Pana la 31 decembrie 2007 Romania trebuie sa organizeze alegeri pentru a trimite 35 de europarlamentari la PE. Din patru proiecte de lege, cel al deputatului PSD Vasile Puscas este sigurul care propune alegeri pe circumscriptii regionale. Alegerile la nivel de circumscriptie nationala feresc partidele de "surprize" regionale. [EurActiv.ro]

Neumann, Barnett, Scheele | foto: prin amabilitatea Ambasadei Britanice

10:00

Romania Think Tank (RTT), cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii si in parteneriat cu revista Vivid a gazduit pe 7 iulie 2006, masa rotunda 'Romania si Parlamentul European;. Scopul a fost acela de a aduce fata in fata reprezentanti ai structurilor guvernamentale, politice, ai socitetatii civile, investitorilor strategici si ai mass media, interesati in elaborarea si implementarea legislatiei electorale bazata pe transparenta, responsabilitate si accesibilitate privind nominalizarea, votarea, organizarea alegerilor pentru viitorii membri ai Parlamentului European.

Modulul 'Parlamentul European Astazi', moderat de Paul-Andre Baran, Directorul Executiv al RTT, a cuprins prezentarile lui Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene, ale Ambasadorului Marii Britanii, Robin Barnett si ale insarcinatului cu afaceri europene al Ambasadei Germaniei, Hans Jörg Neumann. Cei trei diplomati au vorbit despre Parlamentul European si rolul Europarlamentarilor.

Jonathan Scheele a reamintit ca 31 decembrie 2007 este data-limita pana la care Romania poate organiza alegeri pentru euro-parlamentari. De obicei, alegerile pentru PE se organizeaza in iunie, spune Scheele, amintind ca nu exista o data fixata, si ca alegerile se pot organiza oricand. "Exista o traditie in Romania ca alegerile sa nu se organizeze imediat dupa ce vin facturile mari la electricitate si caldura din iarna." De asemenea, lunile de la sfarsitul anului nu sunt ideale pentru elegeri, in opinia lui Scheele. Pana la sfarsitul lui 2006 nu ar fi posibil pentru ca este nevoie ca toate statele UE sa ratifice Tratatul de Aderare in prealabil.

In discutie s-a strecurat si sugestia ca alegerile pentru europarlamentari ar putea sa aiba loc in acelasi timp cu eventualele anticipate. Acest lucru nu ar constitui o problema tehnica, dar, in opinia lui Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, ar fi "o mare eroare" din punctul de vedere al importantei asociate de romani alegerilor pentru PE: "Si asa avem probleme sa convingem de relevanta acestor alegeri," a spus el.

Atat Scheele cat si ambasadorul britanic Robin Barnett au amintit exemplul negativ al MarIi Britanii, unde, la alegerile pentru Parlamentul European s-au prezentat sub 40% dintre alegatori, iar in Scotia au fost cu putin peste pragul obligatoriu de 30%. "Sper ca romanii sa se prezinte ai bine decat colegii lor scotieni", a spus Jonathan Scheele.

"Important este sa aveti parlamentari buni", a spus reprezentantul Comisiei Europene, referindu-se la criteriile de alegere a europarlamentarilor. Oricine poate candida pentru functie. Exista si incompatibilitati legate de faptul ca nu pot candida membrii guvernului si membri ai altor institutii europene. "Sper ca tinerii sa participe dar este nevoie de ei si pentru intinerirea politicii din Romania", a spus Scheele. Acesta a aratat ca un candidat ar trebui sa fie familiar cu problematica europeana, ar trebui sa stie cel putin o limba de circulatie europeana, sa aiba abilitat de comunicator si ar trebui sa fie si un calator rezistent, desele transferuri intre capitale fiind foarte obositoare.

Hans Jörg Neumann a spus ca in viitor Parlamentul European va fi implicat in realizarea a 95% din legislatia europeana, atragand astfel atentia asupra importantei acestei institutii.

Modulul 'Legislatia pentru alegerea Europarlamentarilor Romani' a fost moderat de Cristian Parvulescu de la Pro Democratia si a oferit politicienilor posibilitatea sa isi exprime punctul de vedere cu privire la legislatia romaneasca referitoare la alegerea Europarlamentarilor romani. Cei care au luat cuvantul au fost Mihai Voicu, Ministru Delegat pentru Relatia cu Parlamentul (PNL), euro-observatoarele PD Monica Ridzi si Roberta Anastase, Fekete Emöke (UDMR) si Gratiela Iordache (PC).

Romania va trimite la PE 35 de parlamentari, alesi, cel mai probabil, pe liste, la nivelul unei circumscriptii nationale. Pragul electoral va fi, cel mai probabil, de 5%, spune Mihai Voicu. Uniunea Europeana impune ca, in cazul unui prag electoral, acesta sa fie de MAXIM 5%. Cristian Parvulescu spune: "In Romania este o disproportie data de pragul de 5%, care este maximal in recomandarile UE", si exemplifica cu o situatie inregistrata la ultimele alegeri: "12% dintre romanii care au facut efortul sa se prezinte la vot nu sunt reprezentati in Parlamentul Romaniei." De altfel, Pro Democratia propune un sistem de impartire a electoratului in circumscriptii, si circumscriptiile in colegii. Uniunea Europeana impune pentru aceste alegeri folosirea votului pe liste.

Reglementarile pentru alegerea repezentantilor Romaniei in PE vor constitui, probabil, un capitol al noului cod electoral, si nu o lege separata a mai spus Voicu. Pana in acest moment au fost depuse la Parlament patru initiative legislative pentru reglementarea modului de organizare a alegerilor pentru PE. Una singura, a deputatului Vasile Puscas, propune organizarea alegerilor in opt circumscriptii electorale, impartite dupa modelul regiunilor de dezvoltare. PSD nu a anuntat daca va sustine acest proiect legislativ.

Dupa cum a aratat presedintele Asociatiei Pro Democratia, realizarea de alegeri la nivelul unei singure circumscriptii nationale (varianta preferata de majoritatea partidelor), "asigura sanse foarte mari
pentru reprezentanti partidelor, la nivel regional competitia fiind mai dura."

Raspunzand unei intrebari a EurActiv.ro, Cristian Parvulescu a comentat sansele independentilor la alegerile pentru PE: "Independentii nu sunt favorizati in general in UE. De asemenea, se impiedica [prin sistemul electoral] aparitia unor partide regionale, sau cu vocatie exclusiv europeana, sau a unor partide noi, in cazul in care suntem nemultumiti de cele vechi."

La finalul modulului de discutie, Parvulescu a atras atentia asupra faptului ca la 31 decembrie 2006 mandatul euro-observatorilor romani se incheie, din acel moment Romania trebuind sa trimita europarlamentari. De aceea, alegerile vor trebui organizate cat mai curand, pentru a desemna acesti parlamentari.

Modulul 'Accesibilitatea Europarlamentarilor', a constituit cadrul in care membri ai societatii civile, ai comunitatii de afaceri si reprezentati ai unor euro-observatori romani au prezentat probleme critice cu privire la subiectul dezbaterii. Renate Weber a moderat acest modul, in cadrul careia au sustinut prezentari Oana Preda, de la CeRe, Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice, Matt Loftis, reprezentantul Transparency International Romania, domnul Cristian Parvan, Secretar General al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si domnul Nicolae Vlad Popa, euro-observator (PNL).

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]