Turul al doilea de scrutin pare a da Aliantei castig de cauza si in al doilea oras cu cea mai mare miza, Cluj. Alianta si-a confirmat suprematia si in Bucuresti, unde candidatii PD si PNL aveau in patru sectoare procente superioare candidatilor PSD.

Candidatii la postul de primar al Clujului au comentat rezultatele sondajelor facute la iesirea de la urne de catre Metro Media Transilvania si Insomar, potrivit carora Emil Boc a obtinut 55,8 la suta din voturi, iar Ioan Rus a intrunit 44,2 la suta din voturi.
Emil Boc le-a multumit clujenilor aratand ca Alianta "a demonstrat ca noul mod de a face administratie a reusit sa cucereasca Romania, Bucurestiul si Clujul" iar contracandidatul sau, Ioan Rus, a afirmat ca este gata sa isi asume atat succesul, cat si insuccesul.

Potrivit numaratorii paralele a voturilor, operate de Asociati Pro-Democratia, Emil Boc ar fi obtinut 56,28%, iar Ioan Rus 43,72% din voturi

Victorie a Aliantei PNL-PD in 4 sectoare ale Capitalei

Rezultatele numaratorii paralele rapide a voturilor - numaratoare operata de Asociatia Pro-Democratia indica 4 victorii ale Aliantei:

sectorul 1
Andrei Chiliman (DA) - 57,7%
Vasile Gherasim (PSD) - 42,3%

sectorul 3
Liviu Negoita (DA) - 66,5%
Eugen Plesca (PSD) - 33,5%

sectorul 4
Adrian Inimaroiu (DA) - 62,7%
Vasile Mihalache (PSD) - 37,3%

sectorul 6
Cristian Poteras (DA) - 60%
Dan Darabont (PSD) - 40%

si o infrangere:

sectorul 2
Neculai Ontanu (PSD) - 53,4%
Anca Boagiu (DA) - 46,6%
 
Sursa: BBC

===================================

Dupa o saptamana plina de lovituri sub centura, partidele au continuat sa se atace si in ziua votarii

Turul al doilea de scrutin pare a da Aliantei castig de cauza si in al doilea oras cu cea mai mare miza, Cluj. Potrivit unor surse din interiorul partidelor, care primisera informatii de la institutele de sondare a opiniei publice, Emil Boc s-ar fi aflat, la ora 18.00, cu 6 procente (55%) inaintea candidatului PSD, Ioan Rus, fost ministru al Administratiei si Internelor. Alianta si-a confirmat suprematia si in Bucuresti, unde, potrivit acelorasi surse, candidatii PD si PNL aveau in patru sectoare (1, 3, 4 si 6) procente superioare candidatilor PSD. Astfel, Andrei Chiliman conducea la sectorul 1, cu 59%, fata de Vasile Gherasim, 41%, Liviu Negoita - 67% fata de Eugen Plesca - 33%, Adrian Inimaroiu - 65% fata de Vasile Mihalache - 35%, iar Cristian Poteras obtinuse 60% fata de 40% ale lui Dan Darabont. La sectorul 2, candidatul PSD, Neculai Ontanu, avea un avantaj de un procent in fata Ancai Boagiu. Victoria lui Romeo Stavarache la Bacau se anunta a fi zdrobitoare. Informatii preliminare acrediteaza ideea unui procent de 70 al candidatului PUR, care l-a invins astfel pe unul dintre baronii PSD, Dumitru Sechelariu. In schimb, se pare ca PSD a reusit sa castige alegerile in municipiile Iasi (Gheorghe Nichita) si Craiova (Antonie Solomon).
Cel de-al doilea tur de scrutin s-a dovedit a fi pe masura campaniei ce l-a precedat: plin de scandaluri si lovituri sub centura. Neregulile se anuntau inca de sambata, cand, contrar legii, campania electorala nu a incetat. Candidatii au fost atacati in ziare cu privire la moralitatea, sexualitatea sau afacerile lor, iar unii dintre ei au continuat sa-si faca nestanjeniti propaganda electorala in prima zi a weekend-ului.
Incalcarile legii au fost mult mai grave decat in primul tur, mergand de la votul cu mai multe buletine pana la intimidarea alegatorilor cu alte optiuni politice. In Galati, oamenii au fost scosi la urne cu asociatia de locatari. La Valcea, Dolj si Bacau, PSD a fost reclamat ca a incercat sa momeasca alegatorii la vot oferindu-le mijloace care sa-i transporte pe gratis la locul faptei. Electoratul nu s-a dovedit cu mult mai interesat de turul doi decat de cel dintai, din contra. Media pe tara arata o prezenta si mai scazuta la vot decat pe 6 iunie. La ora 17.00, trecusera pe la urne 33,75% dintre alegatori, fata de 38,3% acum doua saptamani. In Bucuresti, media de participare era 22,8%, cu cinci procente mai putin decat in 6 iunie. In schimb, s-a inregistrat o prezenta mai mare decat in primul tur in localitatile unde miza politica era mai importanta.

