Piata achizitiilor publice din Romania are un volum de 17 miliarde de euro, dar mai mult de 60% din proceduri sunt atacate prin contestatii. Un proiect european al Freedom House Romania, in parteneriat cu EurActiv si HotNews, a evidentiat frauda si neregulile din sistem, si a sugerat cum poate fi imbunatatita situatia actuala. 19.000 de proceduri de achizitii publice au fost demarate anul trecut, conform datelor oficiale, pe platforma dedicata SEAP, e-licitatie.ro. Valoarea totala a acestor contracte a fost de 76,6 miliarde de lei (16,9 miliarde de euro), din datele publicate de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in ultimul lor raport anual.

CNSC instrumenteaza cele mai multe contestatii din procedurile de achizitii publice. Prin comparatie, aceasta valoare de 16,9 miliarde de euro reprezinta mai mult decat dublu valorii fondurilor structurale accesate de Romania in ultimii 7 ani.
Piata achizitiilor publice din Romania este caracterizata de un numar mare de probleme si nereguli, fapt partial reflectat in cifrele oficiale. De exemplu, CNSC a dat decizii in peste 60% din cazuri, ceea ce inseamna ca aproape doua treimi din proceduri sunt contestate. Dintre aceste contesattii, aproape 40% vizau proceduri de achizitii publice prin fonduri europene.

Silviu Popa, CNSC, a explicat pentru EurActiv ca numarul mare de contestatii influenteaza perceptia investitorilor privati asupra modului in care guvernul administreaza banul public. Romanii nu sunt "contestatari de serviciu", dar aceste cifre reflecta vulnerabilitatile din sistemul de achizitii publice. Dl. Popa a afirmat ca Romania are un sistem competent de solutionare a contestatiilor, dar o reforma in sistem este necesara.

La solicitarea EurActiv.ro, Bogdan Paul Dobrin, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), a furnizat informatii despre procedura de atribuire a contractelor.

Cele mai frecvente nereguli descoperite de ANRMAP:

  • folosirea in anumite circumstante a unor proceduri de atribuire care se aplica in cazuri exceptionale;
  • divizarea unui contract in mai multe contracte cu valoare mai mica, pentru a ocoli procedura de licitatie deschisa (urmarindu-se alocarea directa a contractelor)
  • ignorarea regulilor de publicitate, in special publicarea anuntului de atribuire in perioada specificata prin lege
  • folosirea subiectiva sau inadecvata, in timpul procedurii de evaluare a ofertelor, a criteriilor incluse in documentatia de atribuire.
Proiectul jurnalistic de watchdog "dosare de achzitii publice", dosareachizitii.hotnews.ro, a fost lansat in aprilie 2014, cu scopul de a creste constientizarea fraudei din achizitiile publice. Inca de la lansare a fost un proiect de succes. Dupa expunerea pe site a posibilelor ilegalitati, cerintelor de calificare restrictive din caietul de sarcini al licitatiei pentru manualele, Ministerul Educatiei s-a vazut nevoit sa scada cuantumul cifrei de afaceri cu de aproape 10 ori.

Platforma a fost lansata ca parte a proiectului "Combaterea criminalitatii in domeniul achizitiilor publice", implementat de Fundatia Freedom House Romania, alaturi de 17 parteneri din Romania, Franta si Germania. Proiectul a fost dezvoltat ca respuns la nevoile autoritatilor publice din Romania de a implementa recomandarile Comisiei Europene in lupta impotriva criminalitatii in procedurile de achizitii publice, cum ar fi cele din Raportul Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) din 8 februarie 2012.

Pana acum au fost acoperite 17 cazuri de frauda si coruptie in achizitiile publice din Romania pe platforma dosareachizitii.hotnews.ro, cinci dintre acestea fiind inchise prin decizii definitive ale instantelor.

Cititi articolul integral pe euractiv.com.

Un raport EurActiv Romania.