cauza tensiunilor dintre alegatori si cei din sectie, care au inchis votul inainte de a vota toti cei care au stat ore intregi la coada. Oamenii scandeaza in fata sectiei de vot: "Vrem stampile! Nu plecam, fara sa votam!" Sectia a fost inchisa. Au fost doar 5 stampile in sectie.
In Londra sunt peste 500 de romani care striga in fata usilor inchise ale sectiei de vot: "Vrem sa votam!". Sunt doar 4 stampile in sectie. A fost chemata politia si la o sectie din Londra. De la ora 19.00, ora UK, a fost inchisa una dintre cele trei sectii din Londra. Ambasadorul Romaniei in UK a spus ca a solicitat prelungirea programului de votare, dar nu i s-a aprobat acest lucru.
La sectia de vot din Viena inca mai sunt oameni care asteapta sa voteze, conform legii. Erau 100 de persoane in sectia de vot la ora inchiderii, dar astia nu au fost lasati sa voteze.

Romanii din diaspora stau la coada ore in sir ca sa isi exercite dreptul de vot. Pe adresa redactiei HotNews.ro au venit fotografii de la alegatorii din Strasbourg, Viena, Paris, Munchen, care sunt revoltati ca desi au stat ore intregi la cozi nu vor reusi sa voteze. Nici in Boston situatia nu este diferita. Aici, sectia de votare e organizata intr-un hol de trecere, la doua masute. Nu exista niciun semn care sa indice alegatorilor ca acolo pot vota. Urna de vot e o cutie de carton invelita in afise cu manastiri bucovinene si castelul Bran.

Presedintele Traian Basescu a acuzat duminica existenta unor grave deficiente in organizarea procesului electoral in sectiile de votare din strainatate si cere demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, si a ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, intr-un comunicat publicat imediat dupa anuntarea primelor estimari ale votului la prezidentiale.
FADERE solicita demisia ministrului de externe
, din cauza problemelor de la sectiile de votare din diaspora. Presedintele FADARE, Daniel Tecu, a solicitat MAE sa dubleze numarul de sectii de votare din diaspora, conform statisticilor interne legate de prezenta la vot in strainatate.

Scandal in ambasada Romaniei din Paris



Coada la vot la Paris:



Expert Forum: "situatie inacceptabila"

Expert Forum considera ca modul de organizare a alegerilor a fost deficitar, luand in calcul numarul semnificativ de alegatori nu au putut sa isi exercite dreptul la vot si neclaritatile de ordin legislativ si administrativ. Aceasta situatie este inacceptabila si sustinem ca a fost ineficient administrata de catre autoritatile electorale si cele responsabile pentru organizarea alegerilor, incluzand prefecturile, primariile, Ministerul de Interne si cel de Externe, care au pasat raspunderea de la unii la altii si au evitat sa comunice public o decizie limpede. Cerem in acest context solutionarea acestei probleme pentru turul 2 de scrutin a dar si a altor neajunsuri de ordin administrativ - si nominalizarea si asumarea raspunderii de catre persoanele din aceste institutii, care aveau datoria ca aceste lucruri sa nu se intample, inclusiv prin demisia de onoare.

Principala problema a fost legata de materialele electorale, in special declaratiile pe proprie raspundere depuse de alegatorii care nu au votat in localitatea de domiciliu. Chiar daca formularul reprezinta un mecanism care ar trebui sa impiedice votul multiplu, utilizarea sa a determinat in primul tur al alegerilor prezidentiale prelungirea nejustificata a procesului electoral. Votul multiplu este oricum sanctionat prin art 387 din Codul Penal, formularul avand mai degraba rolul de descurajare a votantilor care intentioneaza sa isi exprime optiunea electorala de mai multe ori, comitand astfel si infractiunea de fals in declaratii.

Institutiile implicate in organizarea procesului au actionat incoerent si nu au luat o decizie clara cu privire la modul de utilizare a acestor formulare, in conditiile in care au existat sectii de votare in care procesul a fost blocat din cauza lipsei acestor tipizate. Utilizarea documentului este specificata in Legea 370/2004, art 44 (4) si (5), respectiv HG 709/2014, fara a exista mentiuni clare ca nu pot fi imprimate sau scrise de mana, respectand modelul din anexa HG. De asemenea, au actionat cu mare intarziere in multiplicarea documentelor necesare sectiilor de votare, blocand astfel accesul votantilor la procesul electoral.