Dupa aderare, romanii vor putea beneficia, in cazul in care calatoresc temporar intr-un stat UE, de Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate. Dar, in timp ce toate tarile membre UE au deja sistemul functional, Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate din Romania este in urma in ceea ce priveste implementarea cardului. [EurActiv.ro]

09:00

Libera circulatie in toate tarile membre ale UE este una dintre principalele realizari ale Uniunii Europene. Pentru a putea profita de aceasta libertate, cetatenii au nevoie de o decontare simpla a cheltuielilor pentru eventualele ingrijiri medicale primite in strainatate. De aceea, UE a hotarat sa lanseze un card care sa dovedeasca faptul ca posesorul este asigurat in tara de origine si, in consecinta poate primi ingrijiri medicale in UE.

Cardul european confera asiguratului dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene in aceleasi conditii ca pentru cetatenii statului respectiv.

Cetatenii UE care sunt asigurati printr-un sistem de securitate sociala statutar intr-una dintre tarile UE au dreptul sa detina un astfel de card.
 
"Cardul nu face decat sa favorizeze mobilitatea persoanei care calatoreste: in cazul in care aceasta are nevoie de ingrijiri medicale necesare pe perioada sederii temporare, sa poata beneficia de acestea," spun expertii de la proiectul PHARE de implementare a EHIC in Romania.

Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (European Health Insurance Card - EHIC) a inceput sa fie implementat in 2004 si, de la 1 ianuarie 2006 este eliberat si recunoscut in toate tarile membre ale UE, dar si Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia. Conform legislatiei comunitare, la data aderarii si romanii vor putea solicita Casei de Asigurari de Sanatate teritoriale un astfel de card. Teoretic.

"Avand in vedere ca nu exista aranjamente de tranzitie pentru aplicarea Reglementarii 1408/71 in Romania, in principiu, EHIC va fi introdus in Romania de la 1 ianuarie 2007. Acest lucru inseamna ca, in principiu, de la 1 ianuarie 2007, autoritatile romane competente trebuie sa emita EHIC sau certificatul de inlocuire a acestuia persoanelor asigurate care calatoresc intr-un alt stat membru al Zonei Economice Europene (EEA) sau in Elvetia, si ca prestatorii de servicii de sanatate din Romania trebuie sa accepte EHIC atunci cand este prezentat de persoane asigurate in alt stat membru al EEA sau Elvetia si sa ii trateze la fel ca pe cetatenii romani", a declarat pentru EurActiv Romania Rob Cornelissen, sef de unitate in DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, al Comisiei Europene.

Intrebat cand va fi disponibil EHIC in Romania, Lars Kyburg, team leader-ul proiectului PHARE care are ca scop pregatirea implementarii EHIC, spune ca "nu poate da un raspuns precis, deoarece exista dificultati tehnice care vor trebui depasite, dar este increzator ca proiectul isi va atinge scopul propus. "Nu ne asteptam ca CNAS sa fie pregatita pana la 1 ianuarie 2007", a spus el. "Au fost deja foarte multe amanari, care nu mai pot fi compensate."

In legea 95/2006, care reglementeaza introducerea cardului, se arata ca anumite articole din lege(320-329) intra in vigoare abia la sase luni dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Adrian Pana, expert in cadrul proiectului, spune ca legea prevede ca, in cazul in care din motive exceptionale, cardul nu este disponibil, sa fie eliberat un certificat provizoriu tip, a carui valabilitate sa nu depaseasca perioada de valabilitate a cardului stabilita de legislatia romana la 6 luni.

Cardul, in momentul in care va fi disponibil, va fi eliberat de casele teritoriale de asigurari de sanatate, dupa ce departamentul pentru evidenta asiguratilor va verifica faptul ca solicitantul este asigurat si este 'la zi' cu plata CAS. Va exista, probabil, o taxa legata de emitere cardului, dar aceasta nu a fost stabilita inca. Legea specifica ca acest card va fi eliberat pe cheltuiala asiguratului spre deosebire de cardul national de asigurari de sanatate care este gratuit.

