Angajatorii, furnizorii de formare si servicii de ocupare, ONG-uri de tineret, institutii publice, inclusiv parteneriate intre aceste entitati - vor putea depune proiecte adresate tinerilor intre 16-24 de ani care nu nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un program de educatie sau formare (categoria denumita la nivel european: "NEET"). Ghidul solicitantului a fost lansat in consultare publica miercuri, 31 decembrie. Valoarea totala estimata: circa 570 milioane euro. Astfel, ministrul Eugen Teodorovici a respectat promisiunea de a lansa cel putin o linie de finantare din noile programe pana la finalul lui 2014.

Programul Operational Capital Uman 2014-2020 este cel care vine in continuarea POSDRU 2007-2013.

Pentru trei regiuni de dezvoltare: Centru, Sud-Est i Sud-Muntenia schema este finantata in proportie de 50% dintr-un fond european special destinat tinerilor NEET, adica „Inițiativa locuri de munca pentru tineri”.

In POCU a fost creata special in acest scop Axa Prioritara 1. Pentru a fi resimtite in mod egal efectele si in celelalte cinci regiuni ale tarii, masuri similare au fost incluse si pentru aceste regiuni in Axa Prioritara 2 - „Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs”.

Grupul tinta vizat in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este format din tineri NEETs omeri cu varsta intre 16 – 24 ani (respectiv, pana la implinirea varstei de 25 ani). In Romania, potrivit statisticii, a fost estimat un numar de circa 441.000 de tineri in aceasta categorie in anul 2013.

Ghidul solicitantului pentru cererea de propuneri de proiecte „Masuri integrate pentru tinerii inactivi”, primul apel din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014 - 2020, poate fi gasita pe site-ul MFE - aici https://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2014/ghid1.pdf.

Desi in Ghid nu este trecuta suma finala disponibila, in draftul POCU 2014-2020 pentru Axa 1 (trei regiuni) era mentionata suma de circa 211 milioane euro iar pentru Axa Prioritara 2 circa 362 milioane euro.

 Citeste comunicatul integral al Ministerului Fondurilor Europene pe siteul www.fonduri-ue.ro, aici : https://www.fonduri-ue.ro/comunicare/stiri/2833-mfe-masuri-integrate-pentru-tinerii-inactivi

Citeste si:

Ce pregateste Guvernul tinerilor care au iesit din scoala si nu au joburi/ 211 milioane euro ancorate in Programul Capital Uman 2014-2020

Publicat: 2 Decembrie 2014

Prin schema Garantia pentru tineret UE a pus la dispozitie fonduri, inca de anul trecut, pentru masuri dedicate tinerilor care nu sunt in educatie si nu au job. Masuri nu s-au realizat pana acum, dar sunt incluse in viitorul Program Operational Capital Uman 2014-2020. Ministrul Fondurilor Europene anunta consultari cu organizatiile de tineret fiindca doreste sa lanseze primele linii de finantare pana la sfarsitul anului. Tinta este de 53.000 tineri someri care sa beneficieze de aceste fonduri.

 

ANALIZA EurActiv.ro: Creaza fondurile structurale locuri de munca? Cifrele vorbesc

Publicat: 17 Noiembrie 2014

Peste 36.000 de locuri de munca asteptate si sprijinirea a peste 1.650.000 de persoane pentru integrarea pe piata muncii: obiective stabilite in programele cu fonduri europene 2007-2013. Ce s-a obtinut de fapt, in ultimii 7 ani? Ce nu s-a obtinut si ce se va intampla in urmatorul cadru financiar? O analiza EurActiv.ro pe datele oficiale disponibile in acest moment, plus declaratii de la oficialii implicati: Corina Cretu, Gabriel Friptu (Director general MDRAP), Florin Jianu (Ministrul pentru IMM); experti.

 

Impactul fondurilor europene asupra angajarii, in Romania

 

Comisia Europeana analizeaza 18 proiecte in cadrul "Garantiei pentru tineri", incusiv doua proiecte din Romania

Publicat: 9 Septembrie 2014

Comisia Europeana intalneste astazi, in cadrul unui seminar desfasurat la Bruxelles, coordonatorii a 18 proiecte-pilot de garantie pentru tineret. Proiectele-pilot reprezinta modalitati concrete de punere in practica a garantiei pentru tineret, de exemplu prin consolidarea legaturilor dintre angajatori si scoli si prin imbunatatirea sprijinului acordat tinerilor de catre serviciile publice de ocupare a fortei de munca. Romania prezinta Comisiei doua proiecte de acest tip