"Trebuie sa depasim acest soc emotional si sa ne gandim la consecintele masurilor pe care le propunem", a declarat eurodeputatul Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Parlamentului European, referindu-se la schimbarile asteptate pe termen lung in diferite domenii, la nivel european si national, ca urmare a atentatelor teroriste din Franta. Intr-un interviu acordat la Strasbourg pentru EurActiv.ro, acesta a vorbit despre declaratii politice sau initiative propuse la nivel european sau national, care afecteaza in mod nejustificat domenii precum libertatea de circulatie a cetatenilor sau comunicarea digitala, in special spatiul privat virtual.

Declaratii despre Legea Big Brother, Spatiul Schengen, masuri de securitate asteptate in spatiul virtual in contextul consecintelor pe termen lung ale atacurilor teroriste din Franta:




EurActiv.ro: In urma atentatelor din Franta, statele, la nivel national, discuta de masuri de securitate de urgenta, pe care ar dori sa le adopte suplimentar, dintre care multe se refera la domeniul  telecomunicatiilor. In Romania, vorbim despre presiune pentru adoptarea legii "Big Brother", lege care nu trecuse pana acum, ce va asteptati sa se intample in acest domeniu?  

Ioan Mircea Pascu: Cred ca trebuie sa ne asteptam la schimbari in 2 planuri: o data, in plan imediat, si cred ca trebuie sa ne gandim la masuri cu bataie mai lunga. Legat de legea "Big Brother", care a fost declarata neconstitutionala de Curtea Europeana: acest lucru s-a facut in baza unor argumente, care nu s-au schimbat in urma evenimentelor tragice de saptamana trecuta. Daca vrem sa repunem legea pe tapet, trebuie sa tinem seama de obiectiile de neconstitutionalitate formulate de organismele judiciare. Nu putem sa spunem ca emotia justifica ignorarea acestor argumente.
Deci, cei care doresc acest lucru vor trebui sa faca un efort pentru a aduce legea pe fagasul ei normal. Astfel incat, daca va fi prezentata din nou, sa nu mai aiba asemenea obiectii.

De altfel, am vazut ca exista o serie de luari de pozitie care sustin, de pilda, ca internetul se misca din ce in ce mai repede si ca legile ne impiedica sa-l urmarim. Nu cred ca putem accepta un asemenea punct de vedere, pentru ca atunci, singura modalitate ar fi sa bagam cetateanul intr-o cusca si sa-l pazim acolo, astfel incat sa nu mai existe nicio posibilitate ca securitatea lui sa fie amenintata. Am ajunge exact la inversul a ceea ce dorim, dorim sa asiguram securitate cetateanului, tocmai ca sa se poata bucura de libertatile cetatenesti pe care democratia i le confera.

In momentul de fata se discuta despre Schengen, desi cei care au facut acele acte erau cetateni francezi. Totusi, se discuta
ca Schengenul sa fie suspendat. Din acest punct de vedere, nu putem sa acceptam sa facem un schimb, sa cedam libertatea de calatorie pentru a avea libertatea de exprimare. Democratia este un tot unitar, trebuie respectata ca atare.

Daca raspundem in felul acesta, justificam post-mortem actiunea teroristilor, s-ar putea spune astfel ca ne-au determinat sa ne taiem singuri unul din drepturile  fundamentale ale democratiei, iar democratia pentru care acei oameni au luptat sufera din cauza actiunilor noastre. Asa ceva, dupa parerea mea, nu este de acceptat.

Nu neg ratiunea pentru care oamenii de specialitate solicita anumite lucruri. Nu neg aceasta ratiune. Dar, pe de alta parte, cred ca ei trebuie sa tina seama de cadrul de legi existent, sa tina seama de libertati, pana la urma nu putem sa spunem ca securitatea e mai importanta decat libertatile cetatenesti, securitatea trebuie sa asigure cetateanului faptul de a se bucura de aceste libertati.Nu putem sa continuam pe linia aceasta, fiindca astfel, cum spuneam, il bagam pe fiecare intr-o cusca si il pazim acolo si in felul acesta este protejat.

EurActiv.ro: Poate fi aceasta "cusca" una digitala? Se duce aceasta securitate despre care vorbim in plan informatic?

Ioan Mircea Pascu: Desigur, trebuie sa spun ca nu as avea nimic impotriva ca acei care cumpara cartele telefonice sa isi prezinte documentele de identitate si aici probabil ca lucrurile se vor accepta pana la urma. Dar a intra in corespondenta privata a unui cetatean fara niciun fel de mandat judecatoresc inseamna ca suntem la dispozitia oricui, oricand, ori acest lucru nu este de acceptat. Desigur ca tehnologia iti permite sa faci asta. Problema este ca, in momentul acesta, rezultatul unui asemenea raid nu poate fi prezentat intr-un tribunal, pentru ca nu exista mandat judecatoresc, ori, daca nu va exista, acest lucru se generalizeaza.

Sunt convins ca sunt tinte care vor fi urmarite si fara permisiunea pe care o solicita serviciile; dar trebuie sa ne gandim ca majoriatea cetatenilor sunt onesti. 

Europa a reactionat la faptul ca au fost monitorizati cetatenii onesti, nu ca teroristii sunt monitorizati. Aceasta a fost reactia in PE si in Europa cand s-a aflat de programele de monitorizare a NSA, in urma dezvaluirilor dlui Snowden, care, probabil ca nu intamplator, a ajuns la Moscova.

EurActiv.ro: In acest context, a mai existat actiunea grupului de hackeri "Anonymous" care a doborat site-urile fundamentalistilor incurcand astfel autoritatile in demersul de a monitoriza informatiile ce apareau acolo. Cum comentati?

Ioan Mircea Pascu: Trebuie, orice facem, sa fie facut dupa o matura chibzuinta. trebuie sa depasim acest moment de soc emotional, sa ne gandim la consecintele masurilor pe care le propunem. Diferenta intre o minte clara si o minte emotionala este ca aceasta din urma ia masuri fara sa se gandeasca prea mult la consecinte.
In orice caz, va fi nevoie de mai multa cooperare pe linia schimbului de informatii, o chestiune la care Guvernele sunt extrem de sensibile, va trebui sa existe mai multa colaborare intre Politie si alte segmente ale societatii care lupta impotriva terorismului, coperare cu statele din vecinatatea noastra, va fi o dezbatere in Parlament pe aceasta tema.

 
Declaratii despre pozitiile adoptate de gruparile nationaliste din Parlamentul European:



EurActiv.ro: Chiar aici, in Parlamentul European resimtiti aceasta forta nationalista; cum credeti ca se vor acutiza cerintele lor nationaliste in acest context, al atentatelor?

Ioan Mircea Pascu: S-a si intamplat acest lucru, vin de la o dezbatere organizata de televiziunea poloneza, unde a participat un reprezentant al acestor partide, raspunsul sau la ceea ce s-a intamplat la Paris a fost ca Schengenul trebuie suspendat. Am intrebat - dar oamenii aceia nu erau cetateni francezi?

Fiecare in momemntul de fata incearca sa traga spuza pe turta lui si sa spuna ca lucruril s-au intamplat tocmai pentru ca argumentele sale nu au fost ascultate. Si atunci acestea trebuie combatute tot cu argumente, dar justificate.

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa