Programul "fructe in scoli", dar si discutiile legate de consecintele eliminarii cotelor de lapte pentru agicultorii europeni, teme fierbinti pe agenda Parlamentului European in 2015. Viorica Dancila, sefa delegatiei romane a eurodeputatilor PSD a detaliat intr-un interviu pentru EurActiv.ro aceste subiecte, plus alte teme precum reteaua EURES, sprijinul acordat femeilor in domeniul agriculturii dar si in domeniul stiintei, sustinerea reprezentarii femeilor in proportie de minimum 40% in consiliile de administratie ale multinationalelor.

Despre programul "Fructe in scoli" la nivel european si problema eliminarii cotelor de lapte:



EurActiv.ro: Ce va insemna acest program "Fructe in scoli" ?
Viorica Dancila: In primul rand, sanatate si educatia tinerei generatii. Este clar faptul ca supermarketurile si copiii sunt tentati de alimente, prin acest program consideram ca in scoli consumarea fructelor este un punct pentru sanatatea lor, cred ca acest lucru trebuie privit si ca o educatie care trebuie sa porneasca din primele clase, nu in ultimul rand reprezinta si un mod in care agricultorii pot sa vina pe piata si sa le ofere tinerei generatii.

EurActiv.ro: Ce anume va avea impact major in domeniul agriculturii, pentru Romania si la nivel european?
Viorica Dancila: Sunt multe provocari la care trebuie sa raspunda agricultorii romani, pornind de la armonizarea Politicii Agricole Comune 2014-2020, care nu va fi usoara, pana la eliminarea birocratiei sau faptul ca embargoul rusesc a creat anumite dezavantaje, toate acestea vor trebui sa gaseasca un raspuns in politica euorpeana dar si nationala.

Eliminarea cotelor de lapte este o provocare la care in primul rand Uniunea Europeana, Parlamentul si Consiliul trebuie sa raspunda, pentru ca eliminarea cotelor pentru Romania ar insemna pierderi mari in agricultura , primul lucru pe care il pot mentiona este ca marii producatori vor invada piata romaneasca si multi producatori din domeniu nu vor mai putea sa activeze pe viitor. Bineinteles ca va trebui sa gasim solutii pentru inlocuirea cotelor de lapte, pe langa Observatorul european al laptelui, aceste solutii trebuie dublate de solutii stat membru trebuie sa le aiba in vedere.

Despre reteaua EURES, care ofera posibilitatea gasirii unui loc de munca in tarile europene:



Viorica Dancila:
  Sunt raportor din partea socialistilor si democratilor europeni pentru reteaua EURES, care sa stimuleze ocuparea fortei de munca, mobilitatea, dar si sa stimuleze libera circulatie a fortei de munca. Aceasta retea trebuie reformata, incurajata pentru ca ofera posibilitatea punerii in mod gratuit pe un site a CV-urilor tuturor celor care isi cauta un loc de munca astfel incat angajatorii sa poata gasi mai usor personalul de care au nevoie.
Ca noutate, am sustinut sa fie introduse pentru prima data uceniciile. Cu toate ca ne confruntam cu un somaj mare la nivel european, sunt locuri de munca inca neocupate, pentru ca aceia care isi cauta un loc de munca nu au pregatirea necesara.  Un prg care poate stimula si tinerii dar si pe cei care au peste 40 de ani.

Am sustinut implem acestui prg la nivel transfrontalier, exista deja 21 de parteneriate. Este un program important si sper ca Romania sa se implice activ. Peste 750,000 de cv-uri se depun zilnic pe site-ul programului. Consider ca prin raport vom aduce facilitati, vom mai elimina din birocratie si ca reprezinta o solutie pentru somaj. Acest raport se va discuta in comisia de dezv regionala si in martie va fi votat la nivel european,
Am sustinut chiar popularizarea lui foarte mult nu numai in mediul online dar si prin alte modalitati, fiindca in zonele rurale nu toti tinerii beneficiaza de un computer.

Despre sprijinirea femeilor in domeniul stiintei si promovarea unui procent minim de 40% femei in consiliile de administratie ale multinationalelor

Viorica Dancila: Sunt raportor pentru un raport legat de implicarea femeilor in domeniu stiintei. Aceasta, deoarece avem o implicare redusa a femeilor fata de barbati, si cred ca sunt foarte multe femei care au avut performanata si merita incurajarea atat a celor care lucreaza, dar si a celor cele care vor sa se implice, prin a le oferi instrumentele si parghiile necesare pentru a putea sa se implice.

Mai exista o initiativa legata de reprezentarea femeilor in consiliile de administratie ale multinationalelor unde avem iarasi un procent foarte mic. Noi, cei din Comisia pentru egalitate de sanse dar si cei din grupul Socialistilor si Democratilor sustinem un procent de 40% femei in aceste consilii de administratie.Multi cred ca nu trebuie sa facem acest lucru fiindca fiecare ttrebuie sa mearga pe propriile performante, lucru cu care as fi de acord daca nu ar exista aceasta discriminare in intreaga Europa. Sunt convinsa ca alegerea femeilor in consiliile de administratie va fi pe baza performantelor si meritelor si ca si femeile pot face fata sarcinilor ca si barbatii. Dar cred ca pentru inceput avem nevoie de acest procent ca sa duca la un echilibru. 

EurActiv.ro: Mi-am adus aminte, ascultandu-va vorbind despre femeile in cercetare, de Marie Curie, care nu a putut primi premiul Nobel si l-a primit sotul care i l-a oferit apoi dumneaei. Dar de aici insa pana la a ne gandi ca PE, o institutie publica, poate interveni la nivelul membrilor Consiliilor de Administratie care nu se poate de fapt reglementa, cum va actiona PE, cum va putea  interveni pana la urma in activitatea unor entitati private?

Viorica Dancila: Cu siguranta vor exista niste obligatii ce vor trebui respectate de catre toata lumea in UE si eu cred ca acest lucru va fi benefic pentru multe companii multinationale, cunosc femei care lucreaza in companii multinationale si au adus contributii valoroase, inclusiv in Romania. Si eu cred ca daca acest lucru va fi vizibil la nivel european, in institutiile europene, poate astfel va deschide ochii si celor care pun o bariera acestor drepturi ale femeilor de a participa in mod egal la conducerea companiilor. Eu as aplica acest lucru si in politica si spun asta pentru ca si aici in PE anumite lucruri care tin de femei de multe ori trec cu greutate fiindca numarul femeilor este mai mic decat al barbatilor.

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa