In ciuda faptului ca Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon si Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin ocupa primul, respectiv al treilea loc dupa scrutinul parlamentar de duminica, rezultatele partiale arata ca cele trei partide pro-europene - Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat, Partidul Democrat al lui Marian Lupu si Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu - au impreuna mai multe voturi decat cele doua partide pro-ruse. PLDM (Vlad Filat) a trecut pe locul doi, in fata comunistilor lui Voronin, care erau initial pe locul doi. Partidul Socialistilor, aflat pe primul loc, este cel mai anti-occidental si anti-romanesc partid din Republica Moldova. Rezultatele anuntate sunt fara voturile din diaspora.

  • Link: Alegeri in Republica Moldova: duminica, 30 noiembrie - "dezbaterea nu mai este intre partide, ci intre Europa si Rusia" - eurodeputat roman

    2 decembrie ora 13.30, CEC publica rezultate oficiale dupa numararea a 98,26% din procesele verbale:
    PSRM - 20.75%
    PLDM - 19.97%
    PCRM - 17.71%
    PDM - 15.94%
    PL - 9.53%
    Diferente minore fata de ziua de ieri. Rezultatele finale, inclusiv votul din diaspora vor fi disponibile in cursul zilei de miercuri, 3 decembrie 2014.

    Rezultate oficiale ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), ora 20.30, dupa numararea a 97,69% din procese verbale:
    PSRM - 20.71%
    PLDM - 19.97%
    PCRM - 17.76%
    PDM - 15.95%
    PL - 9.53%
    Cele trei partide pro europene - PLDM, PDM si PL au majoritate parlamentara.

    Partidele proeuropene vor face legea, in Moldova, in urmatorii patru ani. Trei formatiuni au reusit sa-si asigure cel putin 55 de mandate din 101 in viitorul legislativ, in conditiile in care pentru alegerea Guvernului sunt necesare cel putin 51 de voturi.
    Socialistii obtin 25 de mandate, liberal-democratii vor avea 23, comunistii - 21, democratii - 19, iar liberalii ar ocupa 13 fotolii de deputat.

    In comparatie cu alegerile parlamentare din 2010, PLDM si PCRM au obtinut un numar mai mic de mandate. Astfel, liberal-democratii au pierdut 9 fotolii de deputat, iar comunistii 21. Liberalii ar putea obtine cu un mandat mai mult decat in 2010.
    Partidul Democrat va ocupa cu patru fotolii mai mult decat acum patru ani, relateaza Publika.md.

    Rezultate diaspora 09.30: au fost numarate 34,75% din procesele verbale, informeaza UNIMEDIA. In diaspora, partidele pro-ruse au impreuna mai putin de 12 procente.

    Partidul Liberal Democrat (PLDM) - 38,14%
    Partidul Liberal (PL) - 22,27%
    Partidul Democrat (PD) - 9,98%
    Partidul Socialistilor (PSRM)- 6,51%
    Partidul Comunistilor (PCRM) - 4,43%

    Rezultate oficiale CEC ora 5:10,
    dupa numararea a 87,02% din procesele verbale: Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon - 21.61%, Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat - 19,23%, Partidul Comunist condus de Vladimir Voronin - 17,87%, Partidul Democrat condus de Marian Lupu - 15,76% din voturi, Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu - 9,39%, Partidul Comunist Reformator - 5,00% (nu poate intra in Parlament cu mai putin de 6%). (sursa: Publika.md).

    Rezultate oficiale CEC ora 23.20: s-au numarat 30% din sectii (Sursa: Agora)
    PSRM - 23,11%
    PCRM - 20,3%
    PLDM - 17,6%
    PD - 16,5%
    PCR - 6,14%
    PL - 5,9%
    Blocul Uniunea Vamala - 4,38%
    PLR - 1,36%
    Oleg Brega - 0,55%

    Prezenta la vot la ora 21.00: 55,86
    , conform datelor oficiale transmise de CEC - Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova. Cea mai mare prezenta la vot: Chisinau - 62,47%.
    Urmatorul comunicat oficial va fi la ora 23.00, cu primele rezultate partilale ale alegerilor parlamentare din Moldova.
    In Franta au votat aproape 4000 de alegatori.

