Titus Corlatean si-a anuntat demisia de la conducerea ministerului Afacerilor Externe intr-o conferinta de presa, spunind ca infiintarea de noi sectii de vot in strainatate ar fi ilegala. "Nu pot accepta ca MAE sa incalce legea pe considerente electorale ale domnilor Basescu si Iohanis", a motivat Corlatean. "MAE isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea sectiilor de vot din strainatate", a spus Corlatean, care a adaugat ca Hotararea Biroului Electoral Central de marti, 4 noiembrie, nu ofera solutia legala pentru deschiderea de noi sectii de vot in strainatate.

Premierul Victor Ponta l-a anuntat luni pe Teodor Melescanu drept propunerea pentru postul de ministru de Externe in locul demisionarului Titus Corlatean. Melescanu, fost sef al SIE plecat pentru a candida la alegerile prezidentiale, a cistigat 1,09% din voturi in primul tur al prezidentialelor. El si-a anuntat sprijinul pentru candidatul Victor Ponta, iar Ponta a anuntat ca il va numi pe Melescanu in functia de consilier prezidential pentru securitate.
HotNews. ro reaminteste ca Melescanu si Ponta au promovat in 2013 o HG care secretizeaza identitatea fostilor agenti ai SIE, astfel incit a devenit imposibil de aflat daca Victor Ponta a fost sau nu ofiter acoperit al SIE in timp ce era si procuror, asa cum a spus presedintele Traian Basescu.

Organizarea primului tur a fost blamata in special cu privire la sectiile de vot din strainatat, unde cozile interminabile i-au pus in imposibilitatea de a vota pe mii de romani; in ceea ce priveste rezultatele interne, 11,58% dintre preferintele de vot au fost exprimate pe liste suplimentare, in timp ce in centrele studentesti de asemenea tinerii au stat la coada si au existat cazuri cand acestia nu au putut vota, fie din lipsa formularelor pentru declaratiile speciale, fie din cauza timpului prea mare de asteptare.

In fata acuzelor, BEC s-a aparat, MAE la fel, nimeni nu si-a asumat responsabilitatea, nicio demisie nu a fost pusa pe masa, in ciuda cererilor multimii din strada; lucrurile s-au schimbat luni, la ora 11:30, cand ministrul Corleatean si-a anuntat demisia.

Context alegeri prezidentiale: Fara dezbateri intre candidati- cel putin pana la acest moment


Ultima dezbatere, de la precendetele alegeri prezidentiale, avandu-i protagonisti pe Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu, a adus procente suplimentare actualului presedinte, Traian Basescu, care a iesit din turul 1 cu doar 32% din voturi si niciun aliat politic.

Aceeasi contributie importanta au avut-o si voturile din diaspora, care si in 2009 s-au dus majoritar catre Traian Basescu. Acesta a castigat alegerile la o diferenta de doar 70.000 de voturi. In diaspora, T. Basescu l-a devansat pe M. Geoana cu aproape 85.000 de voturi. Concluzia clara a fost ca Basescu a pierdut in tara, dar a castigat in diaspora 

Reamintim ca presedintele PSD, Victor Ponta, a obtinut in turul 1 40,44% din total voturi valabil exprimate (candidat PSD-UNPR-PC), urmat de Klaus Iohannis (candidat ACL) cu 30,37%. Pe cei doi i-au despartit 954.697 voturi.

Prezenta la vot: 53,18%, din care 11,58% pe liste suplimentare, 0,78% utilizand urna mobila. Total voturi anulate 2,25% din total voturi exprimate.

Coalitia de guvernare (PSD-UNPR-PC) detine o majoritate de 70% in Parlamentul Romaniei.

Romanii din tara au iesit in strada in mai multe orase in acelasi timp, pentru a se asigura ca cetatenii din diapora vor avea conditii potrivite pentru vot intr-un numar foarte mare (peste 10.000 de oameni), pentru o tara care in general nu iese in strada decat fie la comanda politicului, fie pentru situatii de atacuri grave de mediu, Rosia Montana si gazele de sist.

Seria protestelor a continuat si duminica, 9 noiembrie:
- la Bucuresti peste 300 de oameni au participat, duminica seara, in Piata Universitatii, la un nou protest pentru alegeri libere si cresterea numarului de sectii de votare pentru romanii din diaspora, dar si impotriva premierului Victor Ponta. Ei au cantat imnul national si au scandat "Ponta nesimtit / Pe romani i-ai umilit", "Jos Ponta, jos / Esti un mincinos", "Ponta reales / La al 15-lea congres", "Klaus, Klaus / Scapa-ne de Mickey Mouse!", "DNA, DNA / Scapa-ne si de Ponta!" si "Ponta, nu uita / Esti mai rau ca ebola!".

- la Galati si Suceava, aproximativ 300 de persoane au participat, duminica seara, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora, indemnandu-i pe trecatori sa mearga la vot pe 16 noiembrie si scandand lozinci impotriva lui Victor Ponta. Oamenii au inceput sa se adune, in jurul orei 17.00, in centrul municipiului Galati, avand pancarte cu mesaje precum "Ieri in Timisoara, azi in toata tara", "Ghinion. Galatiul s-a trezit din somn", "Libertate", "Respect diaspora", "Mai multe sectii de votare" sau "Nu ne cenzurati la vot", potrivit Mediafax.

- la Paris, Londra, Dublin si Viena cateva sute de romani au protestat duminica pentru organizarea de alegeri libere si cresterea numarului de sectii de votare in turul doi al alegerilor prezidentiale, din 16 noiembrie.

Atat candidatul Victor Ponta, presedintele PSD, prim ministru al Guvernului Romaniei, cat si vicepremierul Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, au dat vina pe Biroul Electoral Central (BEC) si pe Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru proasta organizare a alegerilor in strainatate.

BEC insa nu a lasat aceste acuzatii sa ramana fara raspuns si a dat la randul sau un comunicat prin care, destul de direct, avertizeaza ca Ministerul Roman de Externe (MAE) a fost principalul responsabil pentru cozile uriase si miile de romani care nu au mai fost lasati sa voteze.

MAE a luat act de comunicatul BEC si a transmis la randul sau un comunicat prin care declara ca se afla intr-un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin cu privire la infiintarea de noi sectii de vot in diaspora.
Rezultatul final este insa ca aproximativ 800 de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, din centrala MAE si din misiunile diplomatice, sunt pusi la dispozitia Biroului Electoral pentru Strainatate (BES) pentru completarea birourilor sectiilor de votare din afara tarii, unde va fi cazul, a informat, duminica, MAE, intr-un comunicat de presa. Masura a fost decisa in urma unei intalniri avite vineri de ministrul Titus Corlatean cu unii ambasadori romani, acesta anuntand, insa, ca NU va suplimenta si numarul sectiilor de votare.

Un articol de Ramona Diaconu