In contextul modificarilor propuse de Guvern pentru Codul Fiscal, Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori si fost ministru pentru IMM a declarat vineri, 20 februarie ca a transmis premierului propunerea ca intreprinzatorii debutanti sa fie scutiti timp de 2 ani de la plata impozitelor in anumite conditii. Ovidiu Nicolescu (Consiliul National pentru IMM) a adaugat ca masura din proiectul de Cod Fiscal care prevede impozit minim de 1500 de lei pentru microintreprinderile cu zero angajati va duce la desfiintarea a minimum 40.000 de firme.

Propunerea Patronatului Tinerilor Intreprinzatori ia in calcul o modificare, in paralel cu Codul Fiscal, a "legii antreprenorului debutant" astfel incat aceasta categorie de firme sa nu plateasca impozit timp de 2 ani daca angajeaza cel putin doua persoane.

Florin Jianu a precizat ca odata cu eliminarea criteriului de varsta in Legea infiintarii de microintreprinderi de catre intreprinzatorii debutanti au fost create 7.000 de astfel de companii, in anul 2014 iar alte 1.000 numai in primele doua luni ale acestui an.

Vezi aici ce prevede legea modificata a intreprinzatorilor debutanti

Jianu a mai vorbit si despre viitoarea Agentie pentru antreprenoriat, considerand ca este o initiativa asteptata, proiectul aflandu-se inca in dezbaterea Guvernului. Despre infiintarea acestei Agentii EurActiv a scris in exclusivitate la inceputul acestei luni:


Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM a comentat cu privire la prevederea problematica din proiectul de Cod Fiscal care se refera la impozitele pentru microintreprinderi. In opinia sa, impunerea unei sume minime de 1530 de lei impozit pe venit va duce la desfiintarea a 40.000 - 50.000 de companii. "In conditiile in care este nevoie de cel putin cateva luni pentru a demara activitatea unei firma si a incepe sa ai incasari, aceasta conditie va determina pe multi intreprinzatori sa renunte, iar efectele vor fi negative pentru bugetul de stat fiindca ei vor deveni asistati social", a explicat Nicolescu.

Propunerile legate de impozitarea microintreprinderilor, in proiectul de Cod Fiscal:

Cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati:
  • 1% pentru microintreprinderile cu 2 sau mai multi salariati
  • 3% pentru microintreprinderile cu un singur salariat
  • 3% + 1530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati
  • "Impactul asupra bugetului va fi pozitiv de 316 mil. le"

Citeste despre prevederile detaliate din proiectul de cod fiscal aici