Norvegia si-a negociat de doua ori intrarea in UE dar in doua referendumuri populatia a votat impotriva aderarii. Ce lectie ofera exemplul norvegian?

10:00

In mai putin de o saptamana, Franta va vota la referendumul pentru constitutia Uniunii Europene. Un nou pas in procesul menit sa usureze luarea deciziilor in noua Europa cu 25 de state. Dar in acelasi timp sa ne intrebam si cum e sa fii in afara Uniunii Europene. Ei bine, Norvegia nu e in Uniune. Þara si-a negociat de doua ori intrarea in UE dar in doua referendumuri in, 1972 si in 1994, populatia a votat impotriva aderarii.
Ce lectie ofera acest exemplu norvegian?

Norvegia e o tara surprinzator de bogata. Este al treilea exportator mondial de petrol, dupa Arabia Saudita si Rusia.

Dezvoltarea e puternica, inflatia scazuta. Potrivit statisticilor, saracia in Norvegia practic nu exista.

În ultimii 11 ani, impreuna cu Islanda si Lichtenstein, Norvegia a intrat in ceea ce se numeste Spatiul Economic European Unic. ªi plateste 200 de milioane de euro pe an pentru a avea acces pe piata comuna europeana.

Ceea ce nu are nimic de-a face cu politici comunitare ca aceea externa sau de securitate dar nici cu politica Uniunii in ce priveste pescuitul - un domeniu extrem de important pentru Norvegia.

O mare piata de peste din Oslo. O uimitoare ilustrare a ideii ca Norvegia nu e o parte a pietii comunitare, ca isi controleaza singura comertul cu peste si... acest comert e inca foarte dezvoltat.

Ai putea crede ca in domeniu exista un front comun impotriva unei aderari la Uniunea Europeana. Dar Christian Ahnes de la federatia norvegiana a produselor marine spune ca parerile sunt impartite.

O problema ar fi ultima extindere a Uniunii, anul trecut, cand au fost primite tari din centrul si estul Europei. Þari pe a caror piata acum Norvegia nu mai are acces liber.

"Restrictiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din tara noastra, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasa problema pentru companiile noastre. Asa ca eu consider ca integrarea in Uniune ar trebui sa devina o chestiune urgenta."

"Dar, sigur, pescarii norvegieni care sunt mult mai direct implicati in asta sunt foarte sceptici in ce priveste oportunitatea aderarii. Ei invoca incertitudinea asupra cotelor care vor fi impuse de Uniune, deschiderea investitiilor straine in domeniul pescuitului si asa mai departe", spune Christian Ahnes.

Acum posta norvegiana trece print-o mare restructurare, motivata de cerintele concurentiale ale Uniunii Europene. Prin acest fenomen au trecut partial sau complet cateva alte sectoare industriale majore.

Ca parte a Spatiului Economic European Unic, Norvegia trebuie sa se conformeze anumitor cerinte comunitare. Multi norvegieni se plang ca desi, pe de-o parte ei trebuie sa indeplineasca toate aceste cerinte, pe de alta parte nu au nici un fel de reprezentare in structurile comunitare.

Acesta e un argument pentru cei care doresc o integrare completa in Uniune. Iens Stoltenberg este liderul principalului partid de opozitie, laburist, si considerat entuziast pro european.
 
"Norvegia e parte a Spatiului Economic European Unic ceea ce inseamna ca trebuie sa aplice toate directivele si deciziile europene, fara sa aiba insa si vreo influenta asupra deciziilor", spune Jens Stoltenberg.

Desi, in afara Uniunii Europene propriu-zise, Norvegia face parte din spatiul comun Schengen, are granite deschise cu celelalte tari europene si e de asemenea deja parte la proiectul comunitar de aparare.

Liderul laburist, desi doreste aderarea, nu ar vrea ca Norvegia sa treaca la moneda euro si ar opta pentru o protectie speciala care sa-i fie acordata tarii in ce priveste comertul cu peste. Presedinta partidului de Centru, Aslaug Haga nu e convinsa insa ca asa ceva ar fi posibil. Partidul sau a fost mult timp impotriva aderarii.

"Daca ne uitam la felul cum au fost tratate noile tari membre din estul Europei, nu cred ca exista vreo posibilitate de alegere. Ma gandesc de pilda, la Polonia in privinta careia nu s-au facut exceptii la politica agricola. De ce ar oferi Uniunea posibilitatea Norvegiei de a nu adera la uniunea monetara, de exemplu", se intreaba lidera partidului de Centru.

Chiar daca lucrurile nu sunt inca prea clare, sondajele de opinie arata o oarecare crestere a sprijinului pentru aderare. Nu indeajuns insa pentru a incuraja vreun partid important sa-si indrepte politica spre aderare.

Norvegia sarbatoreste in curand 100 de ani de la castigarea independentei prin separarea de Suedia. Orchestra scolii Merlagarter exerseaza pentru acest spectacol. Iar acum, soarele stralucitor de primavara face Norvegia sa nu simta vantul rece al izolarii.

Sursa: BBC