"Daca vrem securitatea aprovizionarii cu energie, in special gaze, trebuie sa avem infrastructura si multiple puncte de intrare. Astfel, ne putem aduce gazul de oriunde din lume", a explicat Adina Valean, vicepresedinte al Parlamentului European, intr-un interviu pentru EurActiv.ro. Aceasta a mai vorbit despre instrumentele financiare care reprezinta solutia pe care tarile UE trebuie s-o aplice pentru marile proiecte de infrastructura, in energie si transporturi.

EurActiv.ro: In ceea ce priveste energia, iata ca se reconfigureaza cumva harta energetica in zona Marii Negre.? Cum se schimba joculd de putere intre Este si Uniunea Europeana si ce este pe agenda PE in acest domeniu cheie?

Adina Valean: Energia nu este un scop in sine, este sangele economiei, are importanta si pentru consumatorul casnic dar ea reprezinta baza economiei europene. Pentru industrie, conteaza daca energia este intr-o aprovizionare securizata, daca este ieftina, daca este produsa intr-un mod prietenos cu mediul. Am incercat sa promovam la nivel european tot ce inseamna energie prietenoasa cu mediul si securitatea energetica.

Despre securitate energetica si rolul Romaniei pe harta geostrategica in estul Europei




Adina Valean: In ceea ce priveste energia electrica, problematica este sa ne gandim cum putem integra energia verde, acum supradezvoltata, tot datorita politicilor care au promovat-o - avem foarte multa energie eoliana care creaza probleme de intrare in sistem si de coerenta aprovizionarii. Insa, in aprovizionarea cu gaze ramane marea problema politica a centrului si estului Europei. Aici, preocuparea privind securitatea aprovizionarii este de lunga durata.

Socul a existat cu multi ani in urma, cand Bulgaria a ramas fara gaz si se punea problema ca daca ar exista un interconector intre Romania si Bulgaria am fi putut sa le dam gaz. Aceasta solidaritate, in ceea ce inseamna aproviz cu gaz, piata comuna europeana, reprezinta o preocupare de multi ani pentru europeni.

Ca membru al Comisiei de industrie am avut placerea de a fi raportor pentru ceea ce inseamna Facilitatea de interconectare europeana. Europa a hotarat sa-si completeze infrastructura intre statele membre pentru a exista o infrastructura comuna si de asemenea este importanta modalitatea de a finanta completarea acestei infrastructuri comune. Avem jucatori regionali dar nu avem cu adevarat o piata comuna europeana.

Viziunea mea, pe care o promovez de multi ani: daca vrem securitatea aprovizionarii trebuie sa avem infrastructura si multiple puncte de intrare. Astfel, ne putem aduce gazul de oriunde din lume. Odata intrat in sistem pot avea un vapor cu gaz care descarca in Spania si se foloseste in Romania, este deoacmdata un proiect dar pasi in acest sens s-au facut. Salut faptul ca si in Romania cei implicati in domeniu s-au gandit sa semneze costructia acestei infrastructuri spre sud, spre Grecia, pentru a se conecta la un terminal de gaz lichefiat pt ca asta inseamna ca putem aduce gaz de oriunde din lume, nu mai depindem de o singura sursa. Lucrurile acestea s-au dezvoltat deja, sunt avanbsate, mai putin in partea de Est pentru ca acolo dependenta politica de gazul rusesc este inca mare. Romania are o buna sansa de a se afirma ca pilon de independenta apropo de aprovizionarea in regiune pentru ca avem si propriile noastre surse, avem anuntate resurse in Marea Neagra, si cred ca putem reprezenta un pilon de stabilitate privind aprovizionarea cu gaz in estul Europei.


Despre noile instrumente financiare de finantare a marilor proiecte in infrastructura



EurActiv.ro: Ce se va intampla, ce ar trebui sa se intample in Romania?

