Initiativa "Cerul Unic European" aduce castig pentru toate partile implicate, nimeni nu are de ce sa se teama de efecte, a declarat europdeputata Jacqueline Foster (Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni) intr-un interviu pentru EurActiv.ro. Beneficiile, care includ restructurarea spatiului aerian, opentru a-l face mai eficient, zboruri directe - nu vor genera schimbari rapide la nivelul serviciilor de trafic aerian, dar institutiile implicate trebuie sa constientizeze ca se fac progrese. Insa, vointa politica nu este suficienta, a explicat Foster.



EurActiv.ro:
De ce este "Cerul unic european" un subiect atat de important pe agenda Parlamentului European?

Jacqueline Foster: Este un subiect important de mai bine de 10 ani. Constientizarea faptului ca aglomerarea in spatiul aerian, in mod evident, inseamna costuri importante pentru mediul de business si pentru consumatori, dar si impactul asupra mediului, s-a intamplat cu multi ani in urma. Parlamentul a decis ca impreuna cu statele membre trebuie sa analizeze modul in care se va raspunde acestor probleme. Cele mai multe din liniile aeriene sunt internationale, intram in concurenta cu firme din intreaga lume si trebuie sa ne asiguram ca suntem competitivi si in acelasi timp sa existe oferte bune pentru consumatorii europeni. In acelasi timp, avem un rol important in domeniul aerospatial. Noi, in Uniunea Europeana, in Marea Britanie dar si alte tari, construim unele dintre cele mai avansate nave aeriene si motoare din lume si avem nevoie sa vindem produsele noastre in intreaga lume.

Aceste aspecte s-au evidentiat cu mult timp in urma si au trecut printr-un lung proces pana la stadiul in care suntem astazi. Dar, din pacate, nu suntem atat de departe pe cat ar fi trebuit.

EurActiv.ro: Poate ca unii stakeholderi din domeniu se tem de anumite aspecte care i-ar putea afecta, ce le transmiteti acestora?

Jacqueline Foster: Nu cred ca are cineva de ce sa se teama. Unul din actorii cheie este Eurocontrol, principalul organism care se ocupa de fluxul de trafic aerian in Europa, avem serviciile aeriene la nivel national, apoi alte organisme independente in fiecare stat membru: unele sunt privatizate, altele nationalizate.

Cerul Unic inseamna restructurarea spetiului aerian, a-l face mai eficient, care inseamna zboruri directe intre A si B, prin urmare consum de mai putin combustibil, costuri mai mici pentru consumatori. A fost investita o suma mare de bani in tehnologie pentru a o face mai prietenoasa cu mediul. In aceste chestiuni nu vad schimbari rapide care ar putea avea loc la nivelul serviciilor de trafic dar trebuie sa existe constientizare ca se fac progrese.

Este nevoie sa fie construita mai multa infrastructura in statele membre, unul din punctele cheie este ca de multe ori, din motive politice, autoritatile nu vor sa construiasca mai multe piste. Asa ca, este bine sa avem o industrie aeriana in crestere, dar trebuie sa ne asiguram ca avioanele au unde sa aterizeze si sa ne asiguram ca aeroporturile regionale sunt luate si ele in calcul, pentru ca si acesta este un punct unde putem avea crestere, pe langa centrele majore.

Acesta este un plan win-win pentru Europa, pentru organismele publice, la fel ca si pentru industria din zona aeronautica, pentru companiile aeriene. Avem o industrie grozava in Uniunea Europeana dar suntem in competitie cu restul lumii, asa ca, fie aducem serviciile aeriene in secolul XXI (avem si ajutorul tehnologiei pe care o putem vinde in afara, de asemenea) ori vom stagna sau vom avea scaderi.

Prin urmare, eu cred ca este o oportunitate importanta, dar nu exista suficienta vointa politica in toate statele membre. Marea Britanie a fost intotdeauna o sustinatoare, dar alte state membre nu fac suficiente eforturi pentru a impulsiona aceasta initiativa.

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa