Comisia Europeana a lansat fi-compass.eu, ce se doreste un nucleu de consultanta si informatii pentru institutiile si firmele implicate in derularea instrumentelor financiare in cadrul fondurilor 2014-2020. Va detalia tipuri de instrumente care pot fi aplicate, mecanisme de aplicare, exemple de bune practici. In sinteza publicata deja, Romania este data exemplu cu instrumentul de garantare in mediul rural. Corina Cretu: "Incurajez statele membre sa dubleze, in noua perioada financiara, investitiile directionate prin instrumente financiare"

sursa foto: ec.europa.eu
Ioana Morovan
Instrumentele financiare, intens promovate de Comisia Europeana, pentru a fi aplicate "sub umbrela" fondurilor structurale 2014-2020 includ imprumuturi, garantii, participare la capital, capital de risc, preluarea riscului, acestea posibil combinate cu dobanzi subventionate sau subventii pentru garantare.

In cadrul fondurilor structurale si de investitii (FSI) 2014-2020 a fost extinsa aplicarea instrumentelor financiare pentru toate domeniile unde intervin aceste fonduri.

fi-compass este o noua platforma lansata de Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii pentru a sprijini, cu informatii si consiliere, Guvernele, autoritatile de management si institutiile intermediare pentru a selecta si aplica mecanismele disponibile.

In sinteza publicata pe site sunt date si cateva exemple de scheme deja derulate in diferite state membre. "O schema finantata de UE in Romania a acordat garantii pentru 694 beneficiari (fermieri si IMM-uri din mediul rural) pentru a imbunatati metodele de productie si capacitatea de protejare a mediului. Pana acum, schema a ajutat la crearea si mentinerea a 10.200 de joburi."

Corina Cretu, comisar european pentru Politica Regionala a participat la lansarea platformei fi-compass si a declarat ca incurajeaza statele membre in sa dubleze investitiile directionate prin instrumente financiare.

"450 miliarde euro sunt disponibile pentru statele membre in urmatorii 7 ani. Instrumentele financiare au puterea sa creasca impactul fiecarui euro investit. Utilizarea acestora va aduce o crestere de 26 miliarde de euro in cadrul politicii regionale in urmatorii 3 ani", a declarat Cretu.

Citeste declaratiile detaliate ale Corinei Cretu pe pagina sa oficiala, aici.
Citeste comunicatul integral al Comisiei Europene aici.

Instrumentele financiare sunt incluse si in Programele Operationale cu fonduri europene care se vor derula in Romania in urmatorii 7 ani. Nu sunt insa detaliate, se precizeaza doar ca "vor fi utilizate" pe anumite Axe si Domenii de interventie.

Deocamdata singura decizie concreta pe care Ministerul Fondurilor Europene a facut-o publica a fost includerea Fondului National de Garantare pentru IMM in schema gestionarii fondurilor UE, pe post de organism intermediar pentru instrumente financiare. Deci, cel mai probabil, vor exista scheme de garantare, gestionate de aceasta institutie.

Foarte probabila este si implicarea in continuare a Fondului European de Investitii pe o serie de instrumente, similare cu Programul JEREMIE care a functionat in perioada 2007-2013, de altfel, singurul model de instrument financiar functional in Romania sub umbrela fondurilor structurale in ultimii 7 ani.

In acest context, Seful diviziei de dezvoltare regionala a Fondului European de Investitii (FEI), Hubert Cottogni, a explicat intr-un interviu pentru EurActiv.ro/HotNews.ro in luna aprilie ce noi instrumente financiare, sub "umbrela" fondurilor structurale europene, propune FEI pentru Romania, in mod similar cu alte tari, cu potential impact economic semnificativ: fonduri de investitii de tip seed fund, pentru finantarea ideilor de afaceri, fonduri de co-investitii, un eco-sistem de investitii prin participare la capital (private equity).

Citeste interviul cu detalii despre aceste mecanisme - aici

In schimb, ca un paradox, cea mai recenta informatie venind de la Ministerul Fondurilor Europene, primita la solicitarea EurActiv.ro, arata ca Romania (alaturi de late 22 de state membre) a declinat participarea la un instrument financiar propus in noile regulamente la nivel european: "Inititativa pentru IMM".

Citeste, pe acest subiect:

Ministerul Fondurilor Europene: Romania a decis ca nu este oportuna participarea la "Initiativa pentru IMM-uri" a Uniunii Europene

Instrumentul financiar propus de noile regulamente europene, destinat IMM-urilor, despre care a vorbit recent eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, nu a fost dorit de autoritatile romane, dupa ce au analizat implicatiile, a transmis Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea EurActiv.ro. "[...] resursele financiare sunt prea limitate pentru a putea utiliza alte instrumente financiare in afara celor absolut necesare sprijinirii directe a IMM-urilor inovative", se arata in raspunsul transmis de MFE.

Raspunsul integral transmis de MFE la solicitarea EurActiv.ro





Europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu 
a declarat in noiembrie in cadrul dezbaterii organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European ca, prin noile regulamente europene, pentru IMM-uri ar fi permisa infiintarea unui fond care sa atraga pana la 7% din suma alocata prin finantarile UE si ca Romania ar fi trebuit deja sa propuna concret modalitatea de aplicare.