Adina Valean: Noi am pierdut foarte mult timp cu proiectul Nabucco, iar cei care au citit in termen de siguranta geopolitica ne-am dat seama ca ideea initiala nu mai putea fi aplicata, fiindca degeaba ai o conducta atata timp cat locul de intrare nu iti mai asigura gazul la capacitatea prevazuta. Iranul de foarte multi ani nu mai este ceea ce fusese intentionat pentru Nabucco. Am pledat in fata celor care conduc piata energetica pentru ca Nabuco sa nu se mai faca si inteleg acum inteleg ca exista dorinta de a se reorienta.

Acest proiect european: Facilitatea de conectare europeana aduce un nou tip de gandire privind finantarea infrastructurii.

Romania mai are o provocare, trebuie sa inceapa sa se gandeasca altfel la modul cum va fi finantata infrastructura. Nu vor fi niciodata suficienti bani publici sau capacitate privata individuala pentru a finata infrastructura. Ceea ce aduce acest proiect, ceea ce a adus la Bucuresti vicepresedintele Comisie Europene Katainen, a fost incercarea de a lamuri autoritatiloe romane de a incepe sa gandeasca in instrumente financiare pentru finantarea infrastructurii.

Iti construiesti un concern international care trebuie sa se finanteze din piata privata, in general aceste proiecte mari au un grad mare de risc ceea ce face ca finantarea din piata privata sa fie foarte scumpa. Dar UE vine si garanteaza acest tip de investitii astfel incat poti lua o finantare ieftina din piata privata. Aceasta e noua paradigma pe care tarile dezvoltate ale lumii au inteles-o, trebuie s-o inteleaga si Uniunea Europeana. Iar Romania, la utilizarea finantarile de la Banca Europeana de Investitii care presupun o anumita creativitate in atragerea finantarilor, este pe ultimul loc
Cu garantie de la BEI poti sa iei finantare ieftina din piata privata. Finantistii din Romania trebuie sa renunte la ideea ca banii poublici ar putea ajuta in alt fel decat pentru a face mai ieftini banii din investitia privata. Ne trebuie investitie privata garantata cu bani publici, astfel poate suna, mai simplist spus, aceasta paradigma. Incercam si noi sa facem in Romania aceasta schimbare de mentalitate privind finantarea.

EurActiv.ro: In planul Juncker sunt incluse aceste investitii?
Adina Valean: Ele sunt incluse ca atare, practic asta inseamna sa atragem investitii private pentru a multiplica banii publici. Aceasta este ideea lui Juncker, a afirmat-o si eu o sustin, am insistat pe aceasta idee europeana. Banii privati nu vor veni decat daca sunt garantati cu bani publici, investitiile mari priovate ocolosc contributia banului public in proiect, nu o doresc, dar BEI are suficient capital pentru a sustine invest privata. Strategii energetici si guvernamentali n-ar avea nicio scuza pentru a nu aplica acest lucru.

Imi dau seama ca nu sunt obisnuiti finantistii din Romania sa gandeasca in acest fel, nu am vazut nici cel mai mic semn ca ar intelege aceste mecanisme ale instrumentelor financiare, parteneriatul public-privat care se foloseste in alte tari de foarte multa vreme. La noi, se considera cat poate sa duca banul public si eventual cat poate atrage din banii europeni. Trebuie schimbata mentalitatea de finantare.

Ar trebui sa ducem expertiza si consultanta din UE pentru a ne invata cum sa accesam acest morman de bani din BEI care asteapta sa fie trasi prin acest tip de finantare, mai ales in Romania care are nevoie de atat de multa infrastructura.

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa

Citeste si:

VIDEO INTERVIU Adina Valean: "Sunt pentru legislatie mai aspra in scop de securitate, dar cu interceptari numai pe baza de mandat"

Vicepresedintele Parlamentului European, Adina Valean, a declarat intr-un interviu pentru EurActiv.ro ca sustine inasprirea legislatiei in scopul cresterii securitatii, inclusiv in zona de telecomunicatii, dar interceptarile nu trebuie acceptate fara mandat judecatoresc. "Nu cred ca mai exista o tara europeana in afara Romaniei in care sa se puna problema unei legi Big Brother in care sa fie interceptate emailuri si telefoane fara un mandat", a spus Valean.