Pe locul 1 se mentine Victor Ponta - 40,33%, urmat cu o diferenta de 10% de Klaus Iohannis - 30,44%. Participare la vot in Romania 53,16% din total alegatori. In diaspora au fost centralizate pana la ora 8, voturile a 161.054 alegatori din cele 294 de sectii de vot din strainatate. Urmatoare informare oficiala BEC - ora 17.00. Turul I al alegerilor prezidentiale: rezultate, incidente si retele de socializare

Rezultate partiale candidati, ora 11.00:

  1. Victor Ponta – 40,33%
  2. Klaus Iohannis – 30,44%
  3. Calin Popescu Tariceanu – 5,40%
  4. Elena Udrea – 5.18%
  5. Monica Macovei – 4,46%
  6. Dan Diaconescu – 3,99%
  7. Corneliu Vadim Tudor – 3,66%
  8. Kelemen Hunor – 3,50%
  9. Teodor Melescanu – 1,10%
  10. Zsolt Szilagyi – 0,56%
  11. Gheorghe Funar – 0,48%
  12. Willliam Branza – 0,45%
  13. Constantin Rotaru – 0,30%
  14. Mirel Mircea Amaritei – 0,08%

Rezultate

Duminica a avut loc primul tur al alegerilor prezidentiale. Rezultatele partiale prezentate de Biroul Electoral Central (BEC) au confirmat estimarile ExiPoll-urilor. La ora 11, primii trei clasati erau Victor Ponta cu 40,33% din numarul de voturi valabile exprimate, Klaus Iohannis cu 30,44% si Calin Popescu Tariceanu cu 5,40%.

Conform datelor BEC, prezenta la vot a fost de 53,16%, numarul de persoane cu drept de vot care si-au exprimat optiunea fiind de 9583580 – cu aproximativ 350.000 de oameni mai putin fata de alegerile prezidentiale din 2009.

Rezultatele finale mai pot schimba cel mult prezenta pe locul 3. In ceea ce priveste turul 2, lucrurile sunt clare. Victor Ponta si Klaus Iohannis se vor confrunta pe 16 noiembrie pentru postul prezidential.

Incidente nationale

Turul I nu a trecut insa fara incidente. Asa cum arata comunicatul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), anul acesta au fost constatate 68 de infractiuni si s-a dispus cercetarea a 57 de persoane.

“La nivel național, in ziua votului, au fost sesizate 291 de situații care priveau incalcari ale legii, de cinci ori mai putine decat la alegerile prezidențiale din 2009, cand, in ziua votului, au fost inregistrate 1.435 de sesizari. Din numarul total de sesizari, in urma verificarilor efectuate pana in prezent, jumatate nu s-au confirmat. Cele mai multe incidente au fost sesizate in mediul rural.In 78 de situații, aspectele sesizate au reprezentat fapte cu caracter penal. In urma verificarilor efectuate pana la acest moment, au fost constatate 68 de infractiuni, pentru care sunt cercetate 57 de persoane, toate in stare de libertate.”

Principalele probleme identificate au vizat influentarea alegatorilor si votul multiplu.

“Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cercetate pentru coruperea alegatorilor, pentru ca au votat de doua sau de mai multe ori sau pentru ca au introdus in urna mai multe buletine de vot. In toate cazurile, cercetarile se fac sub coordonarea Parchetelor. In ceea ce priveste faptele contraventionale, din numarul total de 187 de sesizari, s-au confirmat doar 75. Au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, respectiv 10 avertismente scrise si amenzi, in valoare de 42.350 lei.”

O situatie deosebita s-a desfasurat la Caras Severin, unde 400 de buletine de vot au disparut din sectia de votare. Presedintele si vice-presedintele sectiei de vot au fost audiati de politie.

In acelasi timp, listele speciale au creat si ele aglomeratie, in masura in care votantii au trebuit sa completeze o declaratie pe propria raspundere, iar formularele au fost epuizate. Premierul Victor Ponta s-a aflat si el in aceasta situatie. Avand domiciliul in judetul Gorj, Victor Ponta a semnat o declaratie pe propria raspundere ca nu va vota la alta sectie si a putut astfel sa-si exprime optiunea la Scoala 17 din Bucuresti. Premierul a evita insa cozile exprimandu-si votul dimineata.

