Aflat in prima sa vizita oficiala la institutiile europene, Papa Francisc a sustinut un discurs in plenul Parlamentului European, considerat plin de inspiratie si de mesaje cheie legate de conditiile de munca si imigratie. "Nu putem permite ca Mediterana sa devina un imens cimitir", subliniind ca oamenii care sosesc pe mare au nevoie de "acceptare si asistenta", a spus acesta, dar si: "a venit timpul sa promovam politici care sa creeze locuri de munca, dar mai presus exista o nevoie de a reinstaura demnitatea muncii prin asigurarea unor conditii de munca potrivite".

Sursa foto: Parlamentul European
Vezi o sinteza video realizata de EurActiv.com:




Asigurarea demnitatii umane a fost tema principala a discursului sustinut marti de Papa Francisc in plenul Parlamentului European. Emigratia, protectia mediului si promovarea drepturilor omului si a democratiei au fost temele subliniate intr-un discurs care a cerut Europei "sa redescopere cele mai bune parti ale sale" - potrivit comunicatului publicat de PE.

"As vrea sa ofer un mesaj de speranta si incurajare catre toti cetatenii Europei", a spus suveranul pontif.

El a mai spus ca demnitatea a fost conceptul cheie in procesul de reconstructie a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial si a salutat faptul ca "promovarea drepturilor omului este o tema centrala in angajamentul UE de a sustine demnitatea persoanei" atat in Uniune, cat si in relatiile acesteia cu tari terte.

Parlamentul European are "responsabilitatea de a tine democratia vie pentru popoarele Europei": democratiile nu trebuie "sa colapseze sub presiunea intereselor multinationale care nu sunt universale", a spus Papa Francisc, adaugand ca "a venit timpul sa promovam politici care sa creeze locuri de munca, dar mai presus exista o nevoie de a reinstaura demnitatea muncii prin asigurarea unor conditii de munca potrivite".


Mediul si imigratia


"Europa a fost mereu un pioner in eforturile de promovare a ecologiei", a subliniat Papa. Respectarea mediului inseamna nu numai sa nu fie distrus, ci si "utilizarea lui in scopuri bune", cum ar fi inlocuirea risipei de hrana cu oferirea ei pentru cei care au nevoie.


Papa Francisc s-a referit si la tema imigratiei in UE, spunand: "Nu putem permite ca Mediterana sa devina un imens cimitir", subliniind ca oamenii care sosesc pe mare au nevoie de "acceptare si asistenta". Europa va putea sa se confrunte cu problemele legate de imigratie "numai daca este capabila sa isi exprime clar propria identitate culturala", a adaugat el.

Papa a fost invitat de Presedintele Schulz, in numele Parlamentului European, in cursul vizitei oficiale desfasurate la Vatican la 11 octombrie 2013. Aceasta este prima vizita la Parlament a unui suveran pontif in ultimii 26 de ani. Ultima data, Papa Ioan Paul II s-a adresat Parlamentului in 1988, cu un an inainte de caderea zidului Berlinului.

 

Citeste comunicatul integral pe site-ul Parlamentului European

 

I.M.