    PSRM
    anunta ca ar acumula in Soci (Federația Rusa) - 51%, Gaidari (UTAG) - 80%, iar in Chisinau sunt pe primul loc in 10 sectii de votare, relateaza Agora.

    Igor Dodon, presedintele Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM)
    a declarat in cadrul conferintei de presa sustinuta la ora 22.00, ca au reusit sa faca o camapnie bune, fara incalcari ale legii. Preconizeaza ca in maxim doua  ore vor avea primele rezultate preliminare.

    In patru circumscriptii electorale a fost prelungit programul de vot: Chisinau, Balti, Anenii Noi si Nisporeni.

    UPDATE ora 21.00: Votul in Republica Moldova s-a incheiat la ora 21.00,
    presedintele CEC, Iurie Ciocan, nu exlude insa ca activitatea in unele sectii de votare sa fie prelungita cu pana la doua ore. Datele oficiale de la CEC vor fi transmise in curand. Primele rezultate partiale vor fi comunicate la ora 23.00. Nu exista exit poll-uri, ca in Romania si alte tari.
    UNIMEDIA si Agora vor prezenta numaratoarea paralela a partidelor.

    Cele mai importante probleme: nu a functionat sistemul electronic "Registrul Alegatorului" pe 800 de calculatoare timp de 9 ore; Partidul Patria a ramas pe buletinele de vot si a fost pusa pe el o stampila cu "retras", nu in toate sectiile s-a aplicat aceasta stampila pana la deschiderea urnelor; au fost sectii care au ramas fara curent si altele unde nu erau stampile de vot.

    Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Moldova a sustinut o conferinta de presa la ora 21.00. Si-a indemnat colegii sa vegheze corectitudinea alegerilor. A multumit alegatorilor. Nu a vrut sa ghiceasca un rezultat, ci asteapta cifrele din numaratoarea paralele, bazate pe datele primite de la colegii din teritoriu.

    UPDATE ora 19.00: Prezenta la vot la ora 18.30 era de 51,2%. Ultimele date ale Comisiei Electorale Centrale arata ca pana la ora 18:30, 1 429 778 (51.2%) din votanți inscrii in listele electorale au trecut pe la urne i au ales deja cine ii va reprezenta in viitorul Parlament, transmite UNIMEDIA.
    Cea mai mare prezenta la vot - 56,9%, in raionul Rezina, cea mai redusa prezenta la vot - 39,24%, in raionul Basarabeasca.
    La Chisinau rata de participare a fost mai mare ca media pe tara - 55,7%, conform datelor furnizate de CEC.


    In diaspora, cei mai multi cetateni au votat in Italia: 188.007, in Federatia Rusa: 7069 si in Romania: 6282.
    Tinerii basarabeni care au lansat actiuni de scoatere la vot pe retelele sociale, sunt dezamagiti ca nu au iesit mai multi studenti si tineri la vot in Romania.

    Prezenta la vot de 39,21% la ora 15.30,
    respectiv aproape 1,1 milioane alegatori. Cea mai ridicata prezenta la vot, peste 45%: raionul Soldanesti, iar cea mai scazuta, putin peste 30% in raionul Basarabeasca.
    In Chisinau s-a votat intr-un procent de 39,35%.

    UPDATE ora 15.00: Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova (CEC)
    a anuntat ca a fost refacuta legatura cu toate calculatoarele din sectiile de votare, astfel incat "Registrul Alegatorului" este acum total functional.
    Membrii Biroului Electoral din Varnita au fost opriti de numitii vamesi transnistreni, conform Publika.md.
    "Autoritatile de la Tiraspol nu considera oportuna desfasurarea alegerilor in orasul Bender. Circa 140 de persoane care isi ispasesc pedeapsa nu au putut vota", a declarat Eduard Bumbac, membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chisinaului.
    Membrii biroului se deplasau cu urna mobila catre cele doua penitenciare din orasul Bender, care se afla sub jurisdictia Chisinaului.
    La Moscova sunt peste 1500 de alegatori care indura frigul de -10 grade, pentru a-si exercita dreptul la vot.

    Iurie Leanca, premierul Republicii Moldova a declarat in exlusivitate pentru Digi24 ca alegerile parlamentare sunt cruciale pentru viitorul basarabenilor. Demnitarul sublinieaza ca alegatorii au puterea sa decida calea pe care o va urma Republica Moldova.

