Doua echipe de studenti romani au fost premiantii concursurilor de creativitate in domeniul software-ului.

Foto: Echipa Midia

Romania a castigat primul loc la sectiunea dedicata filmului de scurt metraj a competitiei internationale Microsoft Imagine Cup. Filmul "Nostrum Capitulus", realizat de o echipa de trei studenti de la Universitatea din Iasi a batut, in fata unui juriu format din arbitri de la Hollywood, echipe venite din tari ca SUA (locul 2), Canada si Germania (ambele locul 3), China (locul 4). Concursul a avut patru sectiuni: software design, algoritmica, renderizare si film de scurt metraj.

O caracteristica importanta a acestui concurs este ca sunt incurajati sa participe nu numai studentii care dezvolta software, ci si acei studenti care folosesc tehnologia pentru punerea ideilor in practica (ex. sectiunea de film de scurt metraj).

Echipa de studenti "Midia", de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a obtinut locul intai, intr-o competitie la care au participat 10.000 de studenti din peste 90 de tari. Trioul romanesc Midia a fost format din: Adrian Baragan, Emilian Baragan (Facultatea de Informatica), Marius Patrascanu (Facultatea de Drept), toti din Navodari, de unde si numele echipei. Acestia s-au intors de la marea finala de la Sao Paolo din Brazilia cu un premiu de 8000 de dolari. Aplicatia cu care au castigat locul intai numeste "Nostrum Capitulus".

Despre filmul lor

Se numeste "Nostrum Capitulus" si, este "un film creat in intregime pe calculator: "nu am avut o camera video, dar pana la urma, folosindu-ne imaginatia, aceasta ne-a creat un avantaj".

Filmul urmareste drumul cunoasterii si incercarea omului de a descoperi raspunsuri la intrebari legate de viata si Univers si arata cateva dintre marile realizari ale omenirii. Cea mai mare realizare este insasi Umanitatea, un singur lucru facand toate acestea posibile", a spus echipa Midia la conferinta de presa.

Fimul poate fi vizualizat si descarcat la www.imaginecup.com.

Microsoft Romania s-a implicat in sustinerea echipei: atat financiar, pentru participarea celor trei la finala din Brazilia (aproximativ 100 de milioane lei pentru fiecare membru), dar si indirect, prin utilizarea de catre studentii Universitatii din Iasi a laboratorului Microsoft din cadrul institutiei. "Un lider trebuie sa fie responsabil (...) Microsoft investeste in capitalul intelectual romanesc, care sa creeze proprietate intelectuala romaneasca", a declarat Silviu Hotaran, director general Microsoft Romania.

Studentii premiati se gandesc la posibilitatea de a isi dezvolta o afacere in domeniul productiei audio-video: "nu stim daca vom fi neaparat oameni de afaceri de succes, producatori de succes, dar vom fi cu siguranta oameni de succes", spun ei.

Tehnologii care salveaza viata

IEEE Computer Society International Design Competition: Echipa din Romania s-a calificat a doua din 250 de echipe participante, reprezentand 29 de tari. Tema acestui an a fost: "Making the World a Safer Place".

Aplicatia inscrisa in concurs se numeste "eXpress! Help - improved method for demanding help in a community". Acest sistem propune o imbunatatire a serviciilor de urgente (ex. 911 in SUA). Folosind telefonul mobil, este posibila solicitarea de ajutor in situatii de urgenta si de a localiza persoanele aflate in dificultate. Exemplu: in cazul in care cineva are nevoie de ajutor medical, o fotografie a persoanei si harta locului este transmisa prin intermediul telefonului mobil nu doar catre serviciile de urgenta, dar si catre persoanele din imediata apropiere a celui in cauza. Astfel, pana la venirea, oricat de rapida a ambulantei, persoanele sin imediata apropiata pot lua primele masuri - decisive in momente de criza. Prin aplicatia creata, ele pot primi de asemenea instructiuni de la unitatile specializate (medicale, in cazul dat) despre ce masuri trebuie sa ia.

Echipa care a castigat marele premiu cu aceasta aplicatie, ehipa Nemooz, este formata din: Andrei Mihai Hagiescu Miriste, Marian Mihailescu, Monica Cristina Toma, toti studenti, in al patrulea an, la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucurestene. Echipa a avut acces la tehnologie si documentatie Microsoft in laboratorul creat de Microsoft Romania prin programul de sustinere a educatiei (centre similare sunt in opt universitati). Divizia Microsoft din Romania a pus la dispozitia studentilor echipamente hardware (tablet PC ACER), doua telefoane inteligente echipate cu tehnologie Windows Mobile (Smartphones Orange SPV) si a sustinut financiar realizarea filmului de prezentare a aplicatie. Compania multinationala este spsonsor al acestui concurs si a acordat doua premii speciale (Microsoft Multimedia Award) si Microsoft Awarad for Software Engineering).

Detalii la https://www.computer.org/CSIDCArchive/CSIDC2004/Index.htm