Comisarul european Corina Cretu a participat astazi la lansarea unei noi serii de dialoguri cu cetatenii. Evenimentul a fost sustinut la Riga si i-a avut ca invitati si pe prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans si vicepresedintele Valdis Dombrovskis. Discutiile s-au concentrat pe subiecte fierbinti pentru europeni, precum crearea de noi locuri de munca, cresterea economica, noul plan de investitii al Uniunii Europene, responsabilitatea fiscala, reformele structurale, criza din Ucraina si dialogul social.

Pastrand traditia ultimilor 3 ani, in care CE a organizat peste 51 de astfel de evenimente, cetatenii si locuitorii din Letonia, Estonia si Lituania au participat astazi (8 ianuarie 2015) activ la prima dezbatere care i-a avut drept invitati pe Frans Timmermans, Valdis Dombrovskis si Corina Cretu.

Cei interesati s-au inregistrat in prealabil la adresa https://www.eiropasnakotne.lv/, sau au putut urmari VIDEO LIVE STREEM-ul aici, incepand cu ora 15: 45 (ora Romaniei). Totodata, cetatenii au putut comenta, in timpul evenimentului, direct pe pagina CE, sau pe cea de Twitter, folosindu-se de hashtag-ul #EUdialogues.

Scopul principal al acestui eveniment a fost fara indoiala dorinta de a facilita dialogul si de a imbunatati comunicarea dintre CE si cetatenii sai, mai ales daca tinem cont si de indemnul presedintelui Jean-Claude Juncker de a mentine un dialog constant si activ intre comisarii europeni si cetatenii statele membre.

In acest sens, Timmermans a declarat, in cadrul comunicatului oficial postat pe site-ul CE, ca acest execrcitiu va aduce fara indoiala beneficii ambelor parti: "Ascultandu-le preocuparile si ideile despre cum ii poate ajuta Europa, ne va ajuta sa ne facem treaba mai bine. Sper, alaturi de colegii mei, sa avem parte de un dialog real si deschis cu cetatenii europeni" a declarat acesta inaintea desfasurarii evenimentului.

Dezbaterea a fost transmisa simultan in limbile engleza, letona si romana, fiind moderata de jurnalstul si prezentatorul TV, Edijs Boss.

Rugati sa raspunda la intrebarea daca statutul de membri UE le ofera mai multa siguranta, marea majoritate a cetatenilor lituanieni au oferit un raspuns afirmativ, considerand ca apartenenta la acesta mare familie europeana joaca un rol important in ceea ce priveste securitatea si siguranta unui stat.

Corina Cretu:

- "Singura sursa pentru investitii raman fondurile europene... atrase prin programe. Felicit Letonia si Tarile Baltice care au incheiat parteneriate pe proiecte de 16 mil. de euro pentru urmatorii sapte ani".

-"In Europa de Est nu ne putem permite sa fim eurosceptici deoarece stim foarte bine cu totii care este alternativa noastra mai la est".

-"Contributia politicii de coeziene la planul de investitii nu va diminua alocarile si angajamentele actuale"

-"Trebuie sa oferim tuturor vecinilor nostri din est nu doar ajutor financiar ci si speranta".

-"Va indemn sa priviti imaginea de ansamblu atunci cand vine vorba despre politica de coeziune".

-"Centrele de fitness, realizate sub asa-zisa intentie a inovatiei, nu vor mai fi posibile datorita noilor reglementari ale politicii regionale".

-"Speranta mea este ca acea Cortina de Fier care a cazut acum 25 de ani sa nu devina astazi pentru Europa o Cortina a Saraciei".

 

Frans Timmermans:

-"Trebuie sa-i lasam pe ucraineni sa-si decida singuri soarta, asa cum au facut-o si lituanienii. Aceasta decizie nu tine nici de Moscova nici de Bruxelles".

-"Trebuie sa ne diversificam resursele energetice, investind in energia sustenabila si reducerea consumului de combustibili fosili".

-"Moscova nu se teme de steagurile albastre cu stelute galbene din Maidan ci de cele albastre cu stelute galbene din Piata Rosie".

-"Reformele au fost facute nu doar la cererea UE sau a Angelei Merkel ci au fost  adoptate deoarece Grecia avea nevoie de ele".