    UPDATE ora 14.00: Cozi imense in continuare la Ambasada Republicii Moldova din Moscova.
    Sute de oameni asteapta sa-si exercite dreptul la vot. Din pacate, se estimeaza ca nu vor reusi sa voteze toti, chiar daca se poate prelungi programul cu doua ore.
    Studentii care au venit sa voteze la sectiile de vot din Romania au declarat ca voteaza pentru un viitor mai bun, un viitor european. Sunt si unii alegatori care considera insa ca Federatia Rusa le-ar putea aduce mai multe beneficii.
    Unii studenti declara ca ar vrea sa se intoarca in Moldova, dar doar daca au locuri de munca si conditii bune de trai.
    Multi dintre ei au mers multe ore cu trenul pentru a vota in Timisoara, Bucuresti, Cluj.

    UPDATE ORA 12.30: Prezenta la vot in jur de 21%
    , respectiv aproape 600 de mii de alegatori au votat deja in primele 6 ore de scrutin, o rata de participare cu 2% mai mult decat in 2010. La Chisinau prezenta la vot a fost de 18%.

    UPDATE ora 12.00: Peste 3000 de basarabeni au votat deja in Romania.
    La Casa de Cultura a Studentilor din Brasov au votat peste 300 de persoane.
    Imbulzeala la sectia de votare de la Ambasada Republicii Moldova la Moscova. Sute de moldoveni au venit sa-ti exercite dreptul de vot pentru alegerile parlamentare si au format un rand imens, relateaza Publika.md.
    In functie de numarul de alegatori, programul de vot se poate prelungi cu maxim doua ore, respectiv pana la ora 23.00, conform legislatiei moldovene.
    Autoritatile de la Moscova au apelat deja la forte speciale, pentru a nu aparea incidente nedorite.
    La aceste alegeri au fost deschise cinci sectii de vot pe teritoriul Fedaratiei Ruse, spre deosebire de 2009, cand a fost deschisa o singura sectie.



    Sunt primele alegeri din Republica Moldova cand votul este inregistrat electronic. In plus, alegatorii nu voteaza in cabine, ci la niste pupitre.
    In diaspora sunt deschise 95 de sectii de votare, dintre care 11 in Romania, dar cele mai multe in Italia - 25 de sectii.

    UPDATE ora 11.00:
    La Brasov sunt asteptati sa voteze peste 2000 de persoane, atat din Brasov, cat si din Sibiu, unde nu exista sectie de votare.
    Peste 500 de studenti moldoveni din Craiova au ajuns la sectia de votare de la Ambasada.
    Pentru ca nu li s-a aprobat cererea de a deschide o sectie de votare si la Craiova, au plecat de dimineata cu trenul spre Bucuresti.

    Ambasadorul Republicii Moldova a votat la sectia din cadrul Ambasadei
    si a indemnat toti cetatenii moldoveni din Romania sa vina si ei sa voteze.

    Transnistria a fost ignorata in timpul campaniei,
    fiind o zona "sensibila" din toate punctele de vedere. Daca insa Partidele Pro-Europene vor castiga alegerile, aceasta situatie trebuie sa se schimbe, Republica Moldova nu va putea adera la UE cu aceste probleme teritoriale.
    In Gagauzia
    traiesc peste 150.000 de oameni pentru care alegerile de astazi reprezinta speranta ca noua putere le va asigura conditii minimale de trai decent - drumuri, canalizare, salarii mai mari de cei 50 de euro cu care traiesc in medie cetatenii de aici. Doar profesorii si medicii castiga peste 150 de euro.

    UPDATE ORA 10.00:
    In Bucuresti au votat peste 300 de persoane sectia de votare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti. Printre acestia au fost militarii moldoveni care vor participa la parada din 1 decembrie.
    La Timisoara au votat aproximativ 100 de persoane,
    din cei 800 inregistrati pe liste.
    La Cluj au votat tot in jur de 100 de persoane,
    dar aici sunt asteptati la vot peste 2000 de persoane si Cluj si judetene limitrofe, unde nu sunt sectii de votare.
    La Iasi sunt 2 sectii, iar la Suceava si Bacau cate o sectie de votare.
    La Iasi sunt asteptati la urne peste 4000 de persoane, iar la Suceava si Bacau, cate 1500 de alegatori.

