Bruxelles-ul este unul dintre orasele cu cea mai mare densitate de asociatii si federatii pe metru patrat. Alaturi de sediile europene ale multinationalelor, exista intre 3.000 si 4.000 de federarii europene reprezentate acolo. Liderii acestora cred ca Europa de Est este binevenita, dar bine-ar fi sa-si faca lectiile (25).

Specificul Bruxelles-ului consta in conglomeratul institutiilor europene si a comunitatii europene create in jurul acestora, care a condus la formarea unui segment aparte numit "actori ai Uniunii Europene". Bruxelles-ul ramane inima europeana, chiar daca sunt incercari disperate de a descentraliza sistemul.

Ultimii ani au confirmat o coagulare in jurul "Pietei Schuman" (1) a
principalilor factori de decizie, avand in vedere ca aproximativ doua treimi din cei care lucreaza in lumea afacerilor europene sunt bazati la Bruxelles.
 
Pe langa institutii, este vorba si de puternicul sector privat, reprezentat de companiile europene si internationale, federatii industriale, presa europeana si sector neguvernamental.

Bruxelles-ul este principalul pol de presa mondial, cu
aproximativ 3.000 ziaristi acreditati.
Analizele sectoriale ale impactului extinderii UE din 1 mai 2004 continua sa atraga public avid de a descoperi sistemele proaspetilor parteneri de Uniune.

Daca ne referim la sectorul privat, alaturi de sediile europene ale multinationalelor, intalnim o densitate de aproximativ 3.000 - 4.000 de federarii europene reprezentate la Bruxelles.

In cadrul unui seminar organizat 22 iunie 2004, European Society of Association
Executives a invitat expertii sa isi exprime parerea asupra provocarilor si oportunitatilor prilejuite de extinderea UE la 25.

Iata, pe scurt, opiniile catorva dintre participanti:

Guy Thiran, Secretar General al EUROMETAUX:

"Cu extinderea la 25, procesul de decizie al UE nu se schimba drastic. Munca de
lobby a federatiilor sectoriale se indreapta in continuare catre Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliu. O consistenta schimbare de strategie este in abordarea Consiliului, unde trebuie clar sa avem in vedere cele 10 noi tari."

"Daca ne referim la sistemele din Centrul si Estul Europei se observa o abordare culturala total diferita a liderilor industriali. Ei trebuie sa inteleaga ca Guvernul nu le poate revolva problema lor, iar lobby-ul este o unealta necesara in activitatea cotidiana."

"Recomand liderilor din Europa Centrala si de Est o mai buna cunostere a
legislatiei europene, cel putin in sectorul in care isi desfasoara activitatea."

Helmut Aldinger, Director General European Fertilizer Manufactures Association
"Este foarte importanta intr-o federatie europeana definirea valorilor comune, avand in vedere ca majoritatea membrilor sunt intr-o competitie directa."

"Cei din Europa Centrala si de Est nu trebuie tratati ca federatii nationale de 
mana a 2-a."

"Este inca foarte dificil sa discutam constructiv cu managerii de top din aceste
tari, in special deoarece acestia provin dintr-o generatie veche, dar, paradoxal, intalnim tineri foarte dinamici si dornici de afirmare."

"Nu uitati ca cei din Europa Centrala si de Est au nevoie de Bruxelles. Este oclara oportunitate in a creste numarul de membri prin racordarea la federatia europeana a membrilor din aceste tari."

Rachel Barlow, Secretar General la EPBA - European Portable Battery Association:
"Pentru o federatie europeana, este foarte importanta reprezentativitatea, de aceea am cautat sa avem membri in toate tarile UE."

"Este deosebit de importanta educarea noilor veniti in asociatie. Doar printr-o aprofundare a dosarelor acestia vor intelege cum functioneaza sistemul de la Bruxelles si vom putea trece la un eventual lobby."

Din Bruxelles, Dan Luca, pentru EurActiv.ro

Nota: (1) Piata Schuman este locul in Bruxelles unde se gasesc institutiile-cheie ale UE: Consiliul European, Comisia Europeana si Parlamentul European.

Linkuri (ro.)

30-ul echipei "Europa Romania"


Linkuri (en.)

Federatii Europene partenere cu EurActiv.com 

Extinderea UE: Provocari si oportunitati pentru asociatii

Impactul extinderii asupra asociatiilor nationale (Conferinta ESAE, 22 iunie, Bruxelles)