Milea a fost exhumat ca urmare a redeschiderii anchetei judiciare pentru stabilirea imprejurarilor in care a decedat / PD: Stinga de centru? / Consiliul National PSD - primul examen pentru Mircea Geoana

10:10
 
Ramasitele generalului Vasile Milea - ultimul ministru al Apararii din regimul comunist - au fost exhumate, ca urmare a redeschiderii anchetei judiciare pentru stabilirea imprejurarilor in care a decedat.
Potrivit informatiilor oficiale, Vasile Milea s-a sinucis in dimineata de 22 decembrie 1989, in sediul Comitetului Central al PCR, impuscandu-se cu un pistol.

Lovit de un glonte in apropierea inimii, generalul a murit la scurt timp.

Generalul a fost inmormantat in comuna Leresti din judetul Arges.

Expertii vor stabili traiectoria glontului care a provocat moartea generalului, urmand sa se clarifice daca este posibil ca acesta sa fi fost ucis.

In martie 2004, ancheta privind moartea generalului colonel Vasile Milea a fost redeschisa de catre Parchetul Inaltei Curti de Justitie si Casatie, ca urmare a unor informatii aparute in mass-media, in legatura cu imprejurarile decesului.

Sectia Parchetelor Militare a reaudiat martorii din perspectiva elementelor noi aparute.

Sursa: BBC

===============

Stinga de centru

Solutia politico-doctrinara care pare sa cistige teren in PD este aceea a unei motiuni centriste, sustinuta de vicepresedintele Adriean Videanu, care si-a reconfirmat ieri candidatura la sefia PD. Vicepresedintele Sorin Frunzaverde intra si el, oficial, in cursa, cu o motiune populara.

PD nu are o problema doctrinara, ci una legata de familia politica in care se va incadra in Parlamentul European, iar "o reorientare doctrinara a PD ar fi un afront la adresa socialistilor europeni", a argumentat ieri Adriean Videanu in sensul raminerii de partea grupului social-democrat european. Nefiind vorba atit de doctrina, dupa cum explica vicepresedintele democrat, rezulta ca este mult mai mult vorba de pragmatism. "Suportul socialistilor pentru Romania nu este la infinit. Avem nevoie de el, pentru ca vor exista doua rapoarte de evaluare, unde se poate accesa clauza de salvgardare, si votul lor favorabil este important", a admis, pragmatic, primarul Capitalei. Videanu a mai adus in discutie si argumentul ca eurosocialistii reprezinta, din punct de vedere doctrinar, grupul cel mai puternic din Parlamentul European, in timp ce PPE este un grup eterogen, format din mai multe curente. Motiunea cu care el va candida - fiind cotat in prezent cu prima sansa - si care va reprezenta programul politic al PD si va impune linia doctrinara in cazul unei eventuale victorii va fi una de centru, dupa cum a reconfirmat Videanu un anunt anterior. Este vorba, concret, de o motiune "care se va incadra in ideologia social-democrata, dar va fi orientata ca o actiune politica spre centru, asa cum a actionat PD in ultima vreme". Videanu a recunoscut faptul ca, in cadrul PES, o colaborare cu PSD ar fi dificila, pentru ca, sub bagheta lui Adrian Nastase, PSD "a incercat sa distruga PD".
Candidat pe contrasens

Tocmai de la Resita, vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde si-a anuntat ieri oficial candidatura la presedintia PD ca adept al reorientarii clare spre populari. "Nu mi-as fi dorit cu orice pret sa candidez, din nefericire nimeni altcineva nu a dorit sa isi asume motiunea populara, asa ca mi-o asum eu", a explicat vicepresedintele Frunzaverde, "exilat" la presedintia CJ Caras-Severin. In contradictie cu Videanu, Frunzaverde spune ca PD are o problema doctrinara si ca tocmai de aceea este nevoie de o motiune populara, "pentru a pune in concordanta actiunea politica a democratilor cu doctrina pe care acest partid si-o asuma. PD a fost intotdeauna un partid de centru ca orientare si, indiferent de ce spun unii sau altii, este imposibil sa guvernezi, pentru a doua oara, intr-o coalitie de centru- dreapta si sa sustii ca esti social-democrat", a argumentat Sorin Frunzaverde, la Resita. El crede ca "meciul se joaca" si ca deciziile in partid se iau in mod democratic. 

Sursa: Cotidianul

===============

Consiliul National PSD - primul examen pentru Mircea Geoana
 
La PSD va avea loc vineri Consiliul National, intrunire care se anunta deosebit de tensionata.
Deja doi senatori au demisionat. Nicolae Apostol - din partid, iar Ioan Talpes - din functiile de conducere.

Joi, Partidul Social Democrat isi completeaza locurile ramase vacante la varf.

Conducerea partidului va avea 27 de membri, cu 2 mai mult decat in trecut.

Pe langa presedinti si vicepresedinti vor fi mai fi alesi 10 reprezentanti, din partea asa numitelor regiuni de dezvoltare si a autoritatilor locale.  

Partidul Social Democrat vrea sa arate ca exista democratie in partid.

Noul presedinte al PSD Mircea Geoana declara dealtfel ca ar fi adeptul unui "stil relaxat de a conduce".

Un stil relaxat care pare a se concretiza acum intr-o structura mai degraba stufoasa, spun unele voci.

Mircea Geoana vorbeste insa de nevoia de a implica in luarea deciziilor nu numai pe cei de la centru, dar si pe reprezentantii filialelor din tara.

Este un mod de democratizare, un bun castigat, a mai declarat Mircea Geoana:

"Am facut o mica ironie, recunosc, spunand ca acum este de-a dreptul simpatic sa vezi ca PSD-ul este acuzat de exces de democratie.

Niciodata nu este exces de democratie.

Democratia este utila, ea a capatat o forma concreta in PSD si vreau sa va spun ca PSD-istii nu vor da drumul la acest bun castigat, oricat de mult ar incerca altii sa le limiteze acest drept".

Presedintele PSD neaga faptul ca in partid ar exista o anumita stare de tensiune.

Acest lucru s-a manifestat recent prin demisia lui Ioan Talpes din toate functiile din partid si prin plecarea definitiva a senatorului Nicolae Apostol.

Amandoi s-au aratat nemultumiti de rezultatele de la Congres, de unde Ion Iliescu a iesit fara rezultatul la care se astepta - presedintia PSD.

Analistul politic Cristian Preda spune ca in acest moment Mircea Geoana se afla intr-o situatie delicata.

Noul presedinte e supus presiunilor din toate partile intr-un partid in care nu are destula experienta pentru a-l controla cu o mana forte. 

Presiuni pe de-o parte din partea asa zisilor baroni din filiale lipsiti acum de sprijin guvernamental iar pe de alta parte de cererile insitente de rupere a legaturilor cu trecutul formulate de guparea de la Cluj condusa de Ioan Rus.

Dupa alegerea celor 10 membri din Biroul permament National, vineri, la Consiliul national al partidului se va alege presedintele acestei structuri.

Tot atunci e de asteptat ca Ion Iliescu sa-si clarifice pozitia cu privire la soarta sa in conducerea partidului.
 
Sursa: BBC