    UPDATE ORA 09.00: Peste 40.000 de moldoveni au votat deja in prima ora de la deschiderea urnelor.
    Peste 3.000.000 de alegatori sunt astazi asteptati la vot.
    Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, a votat la prima ora si a indemnat toti cetatenii sa vina la vot, pentru ca, prin votul lor, isi hotarasc soarta.

    Vladimir Vornonim, presedintele Partidului Comunistilor, a votat si el, dupa ce initial nu a putut sa voteze, pentru ca-si uitase buletinul. Comunistii sunt insa in scadere in sondaje, fata de alegerile trecute, cand au reusit sa-si asigure 42 de locuri in Parlament.

    Partidele Pro-Europene se bazeaza pe voturile studentilor din Romania si ale celor care lucreaza in strainatate.

    La Chisinau nu este foarte mare agitatie la doua ore dupa ce s-au deschis urnele. In zona rurala, mai ales in fieful lui Vlad Filat, s-a iesit la urne de la prima ora a diminetii.

    In Romania sunt 11 sectii de votare pentru cetatenii moldoveni. Sunt pregatite 33.000 de buletine de vot.
    La Timisoara
    s-au asezat la coada de dimineata aproximativ 100 de persoane, elevi si studenti. Procedura de vot decurge insa normal si nu se sta foarte mult la coada.

    Context








    Alegerile vin in contextul in care partidele din coalitia guvernamentala promoveaza o politica pro-europeana, in timp ce Partidul Socialist (condus de Igor Dodon) si Partidul Comunistilor (Vladimir Voronin), de Opozitie, sustin stoparea cursului pro-european si aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

    Partidul Patria a fost exclus din cursa electorala cu doar o zi inainte de alegeri. Reprezentantii partidului afirma ca aceasta excludere pune sub semnul intrebarii legitimitatea alegerilor de astazi. Insa Presedintele Curtii Constitutionale de la Chisinau, Alexandru Tanase, a declarat pentru Digi24 ca "Rusia este prezenta in alegerile din Republica Moldova, finantand partide politice, finantand politicieni mai mult sau mai putin excentrici, si incearca sa destabilizeze situatia creand tot felul de focare de instabilitate, la fel cum a facut-o si in Ucraina si in alte parti".

    Un sondaj publicat cu o saptamana inaintea alegerilor arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova se afla pe primul loc in optiuni. Potrivit sondajului realizat in perioada 8-19 noiembrie, PCRM ar obtine 19,6%, PLDM (liberal-democrati): 17,2%, PDM (democrati): 14,2%, Partidul Patria: 8,7% (care intre timp a fost exclus din lista electorala), Partidul Liberal: 8,5%, PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova): 5,3%.

    Miza alegerilor: Europa sau Rusia?

    Miza alegerilor e uriasa nu doar pentru Republica Moldova insasi, ci si pentru Romania, care a investit enorm in incurajarea si securizarea parcursului european al Chisinaului. O stopare a acestei tendinte pro-europene ar insemna aparitia unui focar de instabilitate la granita estica a Romaniei si a UE.

    "Este la fel de important pentru UE si pentru Romania ca Republica Moldova sa-si continue traseul european", considera Victor Bostinaru, vicepresedinte al socialistilor europeni din PE.

    Lista sectiilor de votare din diaspora, cu adrese complete, poate fi vizualizata aici.

    Studentii si elevii din Republica Moldova, care invata in Romania, pot circula GRATUIT cu trenul, duminica aceasta. Decizia a fost luata de Ministerul Transporturilor pentru a-i ajuta pe tineri sa ajunga la sectiile de votare organizate in Romania pentru acest tur de scrutin.
    In ziua alegerilor, tinerii basarabeni vor putea calatori gratuit pe teritoriul Romaniei, pe calea ferata, dus-intors, cu tren InterRegio, clasa a II-a. Costurile vor fi suportate din bugetul Ministerului Transporturilor. In acest fel, elevilor si studentilor le va fi facilitat accesul la sectiile de votare.