Majori in fata legii, minori in fata BEC

Biroul Electoral Central (BEC) a blocat exercitarea dreptului la vot al persoanelor care au implinit varsta de 18 ani in perioada 6-19 iunie 2004. Alianta PNL-PD a depus la BEC o contestatie privind faptul ca persoanele care au implinit varsta legala, potrivit Constitutiei, pentru a-si exercita dreptul la vot nu sunt lasate sa isi exprime optiunile politice. Luand in discutie aceasta solicitare, membrii BEC au decis, in final, ca persoanele din categoria mentionata, chiar daca au 18 ani, nu au dreptul sa voteze. Conform Legii 67/2004 privind alegerea autoritatilor publice locale, pot vota toate persoanele care au implinit varsta de 18 ani. Insa majoritatea membrilor BEC, formata din sapte judecatori, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente si reprezentantul PSD, Dan Matei Agathon, au votat pentru o varianta de interpretare a legii, prin care li se interzice celor care au implinit 18 ani in perioada dintre cele doua tururi de scrutin sa voteze.

Propaganda pana la buza urnei

PSD s-a plans ca Alianta D.A. isi facea campanie, duminica, pentru candidatii la sectoare. Desi acuzatiile curgeau catre toate sectoarele aflate inca in competitie, principala acuza viza sectorul 2. PSD a reclamant ca, la ora 9.00, in Piata Obor si imprejurimi, Alianta D.A. continua campania electorala cu persoane purtand tricouri, sepci cu insemnele Aliantei si care imparteau fluturasi cetatenilor, sfatuindu-i sa voteze candidatul Aliantei D.A. PSD afirma ca a inregistrat aceste aspecte pe film, ca proba. Totodata, PSD i-a acuzat pe candidatii Aliantei Andrei Chiliman si Adrian Inimaroiu ca s-au dus impreuna cu purtatorii de urne mobile la camine de batrani si ca au terorizat directorii centrelor amenintandu-i cu dosare penale. In replica, Alianta a sustinut ca acestia se aflau acolo pentru ca legea le permite si ca nu au amenintat pe nimeni, fapt pe care il pot proba, si ei, cu inregistrari video. Daca s-ar fi uitat insa in gradina proprie, PSD ar fi vazut ceea ce a observat ProDemocratia, anume ca, in zona Piata Victoriei, s-au impartit fluturasi cu "sfaturi practice" pentru cetateni, care includ, pe langa recomandari de genul "inchide apa si lumina cand pleci de acasa", textul "nu uita sa ma votezi - Vasile Gherasim". La Scoala nr. 82 (Sectiile de votare 487, 488, 489 si 490), pe trotuarul din fata, dintr-o Dacie gri se imparteau, ieri, in jurul orei 10.00 tricouri si brichete cu "atentii", iar votantii erau indemnati sa stampileze pe Eugen Plesca.
Propaganda electorala si afisele uitate pe langa sectiile de votare sunt o caracteristica la nivel national. ProDemocratia a sesizat, ieri, ca, la 50 m de o sectie de votare, se aflau draperii electorale cu candidatii PD Liviu Negoita si PSD Eugen Plesca. La Cluj, reprezentantii Biroului Electoral Municipal au sesizat Politia in legatura cu patru bannere electorale ale candidatului PSD, Ioan Rus, amplasate ilegal in imediata apropiere a mai multor sectii de votare din municipiu. La Piatra Neamt, propaganda s-a mutat in cabinele de vot. In interiorul acestora erau scrijelite indemnuri de genul: "Votati Gheorghe Stefan", insotite de sigla PNL.
Culmea campaniei a fost la Galati. PSD a sesiat, ieri, ca Eugen Durbaca (PUR) isi continua campania electorala deplasandu-se la bisericile din oras ca sa indemne enoriasii sa il voteze, sustinand ca se bucura chiar de sprijinul presedintelui Ion Iliescu.


