Instrumentul financiar propus de noile regulamente europene, destinat IMM-urilor, despre care a vorbit recent eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, nu a fost dorit de autoritatile romane, dupa ce au analizat implicatiile, a transmis Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea EurActiv.ro. Ieri, 19 ianuarie, Corina Cretu, a declarat ca incurajeaza statele membre sa dubleze investitiile directionate prin instrumente financiare, in noua perioada de programare.

Sursa foto: www.fonduri-ue.ro

Europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu a declarat in noiembrie in cadrul dezbaterii organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European ca, prin noile regulamente europene, pentru IMM-uri ar fi permisa infiintarea unui fond care sa atraga pana la 7% din suma alocata prin finantarile UE si ca Romania ar fi trebuit deja sa propuna concret modalitatea de aplicare.

Raspunsul transmis de Ministerul Fondurilor Europene, la solicitarea EurActiv.ro:
  • "Masura propusa a reprezentat o noua initiativa comuna (joint instrument) de finantare pentru IMM-uri care combina alocarile nationale ale statelor membre in cadrul fondurilor europene structurale si investitii (FESI) cu resursele bugetare ale UE gestionate la nivel central in cadrul programelor Orizont 2020 si COSME si cu resursele proprii ale FEI si BEI.
  •  Ministerul Fondurilor Europene a facut o analiza a argumentelor pro si contra privind oportunitatea participarii Romaniei la Initiativa pentru IMM-uri si a avut consultari cu Autoritatile de Management, care ar fi putut contribui, pe baze voluntare, din alocarea FEDR si FEADR, la finantarea initiativei pentru IMM-uri.
  • In urma consultarilor cu Autoritatile de Management s-a ajuns la concluzia ca resursele financiare sunt prea limitate pentru a putea utiliza alte instrumente financiare in afara celor absolut necesare sprijinirii directe a IMM-urilor inovative.
  • In plus, din cele 28 de state membre, la nivelul lunii aprilie 2014, 22 state membre si-au declinat participarea la aceasta initiativa".
Utilizarea instrumentelor financiare (de tip garantii, fonduri cu capital de risc) in cadrul noilor programe cu fonduri europene 2014-2020 este un subiect intens dezbatut, in conditiile in care noile regulamente europene incurajeaza utilizarea acestor mecanisme cu ajutorul institutiilor financiare precum Banca Europeana de Investitii.

Deocamdata singura decizie concreta pe care Ministerul Fondurilor Europene a facut-o publica a fost includerea Fondului National de Garantare pentru IMM in schema gestionarii fondurilor UE, pe post de organism intermediar pentru instrumente financiare.

In acest context  trebuie amintite declaratiile de ieri, 19 ianuarie, ale Comisarului pentru politica regionala, Corina Cretu: "
"450 miliarde euro sunt disponibile pentru statele membre in urmatorii 7 ani. Instrumentele financiare au puterea sa creasca impactul fiecarui euro investit. Utilizarea acestora va aduce o crestere de 26 miliarde de euro in cadrul politicii regionale in urmatorii 3 ani", a declarat Cretu. 

Citeste declaratiile detaliate ale Corinei Cretu pe pagina sa oficiala, aici.
Citeste comunicatul integral al Comisiei Europene aici.

Citeste si:

Platforma online a Comisiei Europene care ajuta autoritatile, intermediarii financiari si beneficirii sa aplice instrumentele financiare

Comisia Europeana a lansat fi-compass.eu, ce se doreste un nucleu de consultanta si informatii pentru institutiile si firmele implicate in derularea instrumentelor financiare in cadrul fondurilor 2014-2020. Va detalia tipuri de instrumente care pot fi aplicate, mecanisme de aplicare, exemple de bune practici. In sinteza publicata deja, Romania este data exemplu cu instrumentul de garantare in mediul rural. Corina Cretu: "Incurajez statele membre sa dubleze, in noua perioada financiara, investitiile directionate prin instrumente financiare"