Romania are un potential extraordinar pentru a transforma deseurile din agricultura, cele forestiere, industriale sau din gospodarii in biocombustibili cu emisii reduse, creand cel putin 5000 de locuri de munca in acest proces, se arata intr-un comunicat al 2CELSIUS.

Insa aceste joburi vor exista numai cu conditia ca Uniunea Europeana sa isi stabileasca politici ambitioase pentru 2030 in ideea promovarii combustibililor cu emisii reduse pentru transport, sustinute de prevederi referitoare la salvgardarea sustenabilitatii. Acestea sunt rezultatele unui nou studiu al Consiliului International pentru Transporturi Curate (ICCT) promovat de 2CELSIUS.
Noile locuri de munca ar putea fi create in urmatoarele domenii:
•    15.000 de locuri de munca temporare in constructia a 27 de biorafinarii.
•    1000 de locuri de munca permanente necesare pentru a opera aceste biorafinarii.
•    4000 de locuri de munca necesare pentru colectarea materialelor reziduale.
Rezultatele sunt bazate pe datele oferite de biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, dar si din contributiile unei coalitii formate din inovatori in tehnologie si ONG-uri de mediu.
”Ministerele de resort din Romania (Agricultura, Mediu si Energie) ar trebui sa ia seama de importanta datelor aratate in acest studiu, pentru ca Romania sa poata fi proactiva in negocierile purtate la Bruxelles – nu doar reactionara – si pentru a realiza mai mult decat venituri din vanzarea materiei prime de catre agricultori, cum a fost cazul pana acum cu biocarburantii din culturi agricole. In acelasi timp, nu trebuie ignorat faptul ca si in cazul acestor biocarburanti alternativi din deseuri si reziduuri trebuie sa se impuna si sa se respecte criterii de utilizare sustenabila a materiei prime. Nu vrem sa cream un cadru prin care sa permitem alte abuzuri in padurile Romaniei, deja afectate de defrisari masive”, spune Mihai Stoica, campaigner la 2Celsius.