Societatea si statul roman reprezinta un sistem integrat: nu poti imbunatati prestatia politica fara a lupta credibil si eficient impotriva coruptiei, iar imbunatatirea climatului de afaceri este imposibila fara reducerea birocratiei, imbunatatirea formularii de politici si a capacitatii administrative.





EurActiv.ro:
 Cat de fezabila vi se pare aderarea Romaniei la Uniunea Europena in 2007, daca va ganditi la criteriile de aderare?

Ambasadorul Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti: Pare un lucru realizabil cu conditia ca autoritatile sa ia masurile inca necesare pentru a indeplini criteriile de aderare. Acest lucru include nu numai prioritatile pe care Guvernul le are pe lista, dar si masurile intentionate pentru a raspunde prioritatilor identificate de Raportul Regulat de anul trecut al Comisiei si de Parteneriatul pentru Aderare 2003. Dar in timp ce implementarea unei game de astfel de masuri este o prioritate absoluta inainte ca negocierile sa poata fi incheiate, altele pot fi abordate intr-un stadiu ulterior, dar inaintea aderarii efective a Romaniei la Uniune. Suntem realisti, pentru ca nimeni nu se asteapta ca schimbarile radicale sa aiba loc peste noapte, dar ar trebui sa existe un progres logic si de durata in anumite domenii.

EurActiv.ro: In opinia dumneavoastra, dintre aceste recomandari - lupta impotriva coruptiei, incurajarea mediului de afaceri, imbunatatirea prestatiei polituce, eliminarea birocratiei excesive, asigurarea unei functionari corecte a justitiei - care ar trebui sa fie prioritare?

Jonathan Scheele: Nici una nu este mai importanta decat celelalte: ele relationeaza cu diferite - dar conectate, probabil - aspecte ale politicilor publice, mecansime de impunere a domniei legii. Acest lucru inseamna ca ele sunt complementare si trebuie tratate impreuna sau simultan si nu succesiv. Societatea si statul roman, ca si alte societati moderne, reprezinta un sistem integrat: nu poti imbunatati prestatia politica fara a lupta credibil si eficient impotriva coruptiei, iar imbunatatirea climatului de afaceri este imposibila fara reducerea birocratiei, imbunatatirea formularii de politici si a capacitatii administrative.

EurActiv.ro: Strict din punct de vedere economic, in ce masura credeti ca va fi Romania gata de aderare in 2007?

Jonathan Scheele: Economia romaneasca este deja integrata in mare masura cu cea a Uniunii Europene: comertul industrial este liberalizat complet, restrictiile comertului cu produse agricole continua sa fie reduse si comertul bilateral cu servicii a fost facilitat foarte mult de acordarea reciproca de drepturi de libera circulatie si stabilire pentru companiile si cetatenii ambelor parti. Aceasta situatie, evident, nu sta in calea prestatiei economice a Romaniei, care a fost remarcabila in ultimii 4-5 ani. De fapt este chiar invers. Astfel, aderarea nu va aduce decat cateva "socuri de adaptare", ce ar putea pune probleme economiei tarii. Finalizarea liberalizarii miscarilor de capital este unul dintre cele mai proeminente dintre acestea, dar trebuie tinut seama de faptul ca acest lucru se va intampla in acelasi timp in care, datorita aderarii, tara va "importa" credibilitate, care este principalul ingredient de care o tara are nevoie pentru a contracara posibilele consecinte negative ale liberalizarii complete a conturilor de capital.
Totusi exista un aspect asupra caruia sunt inca rezervat. In Uniunea Europena competitivitatea nu este vazuta ca un fenomen exclusiv economic. Standarde sociale si de mediu ridicate sunt asociate cu acest concept. Cu toate ca nu exista o legatura directa intre eficienta si solidaritate, aderarea la standardele inalte mentionate mai sus se poate dovedi relativ costisitoare pentru economii mai putin dezvoltate ca cea a Romaniei. Acest lucru cere o realizare atenta a listei de prioritati pentru obiectivele Romaniei in aceste domenii, avand in vedere sa nu ceara mai mult decat cere aquis-ul, ori de cate ori o astfel de situatie risca impiedicarea nejustificata a activiatii economice. Cazul noului Cod al Muncii este graitor in acest context, acesta continand prevederi care induc rigiditati ale pietei muncii de care chiar este nevoie pentru a fi in concordanta cu aquis-ul social al UE.

EurActiv.ro: In opinia dumneavoastra, care sunt cele mai importante efecte - pozitive versus negative - care vor fi resimtite in Romania o data cu aderarea Romaniei la UE?

Jonathan Scheele: In ceea ce priveste economia, personal nu ma astept la ceva care nu este prevazut de teoria traditionala: cu cat o economie este mai mare si mai libera, cu atat alocarea resurselor este mai buna si oportinitatile pentru economiile componente. Cu toate ca este adevarat ca acest proces creeaza nu numai castigatori ci si perdanti, Uniunea Europeana are ceea ce lipseste gruparilor economice mai traditionale, si anume redistribuirea resurselor in interiorul grupului, ce deriva din aderenta la principiile solidaritatii comunitare. Acest lucru creeaza perspective mai bune pentru compensarea "perdantilor" si ofera posibilitatea realocarii rapide si eficiente a resurselor. Astfel de instrumente "structurale" s-au dovedit deja eficiente in cateva cazuri (cel al Irlandei fiind, probabil, cel mai notabil), deci nu exista nici un motiv de temere ca ele nu vor functiona in acest caz.

EurActiv.ro: Care sunt domeniile care credeti ca au o sansa sa se dezvolte spectaculos dupa aderarea Romaniei si care sunt cele care vor suferi?

Jonathan Scheele: Nu sunt sigur ca impartasesc complet conceptia implicita in aceasta intrebare. In primul rand, eu nu cred in avantajele comparative "batute in piatra" pentru totdeauna. In viata economica exista un dinamism pe care studiile econometrice nu il pot retine. De aceea nu m-as aventura sa prezic care domenii vor inflori si care vor ramane in urma. In al doilea rand as vrea sa reiterez ca nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca o buna parte din reglajele implicate de integrarea economica au avut deja loc. 
Sursa foto= www.infoeuropa.ro