Romania intra pe harta genetica a lumii, parte a unui proiect extrem de ambitios care ar trebui la capatul a cinci ani sa ne spuna de unde venim si cum am ajuns sa populam toata planeta si sa fim asa de diferiti. Pe baza testelor ADN a 100.000 de oameni din toate colturile lumii, geneticienii vor face o harta a migratiei omului.

08:00

Printre cei testati deja, sunt noua personalitati din Romania, printre care se numara si presedintele Traian Basescu. Basescu este descendentul Adam-ului eurasian, reprezentant al primei generatii de oameni care a descins din Africa si a populat celelalte continente. Proiectul este sustinut de National Geographic si IBM.

Coordonatorul proiectului Genografic, Spencer Wells, a poposit in Romania, pentru ca tara noastra este deosebit de incitanta pentru antropologi.
 
Pe teritoriul tarii noastre au trecut valuri succesive de migratii, iar poporul nostru, desi are o limba romanica, se inrudeste din punct de vedere genetic mai curand cu grecii, ucrainienii, rusii si populatiile din sudul Indiei.

In schimb, presedintele Traian Basescu apartine unui genotip raspandit in Spania, sudul Frantei si in Germania. Presedintele Romaniei apartine speciei primului om modern, omul de Cromagnon, care i-a alungat pe Neanderthalieni si a castigat batalia, a declarat Wells la Stirile Antena 3.

Acest proiect este la fel de important pentru omenire ca aselenizarea, declara doctorul Spencer Wells, cel care conduce proiectul. La doar 36 de ani, doctorul Wells este un genetician de marca, fascinat de evolutia omului.

Cercetatorul, autorul si realizatorul de filme documentare, doctorul Wells si-a dedicat cariera studierii arborelui genealogic al umanitatii si al migratiilor umane.

Dupa ce a devenit explorator rezident la National Geographic, savantul a avut ocazia sa puna pe picioare ambitiosul proiect Genografic, o continuare a ideile deja prezentate in cartile sale si in programul TV Calatoria Omului.

De-a lungul timpului, cercetarile globale facute de Wells si echipa sa au dus la o intelegere mai profunda a cromozomului Y si a abilitatii acestuia de a dezvalui migratiile umane timpurii.

In urma acestor cercetari a aparut cartea Calatoria Omului: O odisee genetica, dar si documentarul TV cu acelasi nume. Pelicula surprinde calatoriile savantului in jurul lumii, expeditiile de colectare ADN si inceputurile Proiectului Genografic.

Proiectul Genomului Uman este mega-programul de cercetare si inginerie genetica lansat in urma cu 16 ani de un grup de profesori americani. Peste 20 de tari au studiat seturi de cromozomi care sa faca lumina in mutatiile genetice care au afectat rasa umana.

Specialistii spun chiar ca tranzactiile avand ca obiect produse si tehnologii pe baza de ADN vor depasi pana in 2009, 45 de miliarde de dolari anual.

Universitatea Stanford, Departamentul Energiei si Institutul National de Sanatate din Statele Unite au demarat la inceputul anilor '90 Proiectul Genomului Uman. Lansat de profesorul Cavalli-Sforza Luca si colegii sai din Stanford, programul a beneficiat de o finantare generoasa: trei miliarde de dolari.

Principalul obiectiv al proiectului la care s-a alaturat imediat si Marea Britanie a fost identificarea celor aproximativ 100 de mii de gene din ADN-ul uman. Una dintre ideile de baza ale programului american a fost alcatuirea

Un succes deplin in care s-au implicat imediat si cercetatori europeni si asiatici. Urmatoarea tinta a fost identificarea variatiilor individuale ale genomului uman.

Chiar daca 99,5% din secventele de ADN sunt identice la toata populatia, micile variatii pot avea un impact major asupra raspunsului la diferitele boli, rezistenta la bacterii, virusi, toxine si substante chimice, precum si la tratamentele medicamentoase.

Lupta specialistilor a fost sa identifice corelat genele asociate cu boli complexe. Proiectul a luat amploare, asa ca, treptat, in program s-au implicat cercetatori din biologie, chimie, informatica, matematica, fizica sau inginerie aplicata.

Una din metodele recente de cercetare a fost studiul comparat al genotipurilor, care a adus noutati despre evolutia si metabolismul omului. Savantii au aplicat si metode noi de analiza a proteinelor si au incercat sa explice mecanismul mutatiilor.

Finalizarea cercetarilor in 2003 a coincis cu cea de-a 50-a aniversare a descoperirii structurii ADN-ului de catre Watson si Crick.

Sursa: Antena 3 citata de HotNews.ro