Reamintim ca Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeana acum un an, la 29 noiembrie 2013, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe atunci un moment esential in angajarea pe un traseu european. Traseu ireversibil? .

Sa ne amintim ca Marele Absent de la semnarea acordurilor de asociere la UE la Vilnius a fost Ucraina si de acolo a inceput totul - protestele in strada, inlaturarea presedintelui Ianukovici, pierderea Crimeei, tragedia aviatica, atacurile continue din est.

"Este la fel de important pentru UE si pentru Romania ca Republica Moldova sa-si continue traseul european", considera Victor Bostinaru, vicepresedinte al socialistilor europeni din PE.

Potrivit unui sondaj realizat in perioada 8-19 noiembrie, PCRM ar obtine 19,6%, PLDM (liberal-democrati): 17,2%, PDM (democrati): 14,2%, Partidul Patria: 8,7% (care intre timp a fost exclus din lista electorala), Partidul Liberal: 8,5%, PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova): 5,3% (Surse din Republica Moldova, citate de HotNews.ro). Partidul Patria a fost suspendat prin decizie judecatoreasca intrucat a fost finantat din bani proveniti din strainatate, ceea ce este interzis prin lege.

Parlamentul din Republica Moldova este compus din 101 membri, cu un mandat de patru ani. Presedintele tarii va fi desemnat de Parlament.

"Este un scrutin complicat, unde asistam la implicari masive si nedorite din partea vecinilor nostri estici, in mod special, este vorba de Federatia Rusa, care asista mediatic, financiar, si nu doar, acele formatiuni politice care promit o apropiere de Federatia Rusa. Speram foarte mult ca scrutinul se va desfasura normal, speram ca cetatenii Republicii Moldova care sunt in afara tarii vor avea posibilitatea sa voteze si scrutinul sa decurga onest, sincer si cu respectarea tuturor normelor legale", a declarat Alexandru Tanase,
presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, potrivit Agerpres, citata de HotNews.ro.

Opiniile vicepresedintilor PPE, respectiv S&D, cu privire la alegerile din Republica Moldova:

Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat) (PPE) :  "Acordul de asociere si Tratatul de liber schimb vor influenta foarte mult viata din Moldova. Moldova s-a ajutat foarte mult pe ea insasi; exista acea Alianta care a rezistat eroic.

- Eu cred ca duminica (n.r. 30 noiembrie) fortele pro-Europa vor avea majoritate, nu stiu daca pentru presedinte, dar vor avea pentru Guvern. Ar fi un semnal foarte bun, un castig in fata Federatiei Ruse.

- Uniunea Europeana a descoperit Estul, insa nu acum, ci mai demult. Sa ne amintim criza de gaze; energia este subiectul cel mai important; dupa parerea mea UE a facut o eroare cu Nabuco, faptul ca nu l-a sustinut cum trebuia. Eu cred ca daca exista Nabuco, daca incepea constructia, Rusia nu facea tot ceea ce a facut.

-Sper ca rezultatul va fi in favoarea Aliantei."

Victor Bostinaru, vicepresedinte al Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D)

-"Federatia Rusa trateaza Republica Moldova ca parte a confruntarii sale cu Vestul si este un teatru de confruntare politica si non-politica. La final se va vedea cine reuseste sa castige si spre ce se poate indrepta politica Rusiei; in functie de rezultat probabil Rusia se va reorienta; este si un test pentru puterile politice rasaritene."

- Este la fel de important pentru UE si pentru Romania ca Republica Moldova sa-si continue traseul european; perpetuarea influentei Rusiei in Republica Moldova inseamna instrumente in plus pentru Federatia Rusa."

Site-urile partidelor presupus cotate cel mai bine (sondaj dat publicitatii saptamana trecuta) 

Partidul Liberal Democrat din Moldova (presedinte Vlad Filat, premier Iurie Leanca):  PLDM

Partidul Comunist din Republica Moldova: Pcrm.md

Arhiva

Acum un an, Republica Moldova parafa Tratatul de Asociere. Marea absenta era Ucraina