In acest moment Romania are incheiate acorduri  bilaterale de securitate sociala pentru asigurarea de servicii medicale reciproce (ce cuprind inclusiv prestatii de boala si maternitate) cu Republica Ceha si Luxemburg (cu UK exista o Conventie in vigoare din 1976 iar cu Slovenia un acord in vigoare intre RSR si RSF Iugoslavia pentru acordarea asistentei medicale. De asemenea, cu cateva tari (Austria, Italia, Portugalia, Spania, Ungaria) negocierile pentru astfel de acorduri sunt in curs de finalizare, spune Adrian Pana, aratand ca daca prevederile din acordul bilateral de securitate sociala sunt mai extinse decat cele referitoare la EHIC, (prevederile regulamentului comunitar de securitate sociala (Regulation EEC 1408/71, Regulation EEC 574/1972) intotdeauna se va tine cot de acestea.
 
Proiectul PHARE condus de Kyburg are o valoare de 200.000 de Euro si are ca scop pregatirea implementarii. Una din activitatile proiectului va fi construirea si lansarea unui website destinat atat personalului medical cat si marelui public. De asemenea, vor fi organizate traininguri pentru reprezentantii caselor de asigurari de sanatate teritoriale. De ei va depinde apoi popularizarea instrumentului.

"Este esential pentru Romania sa faca acest pas," spune Lars Kyburg referitor la implementarea EHIC. "Daca doreste sa devina membra a UE, este momentul ca Romania sa il implementeze. [...] Ea este momentan in urma cu toate termenele limita."

Cardul European contine in prezent doar date legate de numele posesorului si calitatea sa de asigurat. Nu este un card electronic. UE prevede o faza viitoare a proiectului, cand EHIC va contine si date electronice despre posesor.

EHIC este destinat asistentei medicale necesare pe perioada sederii temporare intr-un stat membru UE. Exista persoane care vor considera ca au nevoie de asigurari care sa acopere mai mult decat atat in momentul in care calatoresc. De asemenea, pot exista cazuri in care, chiar in cazul in care calatorul are o asigurare de sanatate substantial superioara (ca valoare asigurata) fata de EHIC, cardul sa fie totusi necesar. Anumite companii de asigurari ar putea refuza sa plateasca spitalizarea argumentant ca cetateanul respectiv ar fi trebuit sa isi procure EHIC.

EHIC nu trebuie de asemenea confundat cu o asigurare completa de calatorie. El nu va acoperi pierderile legate de costuri administrative, furturi sau intarzieri ale mijloacelor de transport.

De altfel, precizeaza expertii de la proiectul PHARE de implementare, "EHIC nu este o asigurare, ci un instrument care atesta ca esti asigurat intr-un sistem de asigurari sociale dintr-un stat UE si ca pe perioada de valabilitate a cardului poti obtine asistenta medicala necesara in cazul sederii temporare intr-un stat UE in aceleasi conditii ca si cetatenii tarii respective".

Dar pentru perioade mai mari de sedere? In luna iulie, Guvernul a modificat OU 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale UE si Spatiului Economic European, astfel incat cetatenii statelor membre UE, rezidenti in Romania, vor avea posibilitatea sa utilizeze pe teritoriul Romaniei asigurarile de sanatate incheiate in tarile de origine si recunoscute in sistemul romanesc al asigurarilor sociale de sanatate.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

Linkuri:

- European Parliament and Council Directive 2004/38/EC of 29 April 2004 on the right of citizens of the Union and their family members to move and reside freely within the territory of the Member States

- Employment, Social Affairs & Equal Opportunities - The European Health Insurance Card

- Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006-extras-privind reforma in domeniul sanatatii, TITLUL IX - Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate

- EurActiv.com, 2005: European health insurance card proves popular