Uniunea Europeana ar trebui sa ia in considerare obligarea companiilor de Internet sa ajute serviciile de securitate sa acceseze emailurile si convorbirile telefonice codificate, ca parte a noii strategii de a combate atacurile teroriste - se arata intr-un document intocmit de Gilles de Kerchove, coordonatorul anti-terorism al UE. In acelasi context, eurodeputatul Victor Bostinaru a declarat, intr-un VIDEO INTERVIU pentru EurActiv.ro ca in mod cert politicile europene se vor indrepta catre "un schimb real de date apartinand structurilor de servicii secrete si agentiilor de lupta impotriva terorismului". Comisia Europeana a discutat viitoarea strategie de securitate 2015-2020, care ar urma sa fie prezentata in luna mai. VEZI mai multe detalii.

Ioana Morovan
sursa foto: Comisia Europeana

O propunere controversabila a fost inclusa intr-un document intocmit de Gilles de Kerchove, coordonatorul anti-terorism al UE, potrivit EurActiv.com care citeaza Reuters. "Comisia Europeana ar trebui sa fie incurajata sa exploreze reguli care sa oblige companiile de internet si telecomunicatii care opereaza in Uniunea Europeana in scopul de a acorda acces autoritatilor nationale relevante la comunicatii" - mai specific, in a comunica reciproc cheile de codificare.

Propunerea ar urma sa fie discutata in urmatoarea saptamana la reuniunea ministrilor de interne din tarile UE. Documentul detaliaza o serie de domenii in care statele membre si-ar putea imbunatati colaborarea.

Citeste articolul integral pe EurActiv.com

Comisia Europeana a discutat ieri, 21 ianuarie, in cadrul reuniunii Colegiului Comisarilor, despre Agenda de securitate europeana 2015-2020, care va fi adoptata in lunile urmatoare.
Vicepresedintele Frans Timmermans a declarat ca Executivul isi propune sa prezinte documentul in luna mai.

Strategia va aborda mai multe sub-teme precum identificarea unor instrumente pentru a preveni si aborda radicalizarea, actiuni impotriva finantarii terorismului, consolidarea cooperarii intre Europol si alte agentii europene si intarirea luptei impotriva traficului de arme.

Citeste mai multe informatii pe site-ul Comisiei Europene


VIDEO INTERVIU:
Victor Bostinaru, vicepresedinte al grupului S&D din Pafrlamentul European, a declarat pentru EurActiv.ro ca "schimbul de informatii in timp real - respectiv, a celor adevarate, nu culese din presa - trebuie sa devina o practica" in Uniunea Europeana.




Victor Bostinaru:
  • V-as invita sa reflectam impreuna la schimbarile care au loc in Europa dupa atentatele de la Paris, fiindca se deschide o noua discutie de de amploare si cu consecinte importante atat la nivel institutional dar si in relatiile cetatenilor cu institutiile UE.
  • In mod cert, vom merge catre un schimb real de date apartinand structurilor de servicii secrete si agentiilor de lupta impotriva terorismului, pentru a identifica si urmai deplasarile potentialilor teroristi sau personelor suspectate de actiuni teroriste.
  • Una din explicatiile pentru care Europa a inregistrat foarte putine rezultate serioase in trasarea deplasarilor potentialilor teroristi este lipsa de cooperare intre agentiile statelor membre, dat fiind ca problema securitatii nationale este coordonata la nivelul fiecarei tari. Va trebui sa inlocuim aceasta abordare cu una integrata.
  • Schimbul de informatii in timp real - respectiv, a celor adevarate, nu culese din presa - sa devina o practica, apoi mai este problema reala a inregistrarii datelor pasagerilor (n.r. Registrul datelor pasagerilor, o tema sensibile - vezi informatii detaliate mai jos). Trebuie sa gasim un echilibrtu intre nevoia de a putea identifica potentiale persoane suspecte de teroristi cand utilizeaza traficul aerian si de a combate fenomenul terorist.
  • In caz contrar, episodul de la Paris ar putea fi doar inceputul unei confruntari cu un numa mai mare de victime, dar riscul cel mai mare nu este doar la nivelul victimelor ca atare, ceea ce este oricum regretabil si foarte dureros, dar si creaza o stare de tensiune si confruntare intre grupuri etnice, cu diferite apartenente religioasa, ceea ce ar fi contra valorilor noastre, ca Uniune Europeana.
  • Sunt evolutii care necesita o responsabilitate enorma atat din partea Guvernelor statelor membre dar si europearlamentarilor care vor trebui sa discute acest lucru .
  • Tragedia de la Paris ne-a aratat un lucru simplu: marea lacuna este cooperarea dintre statele membre si ceea ce ele ar putea face sau organiza pe teritoriul unui alt stat decat pe cel al carui cetateni sunt. Si vorbim despre cetateni europeni! Cifrele sunt de circa 3.000 de persoane despre care noi doar credem [ca ar putea fi implicate]. Tragedia a aratat ca evaluarile noastre sunt depasite de multe ori de realitate. Este o perioada care va necesita probabil regandirea politicii noastre cu lumea musulmana in ansamblu, iar eu resping ideea unei confruntari a civilizatiilor sau religiilor;
  • Se resimte nevoia cooperarii substantiale cu statele din zona, reelatiile cu acestea, precum cele din zona Magrebiana, Iseaelul, sunt fundamentale in efortul comun de a contracara terorismul si de a ameliora mediul democratic din aceste state;
  • Trebuie sa tratam de o maniera integrata toate aspectele, inclusiv prin programe de cooperare, de ajutorare pe care UE le acorda acestor state; programe de parteneriat.
  • In fine, o problema care devine extrem de presanta: de includere la propriu a imigrantilor in societatile noastre. Aceasta, deoarece au fost utili ca mana de lucru ieftina dar societtaile noastre i-au neglijat ca fiinte umane; acest aspect a dus la o diviziune teribila intre grupuri, categorii de oameni sau a creat insule care sunt aproape in afara autoritatii unui stat membru al Uniunii Europene.

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa

Registrul datelor pasagerilor, o tema delicata, redeschisa in Parlamentului European

La ultima sesiune plenara, in Strasbourg, prima din acest an si imediat dupa atacurile teroriste din Paris, a fost atins si subiectul "registrului pasagerilor", initiativa care a fost respinsa in 2014 de europarlamentari. Donald Tusk, presedintele Consiliului European, prezent in plenul de la Strasbourg, a spus ca dosarul privind inregistrarile numelor pasagerilor (PNR) este ”dificil si sensibil”, din perspectiva echilibrului intre securitate si libertate. El a argumentat in favoarea unui sistem unic european de PNR: ”28 de sisteme nationale ar putea fi o structura cu scapari. Ar interfera cu viata privata a cetatenilor, fara sa le protejeze foarte bine siguranta”, a spus acesta, citat intr-un comunicat de presa.