Un document al Comisiei Europene, obtinut de presa germana, confirma planurile avansate de creare a unei Uniuni Energetice Europene. Laurentiu Colintineanu, EurActiv.ro

Bruxelles-ul vrea sa dea posibilitatea de negociere in grup a pretului pentru gaze rusesti, sa extinda terminalele GPL pentru Marea Mediterana si sa intensifice dialogul energetic cu Turcia.

Documentul de 22 de pagini, obtinut de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), dezvaluie strategia energetica pe termen lung a Uniunii. Printre alte prevederi, textul detaliaza posibilitatea ca "state europene sa formeze un fel de consortiu de cumparatori pentru a putea negocia mai bine cu Federatia Rusa.

Ideea a fost prezentata, pentru prima data, in primavara anului trecut de fostul premier polonez si actual presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, ca reactie la criza ucraineana. Guvernul german respingea atunci planul, argumentand ca un astfel de "consortiu" de negociere ar reprezenta o interventie prea mare in mecanismele pietei.

Totusi, planul CE prevede niste reguli si situatii stricte in care statelor UE le-ar fi permisa asocierea pentru negociere. In principiu, numai statele dependente in masura covarsitoare de gazele rusesti ar primi permisiunea sa negocieze in bloc. E vorba de tari precum Slovacia, statele baltice si Bulgaria. Si atunci insa, asocierea ar urma sa aiba loc numai in situatii de criza.

Dincolo de aceasta masura, CE subliniaza necesitatea diversificarii surselor de aprovizionare. Mentionat este asa numitul "Coridor Sudic", care vine din statele din bazinul Marii Caspice si ocoleste Rusia catre Turcia.
Documentul prevede insa si extinderea terminalelor GPL pentru exploatarea surselor din Marea Mediterana, cu precadere Algeria.

Un element esential in documentul CE este intensificarea dialogului politic cu Turcia in chestiuni energetice. Ankara va juca, pe viitor, un rol esential ca tara de tranzit pentru gazul destinat Europei. Mai ales de cand Vladimir Putin a anuntat, dupa renuntarea la gazoductul South Stream, ca vrea sa construiasca o conducta pentru gazul rusesc prin Marea Neagra catre Turcia. Putin vrea ca in 2019 sa nu mai livreze gaz prin Ucraina, ci prin Turcia. O intelegere preliminara a fost deja incheiata cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.