Primim sprijin exact de unde ne asteptam mai putin. Una dintre cele mai importante voci din economia Marii Britanii, Congresul Sindicatelor (Trades Union Congress - TUC), demonteaza sperietoarea invaziei estice. Ioana Speteanu, Senior Editor

Foto: Brendan Barber, liderul sindicatelor

"Politicianism ieftin" ! Astfel catalogheaza Brendan Barber, secretarul general al unei  importante centrale sindicale din Marea Britanie, campania de peste vara purtata de o parte a clasei politice si mass media britanice impotriva delocalizarii fortei de munca din noile state membre catre pietele vestice ale muncii.

 

El vorbeste in numele Congresului Sindicatelor (TUC), centrala sindicala careia ii sunt afiliate peste 66 de organizatii sindicale, reprezentand circa sapte milioane de muncitori din toate sectoarele economiei Marii Britanii.

Cu alte cuvinte, Brendan Barber transmite acest mesaj in numele celor care ar avea numai de pierdut in situatia in care muncitori calificati din est, inclusiv din Romania si Bulgaria, si-ar incerca norocul in Anglia, la preturi ale fortei de munca mai scazute decat cele ale autohtonilor.

 

Secretarul general al TUC spune ca problema tarii sale nu sunt romanii si bulgarii, ci legile care reglementeaza piata muncii.

 

Emigrantii estici amortizeaza socul globalizarii pietei britanice a  muncii

 

"Nu negam ca afluxul de forta de munca din statele noi membre si din cele viitoare membre are impact asupra conditiilor pietei muncii, dar cauza nu sunt acesti oameni, ci legile britanice, care permit angajatorilor sa-i exploateze la costuri mici.

 

Solutia problemei nu este impunerea restrictiilor, ci amendarea legilor", spune Brendan Barber. El a mai aratat ca emigrantii contribuie la alimentarea sistemului de asigurari sociale si nu la prabusirea lui, asa cum au acuzat politicienii conservatori, cu conditia sa fie platiti la fel ca muncitorii britanici.

 

Si pentru ca lucrurile sa fie clare pentru toata lumea, TUC face cunoscute opiniei publice rezultatele celui mai recent studiu pe tema impactului globalizarii asupra pietei muncii din Marea Britanie. Motive de bucurie nu sunt, trage concluzia TUC, devreme ce angajatul englez este mai vulnerabil decat oricare alt cetatean din vechile state membre ale Uniunii Europene (UE 15).

 

Aceasta se intampla, printre altele, pentru ca Marea Britanie gazduieste un numar mare de companii multinationale, cunoscute pentru rapiditatea cu care iau decizia delocalizarii operatiunilor catre piete cu forta de munca mai ieftina. Este un factor important de subminare a sigurantei locului de munca a angajatului englez, dar este devansat de strategia traditionala a companiilor britanice, aceea de a mentine la un nivel scazut investitiile in calificarea fortei de munca.

 

Ei bine, migrarea catre Marea Britanie a fortei de munca de inalta si medie calificare din tarile central si est europene, pregatita si specializata pe cheltuiala statelor de origine, reduce vulnerabilitatea despre care vorbeam mai sus, iar sindicatele britanice recunosc acest lucru.

Ioana Speteanu, Senior Editor [EurActiv.ro], [HotNews.ro] 

Arhiva

BULETIN DE UE / 11.08.2006
Editie speciala Dilema veche, EurActiv.ro, HotNews.ro: Munca de Export
Migratia vazuta "dilematic": o serie de lideri din Europa se pronunta public impotriva migratiei, dar in acelasi timp se bucura de faptul ca bona din Romania sau femeia de serviciu africana ii costa mai putin. Ce cred tinerii lideri din UE despre acest fenomen si despre implicatiile sale?
Nr. Dilema- varianta pdf tot articolul ]

BULETIN DE UE
Romanii sunt asteptati la munca in Scotia

 

Frica de romani si bulgari este intretinuta stiintific

 

Ungaria le va impune restrictii muncitorilor romani

 

BULETIN DE UE
Britanicii vor restrictii pentru romani si bulgari

 

Reguli nescrise: cum (nu) se ajunge la un job bine platit la Bruxelles