Curtea Constitutionala a decis joi ca este neconstitutionala prevederea legislativa prin care autoritatile au obligatia de a retine garantia de buna conduita la contractele de achizitie in cazul in care contestatiile sunt respinse, informeaza Mediafax. Lorand-Lehel Bogdan, presedintele CNSC a declarat pentru EurActiv.ro ca firmele care au platit deja garantia, in ultima jumatate de an, ar putea avea castig de cauza in instanta.

Presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor a mai spus ca, in urma introducerii garantiei de 1% din valoarea estimata a contractului, in iulie 2014, numarul contestatiilor s-a redus la jumatate.

"Am atras atentia inca de la adoptarea Ordonantei 51/2014 ca anumite aspecte pot fi neconstitutionale. Nu neaparat instrumentul in sine, insa pragurile stabilite sunt mult prea mari, acestea ar fi trebuit discutate inclusiv cu Comisia Europeana", a declarat Lorand-Lehel Bogdan pentru EurActiv.ro .

Recent, Comisia Europeana a transmis o prima notificare Guvernului roman legat de posibilitatea declansarii unei proceduri de infringement din cauza garantiei de buna conduita. Sesizarea Comisiei Europene a fost facuta de casa de avocatura Vass Lawyers.

Citeste mai multe detalii aici:

DOCUMENT Comisia Europeana pregateste o procedura de infringement pe achizitii publice

Publicat: 12 Decembrie 2014

Guvernul Romaniei trebuie sa furnizeze explicatii Comisiei Europene legate de garantia de buna conduita ("garantia de 100.000 de euro") impusa celor care depun contestatii pe licitatiile publice. Scrisoarea oficiala, obtinuta de EurActiv.ro a fost transmisa miercuri, 10 decembrie iar autoritatile din domeniu (Ministerul Fondurilor Europene in principal) trebuie sa furnizeze informatiile solicitate pana la inceputul lunii februarie, pentru a evita "declansarea unei operatiuni in neindeplinirea obligatiilor de stat membru".

 

Scrisoarea oficiala a Comisiei Europene

Joi, 15 ianuarie Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea prevederilor articolului 271^2, alineatele 1 si 2 ale OUG 34/2006 (Decizia Curtii 5/15.01.2014), introduse prin Ordonanta de urgenta 51/2014, care a legiferat obligatia oricarui contestator in materia achizitiilor publice de a indisponibiliza in fata autoritatii contractante o garantie de buna conduita in cuantum de 1% din valoarea contractului ce urma a fi atribuit. Ulterior respingerii contestatiei ori cererii operatorului economic, aceasta garantie urma a fi transferata definitiv in contul autoritatii contractante.

"Urmare a declararii drept neconstitutionale articolului mentionat, incepand cu momentul publicarii deciziei in Monitorul Oficial, autoritatile contractante nu mai dispun de dreptul de a retine respectiva garantia de buna conduita la momentul ramanerii definitive a hotararii de respingere a cererii operatorului economic contestator.", arata Mediafax, citand surse judiciare.

Autorul exceptiei a fost societatea Passavant Roediger GmbH, reprezentata de Tuca Zbarcea & Asociatii, printr-o echipa coordonata de Ionut Serban, avocat asociat, si Dan Cristea, avocat colaborator coordonator.

"Este o realizare foarte importanta atat pentru domeniul achizitiilor publice din Romania, redeschise fiind posibilitatile reale de cenzura judiciara a actelor diferitelor autoritati contractante, cat si pentru practica de achizitii publice a societatii noastre", a declarat Ionut Serban pentru Mediafax.

Citeste si:

Scandal la achizitiile publice: CNSC acuza Guvernul ca a impus firmelor o garantie de buna conduita mult prea mare, fara o analiza de constitutionalitate

Publicat: 21 August 2014

Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor reproseaza Guvernului Ponta ca a impus firmelor garantia de buna conduita la achizitiile publice fara o analiza privind posibila restrictionare a dreptului constitutional la petitie. CNSC considera si ca garantia este mult prea mare raportat la piata si acuza Guvernul ca l-a consultat prea tarziu.

 

Teodorovici ataca avocatii si specialistii pe tema "garantiei de 100.000 de euro" pentru a contesta licitatii. Comisia Europeana o analizeaza

Publicat: 8 Noiembrie 2014

"Casele de avocatura care sutineau companiile si fundamentau contestatii la procedurile de licitatii ca sport national poate ca sunt aceleasi care contesta la Comisia Europeana aceasta garantie", a declarat vineri, 7 noiembrie, Eugen Teodorovici, la solicitarea EurActiv.ro. Garantia financiara impusa recent celor care doresc sa conteste o licitatie este considerata prea restrictiva si posibil neconstitutionala din punct de vedere al avocatilor si specialistilor in achizitii. Surse apropiate Comisiei Europene au declarat ca exista o problema cu aceasta garantie si ca ea este analizata la Bruxelles.

 

Ioana Morovan, Ramona Diaconu