Comunitatea internationala vrea sa vina in ajutorul economiei ucrainene, aflata in cadere libera din cauza razboiului cu Rusia. In urma cu doua saptamani, ziarul german Die Welt relata, citand surse din Comisia Europeana, despre acest plan. Acum, comisarul european Johannes Hahn a confirmat intentia intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o vizita efectuata saptamana trecuta la Kiev.

Practic, afirma sursele citate de ziarul german, planul ar insemna organizarea unei conferinte a donatorilor internationali, la care sa participe reprezentanti de rang inalt ai UE, ai FMI, ai ONU si ai mai multor state occidentale. Telul imediat ar fi strangerea a 15 miliarde de dolari. Sursele citate atunci de Welt afirmau insa ca o conditie esentiala ar fi reforme suplimentare efectuate de guvernul de la Kiev si masuri concrete de combatere a coruptiei.

Aflat in vizita la Kiev, comisarul pentru extindere si politica de vecinatate Johannes Hahn a discutat despre acest plan cu reprezentanti ai Executivului ucrainean. Acest fapt a fost confirmat pentru EurActiv de biroul de presa al comisarului. Mai mult, Hahn a si amintit de plan in cateva fraze, in cadrul conferintei de presa sustinute la Bruxelles, a doua zi dupa intoarcerea din Ucraina. In inregistrarea video de mai jos, conferinta este amintita la minutul 3:29.





Comisarul european a discutat despre organizarea in primavara, cel tarziu vara, a unei conferinte internationale la Kiev, in cadrul careia Ucraina sa arate care sunt progresele inregistrate in reformarea structurala a tarii. Apoi, in vara, cel tarziu toamna, Johannes Hahn intentioneaza sa organizeze o „conferinta internationala a investitorilor”, care, convinsi de angajamentul regimului Poroshenko pentru reforme, sa vina sa investeasca in Ucraina.

Estimari neoficiale arata ca economia Ucrainei are nevoie anul acesta de minimum 15 miliarde de dolari pentru a evita falimentul statal. FMI a pus deja la dispozitia Kievului o linie de credit de 17 miliarde de dolari pana in 2016, iar UE a anuntat un ajutor suplimentar de 1,8 miliarde euro. Sumele nu ajung insa nici pe departe. La FMI se discuta deja despre un nou program de finantare. Si europenii iau in calcul alocarea de fonduri suplimentare. Cancelarul german Angela Merkel a lansat, de altfel, si un apel Fondului Monetar International de a permite conditii mai avantajoase pentru Ucraina, avand in vedere starea grava a economiei tarii.

Moneda locala, Hrivna, a pierdut considerabil din valoare din cauza confruntarilor militare din estul separatist. Incasarile din impozite sunt la cote negative record. Economia subterana ar insuma jumatate din PIB, estimeaza analistii economici, iar capitalul fuge din tara. La toate acestea se adauga si criza umanitara. Conform comisarului Hahn, intre 1,3 si 1,5 milioane de oameni s-au refugiat din cauza razboiului.

Link: Die Welt

Un articol de Laurentiu Colintineanu