"Am discutat cu multi reprezentanti ai Comisiei Europene despre o strategie de incurajare a mobilitatii tinerilor in Europa. Ar putea include sprijin financiar pentru relocare sau invatarea limbii", a declarat eurodeputata Renate Weber pentru EurActiv.ro. Aceasta a mai spus ca in lunile urmatoare Comisia va trimite un pachet legislativ si aici europarlamentarii vor incerca sa includa aceste idei pentru sustinerea mobilitatii. Vezi interviul integral VIDEO si transcrierea declaratiilor.

EurActiv.ro: Stimata doamna Renate Weber, exista sute de mii de locuri de munca disponibile pentru tineri intr-o Euopa in care somajul in randul tinrilor este ridicat. Pare un paradox, cum se explica?

Renate Weber: Cred ca tine de prostul nivel de comunicare existent in Uniunea Europeana astazi, sunt state care au foarte multe locuri de munca, Germania are de exemplu aproape 1 milion locuri de munca in IT, un sector in care este nevoie de oameni cu pregatire speciala si unde avem gramezi de tineri in alte state care nu cunosc acest lucru. Am discutat cu multi reprezentanti ai Comisiei Europene despre o strategie de incurajare a mobilitatii tinerilor in Europa. Pentru ca oamenii care au familie, poate, se misca mai greu, dar tinerii care termina facultatea cred ca nu ar fi deranjati sa schimbe locul de munca intr-un orizont de cativa ani.  De ce sa nu fie sustinuti de UE? Ar insemna inclusiv programe prin care relocarile sa fie ajutate financiar, programe pentru invatarea rapida a limbii tarii in care vor performa. Ca raspuns, deocamdata, se ridica din umar, se spune ca mai exista cate ceva ...dar, in realitate, vorbim foarte mult de angajarea tinerilor, insa dar n-as putea sa spun ca sunt multumita de straegia UE in acest sens.

Un pachet legislativ asteptat de la Comisia Europeana

Renate Weber: Comisia trebuie acum sa vina cu o noua comunicare, un pachet legislativ care sa vizeze tinerii si pe cei care sunt in somaj de multa vreme. Vom vedea, acolo, ce amendamente putem sa aducem si cum vom putea sa convingem statele membre (Consiliul, nu uitati, este co-legislator) sa sa sustina astfel de idei de mobilitate in UE.

EurActiv.ro: Garantia pentru tineri si programele care au fost pana acum, vi se pare ca ai dat rezultate? Spuneati intr-o declaratie de anul trecut ca aproape ca tinerii nu sunt motivati sa mearga a scoala, educatia nu le garanteaza un loc de munca, si aici poate este o nepotrivire intre educatie si asigurarea unui loc de munca.

Renate Weber: Cred ca sunt mai multe nepotriviri, garantia aceea pentru tineri - depinde foarte mult de statele membre. Sunt state in care a functionat mai bine, altele in care nu a functionat bine. Dar, cu siguranta trebuie sa ne intrebam de ce suntem astezi in situatia in care din America latina avem 5 milioane de oameni care au venit in UE sa munceasca iar din UE sunt 1 milion care au plecat in America latina. Este o intrebare, fiindca in randul acelora care au plecat nu sunt persoane slab calificate, s-au dus cei care stiu meserie, cu multiple grade de educatie, si nu sunt doar din Spania, ci si din Italia sau Portugalia (sigur, acolo unde limba a fost mai accesibila). Pe de alta parte, in materie de educatie si gasire de locuri de munca, acest lucru este luiat in vedere de Comisia Europeana, iar grupul ALDE face din asta o maxima prioritate fiindca noi producem la scoala absolventi de scoala dar nu oameni pregatiti sa intre intr-un domeniu sau altul.

Schimbarea mentalitatii in privinta invatamantului vocational, o necesitate

Renate Weber: Exista, spre exemplu, in Romania, o proasta intelegere a ceea ce este in invatamantul vocational (profesional, i se spunea mai demult) si poate de acolo vine si formula de a-l privi cu reticenta. Dar invatamantul vocational este foarte bun pentru ca iti da muncitori calificati. Unul din punctele din strategia UE este ca acesti copii (deci nu ajungand la tineri, ci la nivelul de copii de clasa a 5-a sau a 6-a) sa fie familiarizati cu acest invatamant vocational astfel incat sa-l priveasca altfel, sa treaca peste prejudecatile din familie si societate. Pe masura ce avansam in invatamantul gimnazial si liceal ideea trebuie sa continue, dar trebuie in conjunctie chiar cu intreprinderile, care pot sa-i primeasca in internship-uri pe termen scurt si apoi pe termen lung. Daca ar exista aceasta coordonare intre scoala si beneficiar acesti tineri ar putea intr-adevar sa faca de pe bancile scolii astfel de practici, iar apoi, cred ca integrarea lor ar fi mult mai usoara.

Urmatorii pasi pentru a pune in practica noile initiative la nivelul Uniunii

Renate Weber: Ca si calendar, pot sa va spun ca asteptam acest pachet de la Comisie in urmatoarele luni, el va fi important pentru ca va viza chiar tinerii sau pe cei neangajati pe termen lung. Nu stiu cum va intra Romania aici, pentru ca noi dupa 6 luni pierdem somerii din vedere, si acesta este un fel de a ne fura singuri caciula. In Romania nu sunt date statistice corecte, din punctul meu de vedere, in alte tari nu este asa. Dar, evident, daca il recunosti somer timp de un an,  trebuie sa-i si platesti ajutorul de somaj. Aici mai intra si persoanele care lucreaza in strainatate, munca la negru. Ca pasi de urmat: vom primi aceasta comunicare de la Comisie acum, va fi un numar de regulamente si directive, un pachet legislativ. Ca orice legislatie, dureaza intre 2 si 3 ani sa fie adoptata. Aceasta, cu toate ca acum se fac in paralel analizele de catre Consiliu si raportul de catre Parlament.

Subiectul a tot fost pe Agenda si anul trecut dar iata ca lumea este in continuare suparata ca UE nu face ce trebuie pentru cresterea numarului de locuri de munca. Sper ca lucrurile sa se miste ceva mai repede, macar in acest mandat.

La nivelul UE, exista totusi mai multe posibilitati. Statele care se confrunta cu somaj datorita gloibalizarii,de exemplu, pot obtine niste sustineri financiare pentru cei care disponibilizati. Romania foarte greu acceseaza aceste programe, nu stiu de ce, fie nu se cunoaste suficient in tara, fie nu este un bun management facut de Ministerul Muncii cu autoritatile locale. Si mai exista si alte formule... Este adevarat, trebuie sa iti bati capul, dar asta este! Nimic nu se obtine usor. Dar noi nu exploatam nici macar ce avem astazi la dispozitie. Nu pot sa nu ma intreb, daca in viitor vor fi mai multe posibilitati financiare vom sti sa le aducem acasa? Sper!

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa

sursa foto: Facebook/ Renate Weber