Numai 33,7% dintre alegatori au fost suficient de interesati de turul doi ca sa vina la urne

Asa cum era de asteptat, prezenta electoratului in turul al doilea a fost sensibil mai mica. Numai 33,7% dintre alegatori s-au aratat destul de interesati incat sa se deplaseze la urne, fata de 38,3% acum doua saptamani. De data aceasta, prezenta la urne nu a trecut de 50% in nici un judet. Doar in mediul rural din judetele Ilfov, Caras-Severin, Harghita, Brasov se ajunsese la o participare la vot care sa depaseasca 50%.
Ziua incepuse, totusi, incurajator, prezenta la urne la nivelul intregii tari fiind, la ora 10.00, de 7,22%, in timp ce in primul tur de scrutin a fost de 6,52%. La ora 14.00, deja entuziasmul se stinsese, dovada prezenta, 23,13%, cu un procent mai mica decat pe 6 iunie. Ca de obicei, electoratul din mediul rural se prezinta la urne in numar mai mare, 43,10%, in timp ce in mediul urban prezenta era de doar 27,26%.
In topul judetelor cu cea mai ridicata prezenta se afla, ca si data trecuta, Ilfov - 47,68%, urmat de Bacau - 42,56% si Gorj - 41,95%. Cea mai redusa participare a fost inregistrata in Bucuresti, unde, ieri, la ora 17.00, se estima ca s-au prezentat la urne doar 22,81% dintre cei inscrisi pe liste. Participare redusa s-a inregistrat si in Brasov - 30,02%, Bihor - 29,95%, Mehedinti - 29,19% si Hunedoara - 28,56%.
De mentionat ca, desi la nivelul tarii, cei din mediul urban au participat la vot in numar mai mic decat cei din mediul rural, in marile orase care au ramas in disputa, prezenta estimata depaseste media pe tara, 33,75%. Astfel, in Cluj, prezenta estimata a fost la ora 17.00 de 34,11%, in Bacau - de 40,81%, in Piatra Neamt - de 36,48% si in Iasi - de 39,91%.
Dupa cum a reiesit din datele expuse, prezenta in Bucuresti a fost cea mai redusa. Daca la nivelul municipiului prezenta la ora 17.00 era estimata la 22,81%, la cele cinci sectoare situatia a fost urmatoarea: la sectorul 1 - 25,18%, la sectorul 2 - 24,94%, la sectorul 3 - 19,40%; la sectorul 4 - 20,19%, la sectorul 6 - 21,31%. In turul intai, iesisera la vot 28% dintre locuitorii Capitalei.


Articol complet in Cotidianul

=========================================

Alianta sarbatoreste, PSD analizeaza lectia
 
Liderii Aliantei PNL-PD au salutat primele sondaje efectuate la iesirea de la urne.
Liderul PD, Traian Basescu, si-a exprimat satisfactia fata de datele din care reiese victoria Aliantei in ceea ce el a numit "confruntarile la varf" adaugand: "Daca in 6 iunie la Bucuresti l-am spulberat pe Geoana, astazi Emil Boc l-a spulberat pe Rus".
Traian Basescu a apreciat ca Alianta a dovedit ca reprezinta o "alternativa reala" la PSD.

Liderul liberal, Theodor Stolojan, a calificat strategia PSD de a arunca in cursa electorala doi ministri in functie drept perdanta si drept un simptom al "disperarii care a cuprins PSD".

Premierul Nastase a salutat estimarile de la Iasi, si asteapta finalele de la Cluj
Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat, dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca PSD a inteles semnalul alegatorilor: "Noi, ca partid, am inteles semnalul oamenilor. Apreciem, ne bucura sprijinul pe care l-am primit in sutele de localitati ale tarii dar intelegem si avertismentul, acolo unde rezultatele noastre au fost mai slabe. Rezultatele le vom afla in zilele urmatoare din finalizarea numaratorii oficiale. Începand de luni trebuie sa ne intoarcem la treaba. De aproape doua luni suntem in campanie electorala, a fost o perioada plina de mesaje politice, sloganuri...". Adrian Nastase a salutat victoria candidatului PSD in Iasi si a declarat ca se pare ca la Cluj Emil Boc ar fi castigat, subliniind, insa, ca trebuie asteptate rezulatele finale.
La Iasi, candidatul PSD Gheorghe Nechita, beneficia, conform primelor proiectii, de 58,6% din voturi, in vreme ce Dan Carlan, candidatul PD, era creditat cu 40,4%.
 
Articol complet la BBC