Israel a propus ca tarile UE investeasca intr-o conducta de miliarde euro pentru a transporta gazelor naturale din Israel catre continent, mentionand ca furnizarea gazelor natural din Israel ar reduce dependenta Europei de Federatia Rusa.
Cele doua jumatati ale fostei republici Cehoslovacia sunt furioase pe gruparile politice din tarile lor.
Astazi a fost depusa in Parlamentul European o motiune de cenzura impotriva lui, la initiativa Frontul National condus de Marine Le Pen, UKIP condus de Nigel Farage.

Ministrul israelian al energiei, Silvan Shalom, a inaintat ministrilor energiei din tarile euro-mediteraneene, o propunere pentru acest proiect, in cadrul intalnirii de saptamana trecuta de la Roma.
Proiectul ar necesita o investitie de mai multe miliarde de euro, pentru a construi aceasta conducta care sa lege coasta mediteraneana a Israelului de Cipru, de unde gazele naturale pot fi transportate catre Grecia si Italia.
Cipru, Grecia si Italia se pare ca sustin aceasta idee si Israelul va face o o prezentare formala a proiectului reprezentantilor Comisiei Europene, la Brussels, in maximum trei saptamani.
Si Cipru a descoperit reserve de gaze naturale in largul marii Mediteraneana, dar se confrunta cu obiectiile Turciei de a le exploata.

Cele doua tari care odata au format Cehoslovacia, au sarbatorit 25 de ani de la Revolutia de Catifea in aceasta saptamana. Ambele s-au regasit brusc intr-o stare de spirit comuna: furia. Pe 17 noiembrie, atat in Praga, cat si in Bratislava, protestatari au iesit in strada in timpul festivitatii anuale de comemorare a demonstratiilor care au rasturnat regimul comunist in 1989. Protestele par a continua, si, chiar daca in fiecare tara cauzele sunt diferite, orientarea este similara: nemultumirea legata de coruptie, precum dorinta de a avea o politica externa mai orientata spre Occident, citim in The Economist.
In Republica Ceha, tinta a fost presedintele Milos Zeman, care a fost atacat cu oua de catre protestatari. Acestia tineau in mana cartonase rosii, exprimand o cerere metaforica de a-l penaliza, ca intr-un meci de fotbal. Pe protestatarii i-au infuriat ultimele sale declaratii sale, prin care sustinea guvernele chinez si rus, precum si o serie de cascadorii mitocanesti, inclusiv un interviu la radio in care a folosit un limbaj vulgar si insulte sexiste cu referire la grupul rus activist de rock: Pussy Riot. Presedintele Zeman nu pare a fi impresionat de proteste, a doua zi cabinetul sau a anuntat ca l-a invitat pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa viziteze Praga in luna ianuarie. In plus el a declarat ca marii generali ai Cehiei ar trebui sa-si trimita trupele in Golan Heights pentru a sprijini apararea Israelului.
In acelasi timp, protestele din Slovacia, au avut ca factor declansator scandalul de coruptie legat de industria ciupercilor, care a fortat ministrul sanatatii si pe presedintele si vicepresedintele Parlamentului sa demisioneze. Presedintele Parlamentului, Pavol Paška, a fost mult timp enforcer pentru partidul SMER (Directia Social Democratica), fiind numit in aceasta functie de catre prim ministrul Robert Fico, presedintele partidului.

Pana astazi, factiunile de centru-stanga pareau a-l sustine pe presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Insa, in cadrul dezbaterii de astazi a fost depusa o motiune de cenzura impotriva lui, la initiativa Frontul National condus de Marine Le Pen, UKIP condus de Nigel Farage si a altor deputati care se opun politicilor UE. Motiunea a fost depusa in Parlamentul European de Europe of Freedom si Direct Democracy Group, care este condus de liderul UKIP, Nigel Farage.
Potrivit motiunii depuse, Juncker, fost premier luxembourghez in ultimii 20 de ani, este direct resposabil de politicile fiscale care sunt investigate in prezent de Comisia Europeana, pentru atragerea neloiala a companiilor multinationale.
Eurodeputatul Marc Trabella sustine insa ca introducerea acestei motiuni este de fapt un “alibi” pentru extremistii Le Pen, Farage si Salvini, care vor de fapt sa submineze puterea UE. Articolul integral poate fi citit pe EurActiv.com.