Incidente externe

Votul in strainatate a intampinat numeroase probleme. In Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Germania si chiar in Statele Unite, oamenii au trebuit sa astepte si 5 ore pentru a reusi sa voteze. In multe dintre sectiile de vot s-a stat pana la inchiderea oficiala a urnelor, existand foarte multi oameni care nu au reusit sa voteze.

Cea mai tensionata situatie a fost la Paris, unde oamenii au fortat intrarea in ambasada Romaniei dupa ce nu au reusit sa-si exprime votul. In final, fortele de ordine franceze au intervenit pentru calmarea celor prezenti.

Ministrul Afacerilor Externe a declarat ca au existat cereri de prelungire a programului sectiilor de votare, dar ca in baza legii s-a decis pastrarea orarului prestabilit. Ministrul a comentat ca pe langa oamenii de buna credinta care au vrut sa voteze si nu au reusit au existat si provocatori.

 "Pe langa oamenii de buna credinta care au dorit sa voteze si trebuie sa le respectam acest lucru, au fost si provocatori. Acest sistem securist pe care Traian Basescu l-a mentinut in acesti ani" a sustinut Ministrul Afacerilor externe. 

"Anumite tensiuni se regasesc in anumite sectii de votare. La Paris este bine sa stiti ca in 2009 a fost o singura sectie de votare cu 7 cabine. Acum am organizat doua sectii de votare cu cate 7 cabine de vot, am dublat. Daca a existat o problema, si in general acolo unde au fost probleme, a fost legat de documentele necesare pentru a vota in strainatate. S-a dorit scrupulozitate si evitarea fraudei din 2009, acea declaratie pe propria raspundere ca nu mai voteaza in alta parte", a declarat Titus Corlatean.

In raspuns la situatia creata, sute de oameni au protestat duminica seara in fata Ministerului de Afaceri Externe. In cadrul protestului organizat de UnitiSalvam, oamenii au cerut demisia ministrului Titus Corlatean si a premierului Victor Ponta pentru modul in care au fost organizate alegerile in strainatate.

In acelasi sens, Presedintele Traian Basescu a acuzat neregulile create in strainatate si a cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean si a ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevic.

Rolul retelelor de socializare

Retele online de socializare s-au aflat in centrul campaniei media prezidentiale. Cu exceptia televiziunilor, site-urile de socializare au reprezentat principalul mijloc media de mobilizare a electoratului. Unii dintre candidati, precum Monica Macovei, au purtat campanii predominant online cu instrumente specifice de tipul jocurilor online si a pozelor de profil personalizate, altii au preferat sa foloseasca aceste retele pentru a disemina mesaje si a transmite in timp real informatii privind activitatea lor.

Anul acesta insa retele de socializare au purta si un rol invers. De aceasta data si alegatorii au reusit sa transmita mesaje privind nemultumirile si neregulile constatate la sectiile de votare. Redactiile de stiri au fost invadate de mesaje si scrisori pe conturile de socializare si multe postari au devenit virale transmitand imagini, videoclipuri sau relatari ce priveau cozile de la sectiile de vot din strainatate, orele de asteptare din tara si alte nereguli observate in sectiile de vot.

Fluxul informatiilor a capatat astfel o viteza mult mai mare si s-au putut obtine in timp real detalii privind problemele intampinate de cetateni. Turul I al acestor alegeri prezidentiale a demonstrat ca libertatea mediului online faciliteaza dezvoltarea unei vigilente civice si asigura prin intermediul cetatenilor interesati monitorizarea procesului electoral. 

Rezultate partiale candidati, ora 09.00:

  1. Victor Ponta – 40,01%
  2. Klaus Iohannis – 30,54%
  3. Calin Popescu Tariceanu – 5,46%
  4. Elena Udrea – 5.17%
  5. Monica Macovei – 4,51%
  6. Dan Diaconescu – 3,94%
  7. Kelemen Hunor – 3,66%
  8. Corneliu Vadim Tudor – 3,65%
  9. Teodor Melescanu – 1,11%
  10. Zsolt Szilagyi – 0,58%
  11. Gheorghe Funar – 0,48%
  12. Willliam Branza – 0,58%
  13. Constantin Rotaru – 0,30%
  14. Mirel Mircea Amaritei – 0,08%