O data cu lansarea sa in Romania, EurActiv.ro deschide seria dezbaterilor europene cu sondajul "100 de manageri de Top despre efectele aderarii". EurActiv.ro face parte din reteaua de parteneri ai EurActiv.com, portal lider in informatia europeana, cu sediul central la Bruxelles.

Fara a avea pretentia unui sondaj sociologic, un chestionar cu 7 intrebari a fost distribuit catre persoane-cheie din mediul de afaceri romanesc. Mai mult decat atat,  ambasadori si alti inalti oficiali, membri ai Parlamentului si responsabili din ministere, jurnalisti cu experienta, reprezentanti de seama ai societatii civile, experti in problematica europeana au raspuns provocarii lansate de EurActiv.ro.

 

Va prezentam in continuare rezultatele sondajului jurnalistic si cateva dintre opiniile consemnate.

 

 

Doar 57% dintre managerii de Top pariaza pe 2007

 


Mai mult de jumatate dintre managerii chestionati mizeaza pe 2007 ca data a aderarii (57%); o treime crede ca 2009 este data fezabila, iar 10 % nu stiu, arata sondajul jurnalistic

"100 de manageri de Top despre efectele aderarii", realizat de EurActiv.ro.

 

 

In schimb, o majoritate covarsitoare nu crede ca Romania va fi pregatita economic sa adere la nici una dintre datele mentionate, ci mult mai tarziu (80%).

 

Principalele probleme cu care se confrunta Romania sunt birocratia excesiva si problemele justitiei.

 

 

90% acuza coruptia ca principala problema pentru acceptarea Romaniei in Uniunea Europeana. In topul problemelor mai sunt: rezultatele economice slabe (66%), problemele justitiei (60%).

 

Comentand sansele aderarii, Ambasadorul Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat pentru EurActiv.ro: "Suntem realisti, nimeni nu se asteapta ca schimbarile radicale sa aiba loc peste noapte, dar ar trebui sa existe un progres logic si de durata (...), nu poti imbunatati prestatia politica fara a lupta credibil si eficient impotriva coruptiei, iar imbunatatirea climatului de afaceri este imposibila fara reducerea birocratiei, imbunatatirea formularii de politici si a capacitatii administrative".

 

Ce costuri vor fi puternic influentate de aderare? La aceasta intrebare parerile managerilor au fost impartite. Jumatate dintre acestia au cazut de acord ca vor creste semnificativ costurile de resurse umane, iar 43% estimeaza costuri mai mari cu taxele, impozitele si alte contributii bugetare. De asemenea, se asteapta influente puternice si asupra costurilor de productie (37%). Au mai fost mentionate costurile administrative, cele cu investitiile, transportul.

Cresterea investitiilor straine se afla pe primul loc in Topul beneficiilor integrarii asupra mediului de afaceri. "Efectele pozitive cele mai importante ale aderarii vor consta in cresterea investitiilor straine, dezvoltarea noilor tehnologii, noi oportunitati pe o piata unica. Se vor dezvolta comunicatiile, tehnologia informatiei, sectorul financiar si comertul", considera Silviu Hotaran, director general Microsoft Romania.

 

Alte efecte pozitive sunt considerate noile oportunitati pe o piata unica, dezvoltarea noilor tehnologii, cresterea competitivitatii.

 

73% cred in efectele benefice ale pietei unice asupra domeniului in care activeaza. "Piata unica ma favorizeaza si ma defavorizeaza. Ma favorizeaza prin impunerea unor standarde privind calitatea si a controlului mai eficient al practicilor neconcurentiale. Efectul defavorabil consta in concurenta foarte dura, cu operatori cu forta financiara si experienta mult mai mare decat operatorii romani", apreciaza Cristian Constantinescu, director general Allianz Tiriac Asigurari.

 

Competitia dura pe noua piata da managerilor cele mai mari emotii. In clasamentul efectelor negative se mai afla scumpirea produselor si serviciilor, cresterea costurilor unei afaceri.

 

 

Majoritatea managerilor intervievati cred ca sectorul financiar-bancar, serviciile si turismul se vor dezvolta spectaculos ca urmare a integrarii, iar jumatate dintre ei considera ca agricultura si industria grea vor avea de suferit.

 

 

Expertul Adelina Baleanu, director pentru formare in afaceri europene, in cadrul Institutului European din Romania, apreciaza: "Dintre criteriile de la Copenhaga, capacitatea economiei de a face fata fortelor concurentiale si criteriul politic, cel al respectarii drepturilor omului si a statului de drept, sunt cele care continua sa prezinte mari disfunctii".
Gasiti aici textul comunicat cu diacritice (Word)

Opinii

Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti:

 

"Aderarea la standardele inalte se poate dovedi relativ costisitoare pentru economii mai putin dezvoltate ca aceea a Romaniei. Acest lucru cere o realizare atenta a listei de prioritati pentru obiectivele Romaniei in aceste domenii, avand in vedere sa nu ceara mai mult decat cere aquis-ul, ori de cate ori o astfel de situatie risca impiedicarea nejustificata a activitatii economice."

Click pentru interviul integral

Quinton Quayle, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti:

 

"Timpul ramas este foarte scurt, dar sunt increzator ca 2007 va marca aderarea Romaniei la UE. Romania are prea multi prieteni pentru a da gres."

Click pentru interviul integral


Silviu Hotaran, director general Microsoft Romania:

 


"Cred ca Romania va fi acceptata in UE in 2007, dar, din punct de vedere economic, va fi cu adevarat pregatita sa adere mult mai tarziu. Principalele probleme cu care se confrunta Romania sunt birocratia excesiva si problemele justitiei."

Click pentru interviul integral

Cristian Constantinescu, director general Allianz Tiriac Asigurari:

 

"O data cu integrarea, cred ca se vor dezvolta serviciile financiare, telecomunicatille, informatica. Pe de alta parte, vor avea de suferit agricultura, industria textila si industria grea."

Click aici pentru interviul integral
 

Andreea Rosca, redactor-sef al saptamanalului economic si financiar "Capital"

"Cu un efort considerabil, Romania ar putea inchide capitolele de negociere pana la sfarsitul anului. Dar acest lucru este "bruiat" de campania electorala, asa ca este mult mai probabil ca negocierile se vor prelungi in 2005."

 

Click aici pentru interviul integral

Ancuta Conta, expert integrare europeana, director general adjunct Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB):

 

"In opinia mea, ca urmare a integrarii europene se vor dezvolta serviciile, IT, sectorul constructiilor. Vor avea de suferit: productia in sistem lohn, sectorul agro-alimentar, protectia mediului."

Click aici pentru interviul integral 


Gasiti aici textul comunicat cu diacritice (Word)
Gasiti
aici Procente sondaj
Opinii inalti oficiali, experti, manageri de Top, jurnalisti