Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, este al treilea ambasador al UE in tara noastra. Mai mult decat predecesorii sai si in buna traditie britanica, Scheele si-a luat rolul in serios implicandu-se, sincer dar cu masura, in majoritatea problemelor Romaniei ultimilor ani.

10:00
 
Jonathan Scheele - seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania

Cu o saptamina inainte de prezentarea raportului CE privind aderarea tarii noastre la UE, Hotnews.ro a discutat cu ambasadorul Scheele despre coruptie si agricultura, doua capitole la care Romania a avut mari probleme. Desigur, am incercat sa aflam ceva si despre sansele de a intra in UE de la 1 ianuarie anul viitor, numai ca aici raspunsul a fost unul diplomatic.

Hotnews.ro: Domnule Scheele, lupta impotriva coruptiei a fost unul dintre capitolele asupra carora Uniunea Europeana a cerut constant Romaniei sa-i acorde o atentie deosebita. Cum apreciati ca a fost indeplinit acest obiectiv?

Jonathan Scheele: Ei bine, Romania a facut progrese remarcabile in ce priveste combaterea coruptiei, iar acest lucru s-a vazut indeosebi in ultimele citeva luni, cind s-au reusit mai multe imbunatatiri ale activitatii, intai de toate la nivel legislativ dar si operational.
 
Pe de alta parte, este insa dificil sa vezi schimbari spectaculoase intr-o perioada relativa scurta de timp. Evaluarea pe care Comisia Europeana o va face pe 16 mai nu va tine cont doar de schimbarile legislative, de imbunatatirea aspectelor profesionale ci si de progresul real inregistrat in ce priveste cazurile deja instrumentate.

Totodata, am vazut progrese inregistrate in lupta impotriva coruptiei atit in ceea ce priveste legislatia care reglementeaza finantarea partidelor politice, ca si imbunatatiri in modalitatea declararii averilor, lucru care in sine constituie o buna baza de plecare pentru viitoare investigatii in cazul unor nereguli.

Dar aceste progrese nu trebuiesc stopate odata ce Romania va deveni membru al Uniunii Europene.

Hotnews.ro: Ce rol a jucat ministrul Monica Macovei in tot acest proces de reformare a justitiei?

Jonathan Scheele: Ea este o persoana foarte decisa, pe deplin onesta si care are idei bune. Pe de alta parte, nu are nici vreo apartenenta politica, deoarece provine din sectorul non-guvernamental si a lucrat in tari straine, cu experiente asemanatoare Romaniei.

In ceea ce o priveste, cred ca a facut tot ceea ce se putea ca ministru al Justitiei. Acum, totul depinde de sistemul juridic, care este in mod fundamental independent si unde se vad semne ale unei sporiri a profesionalismului. Iar la aceste lucruri a contribuit si Monica Macovei.

Hotnews.ro: O alta problema legata de aderarea Romaniei este agricultura, care asa cum se practica acum este in multe situatii una de subzistenta. Ce fel de sistem considerati ca ar fi mai potrivit pentru Romania?

Jonathan Scheele: In Romania, sectorul agricol se prezinta sub doua forme distincte. Intai de toate, circa jumatate din terenul agricol e cuprins in ferme de mari dimensiuni, constituite pe baze comerciale si care sunt asadar moderne si competitive.

Pe de alta parte, cealalta jumatate tine de agricultura de subzistenta. Aici este marea problema. Spre deosebire de tarile din vestul Europei, in Romania nu exista ferme familiale puternice.

Politica Agricola Comuna (PAC) va sprijini dezvoltarea agriculturii tocmai in aceasta directie. Numai ca in Romania majoritatea taranilor au virste inaintate, peste media generala de 54 de ani.

Speram ca restructurarea agriculturii, scoaterea oamenilor din sistemul agriculturii de subzistenta ii va ajuta sa aiba un trai decent. Vrem totodata sa atragem cit mai multi tineri sa lucreze in agricultura.

Dar asa ceva nu se poate intimpla peste noapte, ci foarte probabil in urmatorii 5-10 ani, cind Romania va trebui sa isi puna in valoare potentialul agricol.

Hotnews.ro: Stiu ca nu puteti face estimari oficiale, dar considerati ca Romania este pregatita sa adere la Uniunea Europeana?

Jonathan Scheele: Eu sunt optimist in aceasta privinta. In cei patru ani si jumatate de cind sunt aici am vazut progrese remarcabile in numeroase domenii si de aceea perspectivele sunt bune.

Numai ca verdictul final urmeaza sa fie dat intai de toate de Comisia Europeana si apoi de statele membre ale UE.

Marian Chiriac

Sursa: HotNews.ro